لطفاً نمایشگاه قرآن را تعطیل کنید
عظیم محمودآبادی، روزنامهنگار، در یادداشتی که در اختیار انصاف نیوز قرار داده است دربارهی نمایشگاه قرآن امسال نوشت:
از دوران نوجوانی نمایشگاه قرآن را تقریباً به صورت مرتب دنبال میکنم. سالها است در ایامی از ماه مبارک رمضان که نمایشگاهی با عنوان قرآن برگزار میشود، شبی را اختصاص میدهم به بازدید از آن و چند ساعتی را در محل برگزاری آن میگذرانم؛ چه آن سالهایی که این پدیده – انشالله مبارک – در محل دائمی نمایشگاههای تهران – واقع در اتوبان چمران – برگزار میشد چه حالا که سالها است در تپههای عباس آباد و مصلای تهران برگزار میشود.
صادقانه بگویم در سالهای اخیر هر بار در این نمایشگاه شرکت کردهام، به حسی شبیه از خودبیزاری مبتلا میشوم که با نوعی احساس گناه نیز توام است. از زمانی که وارد مصلی میشوم احساس اتلاف وقت و بی بهره ماندن از هر آنچه علی القاعده باید انگیزهام برای رفتن به این نمایشگاه باشد، گریبانم را میگیرد. اما تجربه اخیر حضورم در این نمایشگاه کار را برای همیشه یکسره کرد و تصمیم گرفتم از سال آینده مطلقاً وقت، انرژی، سوخت خودرو و … را برای بازدید از چنین نمایش زرد و بی ارزشی هدر ندهم.
آری ظاهراً در سرزمین ما سالها است واژهها معانی خود را از دست دادهاند و هر عنوانی به هر چیزی ولو کاملاً بی ربط میتواند اطلاق شود و صدای کسی هم در نیاید. نمونه نزدیکش همین «نمایشگاه بین المللی قرآن کریم» است که در خبرها آمده بود مانند سالهای گذشته در مصلای تهران برگزار میشود. در چند سال اخیر این نمایشگاه به لحاظ میزان بازدید از سالهای قبلتر بسیار بیشتر بود اما این رونق هیچ ارتباطی با «قرآن» نداشت. در سالهای اولیهای که این نمایشگاه برگزار میشد بیشتر تخصصی بود و لذا مخاطب و بازدید کننده آن معمولاً اهل فن بودند یا کسانی که صرفاً با هدف بازدید یا خرید قرآن و محصولات مرتبط با آن عازم این نمایشگاه میشدند. اما در سالهای اخیر «نمایشگاه حجاب و عفاف» نیز به آن ضمیمه شده و کسانی برای خرید چادر و برخی دیگر از اقلام البسه نیز به این نمایشگاه مراجعه میکنند.
اما نمایشگاه امسال واقعاً نوبر بود. تقارن یافتن روزهای آخر سال با ایامی از ماه مبارک رمضان موجب شده دست اندرکاران امر خلاقیت تازهای به خرج دهند و در حاشیه «نمایشگاه بین المللی قرآن کریم»، بازار لباس ایرانی و اسلامی هم راه بیندازند!
حاشیهای که البته دیگر تبدیل به متن شده بود و در بهترین حالت، این قرآن بود که در حاشیه بازار خرید لباس و محصولات عفاف و حجاب قرار گرفته بود!
چنانکه در بدو ورود به پارکینگ مصلی با حجم زیادی از تردد و صف خودرو مواجه شدم که کاملاً برای نمایشگاه قرآن بی سابقه بود؛ طوری که برای نخستین بار نتوانستم خودروی خود را در پارکینگ مصلی – در زمان برگزاری نمایشگاه قرآن – پارک کنم! با مشقت در گوشهای از خیابان جایی یافتم و خودرو را پارک کردم و پیاده خودم را به مصلی رساندم اما هر چه میگشتم خبری از قرآن نبود که نبود و حتی کسی هم دنبالش نبود! از هر کسی میپرسیدم نمایشگاه قرآن کجای مصلی است، حاج و واج نگاهم میکرد تا جایی که کم کم داشتم به مشاعر خودم شک میکردم که لابد من عوضی گرفتهام و اشتباهی آمدهام. در همین احوال و افکار بودم که روحانی جوانی با خانوادهاش از کنارم رد شد و دیدم او هم دارد سراغ نمایشگاه قرآن را میگیرد و خیالم راحت شد که همچنان قوه عاقله قابل اتکایی دارم!
نهایتاً بعد از کلی بالا و پایین کردن و دور دور زدن به دو راهرویی رسیدم که میشد غرفههایی از کتابهای قرآنی، تفسیری، روایی یا … را در آن مشاهده کرد.
به نظر میرسد سالها است که مسئولان امر – به هر دلیلی – انگیزه و ارادهای برای برگزاری نمایشگاه قرآن ندارند که البته اشکالی هم ندارد. اشکال فقط آنجا است که انگار در نوعی رودربایستی با قرآن قرار گرفتهاند که سعی میکنند هر طور شده نام «نمایشگاه بین المللی قرآن کریم» را فعلاً حفظ کنند ولو این نام مدتها است به اسم بی مسمایی تبدیل شده باشد!
لذا به عنوان کسی که مطالعات قرآنی، جزیی از زندگیاش است و از بازدیدکنندگان تقریباً باسابقه نمایشگاه قرآن است پیشنهاد میکنم در اقدامی شجاعانه و البته عاقلانه نام «قرآن» را از نمایشگاهی که در ایام ماه مبارک رمضان برگزار میشود، حذف شود.
با این وضع بعید نیست چند سال دیگر که ماه رمضان مقارن با شب یلدا شود، ناظر منظرهای مضحکتر از حالا باشیم و فی المثل نام «نمایشگاه بین المللی قرآن کریم» را بر تارک بازاری ببینیم که محصولاتی از قبیل تخمه، آجیل، هندوانه، ماهی و … تحت عنوان «یلدای ایرانی اسلامی» عرضه میکند.
این نمایشگاه مدتها است که هویت خود را از دست داده و سال به سال وضعی مضحکتر پیدا کرده. لذا قرار داشتن تابلوی قرآن بر فراز آن، بالاترین منکری است که نهی از آن ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
انتهای پیام