خرید تور نوروزی

پیشنهاد قطع بودجه نهادهای فرهنگی موازی وزارت ارشاد

بخش تحلیلی انصاف نیوز: پس از اعلام دغدغه ی فرهنگی رهبری در دیدار با اعضای هیات دولت، با توجه به تعدد بسیار دستگاه های متولی حوزه ی فرهنگ، پیشنهاد می شود که بودجه ی فرهنگی در وزارت ارشاد تجمیع شود تا این وزارتخانه پس از این یگانه پاسخگوی این حوزه باشد.
به گزارش انصاف نیوز، در حال حاضر حدود 23 درصد از بودجه ی فرهنگی کشور در اختیار وزارت ارشاد و سازمان های تابعه ی آن از جمله سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی است، اما سطح توقعات از این وزارتخانه متناسب با این بودجه نیست، همچنان که وزیر کنونی می گوید: پاسخگویی در حوزه ی فرهنگ باید متناسب با بودجه باشد.
این در حالی است که رسانه های افراطیون از شب گذشته پس از سخنان رهبری، سعی دارند که نظر ایشان را صرفا معطوف به وزارت ارشاد تعبیر کنند در حالی که بالای 70 درصد بودجه ی فرهنگی کشور در اختیار نهادهایی با مدیریت اصولگرایان است و ربطی به دولت ندارد.
تعدادی از این نهادهای متفرقه در سالهای پیش نشان داده اند که اداره ی آنها با بودجه ی دولتی به خود آنها ضربه می زند و بهتر است که با کمک های مردمی و به صورت مستقل اداره شوند، تعدادی از آنها نیز نه تنها خروجی مثبت فرهنگی نداشته اند، بلکه به دستگاه های عریض و طویل هزینه زا برای جمهوری اسلامی تبدیل شده اند.
به نظر می رسد طرح موضوع از سوی رهبری، می تواند بهترین فرصت برای تجمیع بودجه ی فرهنگی در وزارت ارشاد باشد؛ بودجه ی کلانی که در حال حاضر کسی پاسخگوی نتیجه ی آن نیست و در بسیاری از موارد به صورت رانت یا در اثر بی کفایتی مدیران و یا موازی کاری ها از بین می رود و کسی در قبال آن پاسخگو نیست.
نهادهای فرهنگی موازی
کاظم جلالی، رییس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی هفته ی پیش گفته بود: امر فرهنگ را صرفا نمی توان در چارچوب وزارت ارشاد دید چراکه متولی امر فرهنگ در داخل کشور نهادهای زیادی از جمله دانشگاهها ،حوزه های علمیه،سازمان تبلیغات اسلامی ،صدا وسیما و درکنار آن وزارت ارشاد هستند. [آریا]
ماه گذشته، صادق زیباکلام دانشگاه تهران و تحلیلگر مسایل سیاسی و اجتماعی در نامه ای به انتقادات یکی از امامان جمعه ی موقت تهران از وضعیت فرهنگی کشور اشاره کرده و با مقایسه بودجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بودجه برخی از نهادهای فرهنگی کشور، آورده است: «اگر وضع فرهنگ کشور آنگونه که حضرتعالی معتقدید خراب است، چرا فقط ارشاد و قوه مجریه می بایستی پاسخگو باشند و جنابعالی حاضر نیستید بالاتر از گل به آن 26 نهاد دیگر که 5 برابر ارشاد بودجه شان است و به احدی هم پاسخگو نیستند، تذکری بدهید و چیزی بفرمائید؟»
کدام 26 نهاد، چقدر بودجه؟
برخی از این دستگاه ها و بودجه های آنها مطابق بودجه سال جاری این دستگاه ها و ارگان ها برای مقایسه با بودجه ی وزارت ارشاد می آید:
1- مرکز خدمات حوزه های علمیه: 4200 میلیارد ریال
2- شورایعالی حوزه های علمیه: 4120 میلیارد ریال
3- سازمان تبلیغات اسلامی: 2350 میلیارد ریال
4- سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی: 1000 میلیارد ریال
5- جامعه مصطفی العالمیه: 1750 میلیارد ریال
6- نهاد کتابخانه های عمومی کشور: 930 میلیارد ریال
7- سازمان اوقاف و خیریه: 800 میلیارد ریال
8- دفتر تبلیغات اسلامی: 750 میلیارد ریال
9- کانون فرهنگی و نوجوانان: 600 میلیارد ریال
10- حوزه هنری (تبلیغات اسلامی): 430 میلیارد ریال
11- شورایعالی انقلاب فرهنگی: 400 میلیارد ریال
12- شورای برنامه ریزی حوزه های علمیه خراسان: 370 میلیارد ریال
13- شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی: 250 میلیارد ریال
14- مؤسسه نشر آثار حضرت امام خمینی: 190 میلیارد ریال
15- مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی: 120 میلیارد ریال
زیباکلام در مقایسه ی خود نوشته بود: بودجه این 15 سازمان و نهاد فرهنگی بیش از 19000 (نوزده هزار) میلیارد ریال در سال است. به این مقدار اگر 9700 میلیارد ریال بودجه صداوسیما را بیافزاییم بعلاوه بودجه سازمان ها و مراکز فرهنگی دیگری همچون ˈدانشگاه علوم و معارف قرآن کریمˈ، ˈدانشگاه اصول الدینˈ، ˈبنیاد پانزده خردادˈ، ˈبنیاد انقلاب اسلامیˈ و … را هم در نظر بگیریم بودجه ای که سالیانه رسماً صرف امور فرهنگی می شود به سرعت از مرز 30000 (سی هزار) میلیارد ریال در سال بالاتر می رود. این 30000 (سی هزار) میلیارد ریال بصورت مستقیم برای امور فرهنگی در سال هزینه می شود. یک سری دستگاه های دیگر هم بصورت غیرمستقیم برای فرهنگ هزینه می کنند از جمله بسیج، سپاه پاسدارن، اداره جات سیاسی – عقیدتی، شهرداری ها و غیره. اگر همه این هزینه هایی که صرف امور فرهنگی می شود جمع آوری شود، رقم واقعی خیلی بیشتر از 30000 (سی هزار) میلیارد ریال در سال خواهد شد.
بحث بر سر آن نیست که آیا مردم راضی هستند از مالیاتی که می پردازند و از درآمد کشور این همه برای تبلیغات و امور فرهنگی هزینه شود. بحث بر سر آن است که رقم رسمی 30000 (سی هزار) میلیارد ریال تقریبا 5 برابر بودجه رسمی سالیانه وزارت ارشاد می باشد. (کل بودجه سالیانه وزارت ارشاد بعلاوه تمامی نهادهای وابسته به آن در حدود 6000 میلیارد ریال می باشد).
نظر علی جنتی چیست؟
دکتر علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اردیبهشت ماه در این باره می گوید: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با توجه به امکانات و اختیارتی که در اختیارش هست در قبال تحولات فرهنگی جامعه مسوولیت دارد و بقیه مراکز نیز به همین ترتیب مسوولیت دارند.
بد نیست این آمار را مورد توجه قرار دهیم؛ اعتباراتی که در سال جاری از طریق مجلس شورای اسلامی به نهادهای مختلف فرهنگی داده می‌شود عبارت است از: سهم حوزه‌های علمیه 36.9 درصد یعنی 37 درصد از کل اعتبارات فرهنگی کشور است و این تنها اعتبارات دولتی است. سهم صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران از اعتبارات دولتی 26 درصد است. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی 16.5 درصد از مجموع اعتبارات فرهنگی کشور را در اختیار دارد و سازمان تبلیغات اسلامی 7.51 درصد بودجه فرهنگی دارد. حال اگر سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی را نیز جزیی از وزارت ارشاد بدانیم که آنها نیز 6 درصد بودجه فرهنگی را می‌گیرند مجموعا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حدود 23 درصد کل اعتبارات فرهنگی کشور را در اختیار دارد. بقیه اعتبارات در اختیار دیگر نهادهای فرهنگی است که آنها هم به همان اندازه مسوول هستند. علاوه‌بر آن سایر دستگاه‌ها و نهادها مثل شهرداری‌ها، سپاه پاسداران و غیره نیز اعتبارات زیادی را در حوزه فرهنگ صرف می‌کنند.
انتهای پیام
[اصلاحیه در تاریخ 26 تیرماه: رقم بودجه ی سازمان فرهنگ و ارتباطات، ابتدا 1800 میلیارد به نقل از نامه ی آقای زیباکلام درج شده بود که در پی تماس یکی از مدیران سازمان با انصاف نیوز، مقدار واقعی 1000 میلیارد اعلام شد]

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا