خرید تور نوروزی

فلاحت پیشه: روسیه با هر نوع تنش زدایی میان ایران و آمریکا مخالف است/ برجام قربانی جنگ اوکراین شد/ اگر برجام بمیرد روسیه در این جنایت شریک است

دکتر حشمت الله فلاحت پیشه رئیس اسبق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتگویی اختصاصی با خبرنگار ساعدنیوز گفت: مواضع وزیر امور خارجه و رئیس شورای راهبردی روابط خارجی درباره بیانیه ضدایرانی مسکو پاسخی به افکار عمومی ایرانیان است تا پاسخی به روسیه.

به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعدنیوز، دکتر حشمت الله فلاحت پیشه استاد روابط بین الملل دانشگاه علامه طباطبایی و رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم در گفتگویی اختصاصی با ساعدنیوز و در تحلیل مواضع محکم دکتر امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان درباره گستاخی دولت روسیه در زیر سؤال بردن تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران و نیز اظهارنظر کم سابقه دکتر کمال خرازی رئیس شورای راهبردی روابط خارجی وزارت امور خارجه در مورد 4 جزیره مورد اختلاف ژاپن و روسیه گفت: من معتقدم که این مواضع آقایان امیرعبداللهیان و خرازی قبل از این که واکنشی به موضع ضدایرانی روسیه در مورد جزایر ایرانی تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی باشد، پاسخی به افکار عمومی ایرانیان بود. به هر حال، اقدامی که روس ها و قبل از آن ها چینی ها، در مورد زیر سؤال بردن تمامیت ارضی ایران کردند، غیرقابل توجیه بود و این واقعیت را به اثبات رساند که روس ها در عرصه سیاست خارجی فرصت طلب هستند. این مسأله را ما بارها متذکر شدیم ولی متأسفانه برخی در پاسخ به ما توهین کردند و ما منتظر قضاوت تاریخ ماندیم و متأسفانه قضاوت تلخی را شاهد بودیم. بیانیه مسکو قضاوت تاریخ در مورد صحت و واقعیت آن چیزی بود که ما درباره ماهیت سیاست خارجی روس ها خیلی وقت پیش بیان کردیم.

امیرعبداللهیان در دیدار با وزیر امور خارجه عمان

فلاحت پیشه با اشاره به دیرهنگام بودن موضع گیری وزیر امور خارجه و رئیس شورای راهبردی روابط خارجی کشورمان در قبال گستاخی کرملین افزود: این موضع گیری باید خیلی زودتر از این صورت می گرفت تا ما آن را واکنش حقیقی به دولت روسیه قلمداد می کردیم. همان زمانی که هیئت ایرانی در روسیه در حال تدارک برگزاری هفته فرهنگی ایران در مسکو بود، در سمت دیگر توطئه ای در جریان بود. بیانیه مسکو مصداق کامل زیر سؤال بردن تمامیت ارضی کشورمان است و ما در مورد این موضوع با هیچ طرفی تعارف نداریم. این موضع باید همان زمان گرفته می شد و به تأخیر افتاد و در نهایت با واکنش تند افکار عمومی به این مسأله در نهایت مسئولان سیاست خارجی کشور موضعی را گرفتند که باید گرفته می شد. بنده به چند تن از مسئولان محترم پیام دادم و از این موضع گیری تشکر کردم و نوشتم که مقام و میز به هر صورت موقتی است و واقع امر این است که ما دِینی به این آب و خاک داریم و ما باید این دِین را به این خاک و آب ادا کنیم. ایرانیان معروف به دفاع از خاک شان هستند. همیشه تا آخرین قطره خونشان از این مرز و بوم دفاع کردند غیر از موردی که روس ها جنایت کردند و بخشی از اقوام ایرانی را جدا کردند.

این استاد روابط بین الملل تصریح کرد: من از این مواضع آقایان استقبال می کنم. اصل اساسی سیاست خارجی در دنیای امروز واقع گرایی است. هیچ اصلی جز این بر عرصه سیاست خارجی حاکم نیست. متأسفانه بعد از انتشار بیانیه مسکو، برخی از آقایان مواضع شخصی شده یا گاهاً اخلاقی درباره این بیانیه گرفتند و حتی نوعی شکست عشقی میان ایران و روسیه را القاء کردند که به هیچ وجه با اقتضائات سیاست خارجی در دنیای امروز تناسبی ندارد. برخی گفتند ما از روس ها انتظار نداشتیم. یا آقای ولایتی گفتند که “روس ها سادگی کردند”! من به آقای ولایتی از همین تریبون می گویم که آقای لاوروف که پشت این بیانیه است امروز جزو 5 دیپلمات باسابقه دنیا است. به هیچ وجه شما نمی توانید موضع کسی مانند لاوروف را به “سادگی” تعبیر کنید. بعد از احضار سفیر روسیه در تهران و انتشار گزارشی تحقیرآمیز از این ماجرا در سایت وزارت خارجه روسیه و اعلام مرگ برجام از سوی آقای لاوروف و کنایه زدن در مورد مذاکرات ایران و آمریکا، به نظرم صحبت کردن از سادگی آقای لاوروف یا روسیه درست نیست. اگر برجام بمیرد، روسیه در این جنایت شریک خواهد بود.

کمال خرازی

این نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی با اشاره به نقش مخرب روس ها در روند تنش زدایی میان ایران و آمریکا گفت: روس ها یک بدعت را در عرصه روابط خارجی پایه گذاری کردند و آن این بود که هر نوع تعامل ایران با غرب را منوط به هماهنگی با مسکو دانستند. مصادیق این کارشکنی در روند تنش زدایی میان ایران و غرب را می توانیم در اینجا ذکر کنیم. یک مصداق را پیشتر بیان کردم و در اینجا دو مصداق دیگر را به شما می گویم. دو دهه پیش که بحث در مورد رژیم حقوقی دریای خزر به صورت جدی مطرح بود، برخی کشورها مثل آذربایجان به تحریک روسیه، حق مشاع ایران را از دریای خزر زیر سؤال می بردند. در آن زمان، وقتی یکی از مقامات ایرانی با آقای پوتین در مورد این مسأله دیداری داشت؛ آقای پوتین خودکاری را برمی دارد و خطی را رسم می کند و می گوید، حق شما به اندازه این خط است و در عین حال کنایه می زند که البته شما در حال حل و فصل اختلافاتتان با آمریکا هستید و مسائل مهمتری برای رسیدگی دارید!

فلاحت پیشه افزود: یک مورد دیگر از این بدعت روس ها، نوع رفتار آنها با رئیس مجلس یازدهم به هنگام سفر به مسکو بود. بعد از آمدن بایدن بر سر کار و شکل گیری کانالی برای احیای برجام، روس ها به شدت ناراحت بودند. آقای قالیباف نامه ای را به مسکو برد تا تحویل پوتین دهد. متأسفانه برخورد تحقیرآمیزی با او شد و پوتین او را نپذیرفت و در نهایت رئیس دوما این نامه را به صورتی غیررسمی تحویل گرفت. عکسی از دیدار آقای قالیباف به همراه سفیر ایران در روسیه بر روی کاناپه ای سه نفره با حضور ولوسکا رئیس کمیته امنیتی دوما منتشر شد که نشان از عدم رعایت تشریفات دیپلماتیک در آن دیدار بود.

پیشنهاد تشکیل میز قرمز از سوی فلاحت پیشه

رئیس اسبق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: روس ها مخالف هر نوع تنش زدایی میان ایران و آمریکا هستند. برجام قربانی جنگ اوکراین شد. در مورد بیانیه ضدایرانی مسکو نیز من معتقدم که روس ها عامدانه از پیشنهاد ضدایرانی لابی اماراتی-روسی استقبال کرده اند. دلیلش هم این است که ایران و آمریکا برجام را تعلیق کرده اند و در نتیجه منافع برجامی روسیه هم تعلیق شده است. امروز شاهد شکل گیری یک میز قرمز میان ایران و آمریکا هستیم که بنده 5 سال پیش پیشنها آن را دادم و خب امروز این مسأله به واقعیت پیوسته است. ایران و آمریکا در قالب یک توافق نانوشته می خواهند با حل و فصل برخی موارد از افزایش تنش و اختلافات جلوگیری کنند و این به نظر روس ها، خلاف منافع روسیه است.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا