خرید تور تابستان

آقای شهردار این اساتید را از کجا پیدا میفرمایید ! / فریبرز ناطقی الهی

فریبرز ناطقی الهی طی یادداشتی در خبرآنلاین نوشت:

کوتاه و مختصر، دو مقاله یکی برای ساخت هتل ۳۰ طبقه روی گسل و دومی روی فرضیات غلط شهرداری برای مدیریت زلزله در هفته‌ های اخیر نوشتم که واقعا باعث حیرت است. خیلی بیشتر از واقعا !

در روزهای اخیر شهردار محترم با نام بردن از اساتید و تاکید بر این که اساتید دانشگاه تایید کرده‌اند که هتل ۳۰ طبقه روی گسل ساخته شود یا فرموده‌اند که تهران ۳۰۰۰ هزار زلزله نداشته است ! خواستم عرض کنم جناب دکتر این اساتید را از کجا می آورید ؟ تهران کجاست ؟ در تمام ایران و خارج از ایران مقدس یک نفر این مطالب را اصلا گوش نمی دهد چه برسد که آنها را ملاک عمل یک ابر شهر مثل تهران بنمائید !

متاسفانه یا اشتباه برداشت کردید و مدیریت یک شهر زلزله خیز را با لرزه خیزی وحشتناک را معطل یک حرف مفت و سر تا پا غلط فرموده‌اید ! یا تا جائیکه حتی خود این شخص در مقاله بی مقدار پر از اشتباهات ابتدایی و بنیادی سال ۹۶ خود که دقیقا عکس حرف خود را در جلسه نوشته‌اند !!! و شما هم همان اشتباه و تناقض را قبول و تکرار فرمودید ؟! (با پوزش البته، چون خیلی خارج بود مجبور شدم یک جستجویی بکنم ! برای مثال شکل ٩ مقاله این مرجع دانشگاهی مورد تائید شما ؟ چطور میشود که PGA تهران بین g ٨/. و g ١/١ شود و کل تهران کن فیکون نشود و بقیه تحلیل ها و نتایج مقاله البته تازه بدون +٦٠ گسل زیر تهران و ریز شاخه های آنها !؟ اسم نویسنده را به حرمت کلمه و اصالت “دانشگاه و استاد” حذف کردم).

آدرس مقاله :نشریه مهندسی سازه و ساخت، سال چهارم، شماره ٣، پاییز ١٣٩٦ صفحات ١٠٩ الی ١٢٨. ریز پهنه بندی لرزه ای تهران …
https://www.jsce.ir/article_45957_ad07b05b99580a55a2f3352e4717a2dd.pdf?lang=en

امیدوارم این عزیز بین بیان یک چیز و نوشته چیز دیگر خود جو گیر نشده باشند !؟ والله، رسم دانشگاهیان این نیست ولیکن چاره‌ای هم باقی‌ نمی گذارید، مرگ و زندگی ١٤ میلیون ایرانی در گرو این بی درایتی ها است !

موضوع از شوخی گذشته است، برای تهران و زلزله تهران بسیار نگرانم.خداوندا به این شهر و این کشور با این فرضیه های از بُن تهی و مردود رحم بفرما


شهردار تهران دیروز در دفاع از ساخت یک هتل ٣٠ طبقه بر روی زمین های ناپایدار ولنجک که در اثر زمین لغزه های تاریخی شکل گرفته است چنین بیان داشتند

چون دفاعیات عجیب است برخی از فرمایشات و جملات در اینجا عینا آورده می شود:

… در باره این هتل سازمان زمین شناسی اعلام کرد که روی گسل قرار دارد و نباید ساخته شود اما مراجع دانشگاهی که مهم ترین آنها از اساتید دانشگاه امیر کبیر بودند در کمیسیون ماده ۵ حضور یافته و از آن دفاع کردند. آنها گفتند که نوع سازه هتل تاب آوری در برابر زلزله را دارد.
شهردار تهران افزود: با اینکه دفاع کاملی از سوی این اساتید دانشگاهی صورت گرفت، باز هم ما تأکید کردیم که مجوز را در صورت تأیید مرکز تحقیقات ساختمان صادر خواهیم کرد. در واقع ما نظر سخت گیرانه ای را در مورد این هتل اعمال کردیم.

خیلی خلاصه عرض می کنم:

١- اگر سازمان زمین شناسی کشور اعلام کرده‌ است هتل روی “گسل” است، حتما هست !
٢- چه سازه‌ای در دنیا وجود دارد که ما هنوز از آن اطلاعی نداریم که بقول سرکار بر روی گسل تاب آور است !
۳- چطور است که حکم یک مرکز در مقابل یک سازمان مهم دولتی به این سادگی آنهم با ذکر «درست روی گسل است» با بازی با چند نفر نادیده گرفته می شود، حتما بدلیل بند کنترل سازه های بلند ؟
۴- توصیه جدی می کنم کلیه نقشه ها و گزارشات فنی توسط شخص حضرتعالی، معاون عمرانی، شهردار عزیز منطقه، تک تک اعضای شورای محترم شهر، عزیزان دفاع (دلم نیامد اساتید بگویم) و تایید کننده و مرکز محترم و کلیه مشاوران و پیمانکاران و سرمایه گزاران در صورت تایید ساخت، با قبول کلیه مسئولیتها و تبعات احتمالی تضمین «تاب آوری سازه روی گسل معروف تهران» امضا بفرمایند

عجیبتر از همه! این مرکز، وزارت راه و شهربازی و شهرداری و شورای عالی معماری مصوبه ای دارند که حریم گسل باید رعایت شود ! توصیه دردمنشانه دارم این مطلب زیر را حتما بخوانید !

قدرت پول در ساخت و ساز روی دقیقا گسل مبحثی جدید بنظر می رسد !

عزیزی در ابن رابطه شعری برایم بشرح زیر فرستاد، جالب است!

عاقل به کنار آب تا پل می جست
دیوانه پا برهنه از آب گذشت!
البته دیگر پیدا نشد

و السلام علی من اتبع الهدی


ایران جیب نوشت:

تعیین نقشه گسل‌ها در کشور از سال 97 شروع شده و در شهرهایی که نقشه گسل‌ها آماده شده ضوابط ساخت و ساز تعیین شده است. تا کنون در …

ضوابط جدید ساخت و ساز در حریم گسل‎‌ها

تعیین نقشه گسل‌ها در کشور از سال 97 شروع شده و در شهرهایی که نقشه گسل‌ها آماده شده ضوابط ساخت و ساز تعیین شده است. تا کنون در 6 شهر تهران، مشهد، تبریز، کرج، کرمان و زنجان گسل‌ها مشخص شده و در چند شهر دیگر نیز در حال شناسایی است. با وجود ضوابط ساخت و ساز در حریم گسل، هفته گذشته شورای‌عالی معماری و شهرسازی مصوبه جدیدی برای این نوع ساخت و ساز ابلاغ کرد.

نقشه گسل‌ها در این شهرها در شهرداری‌ها موجود است و شهروندان قبل از هر گونه اقدامی برای خرید زمین یا ساخت و ساز از نقشه گسل در آن منطقه می‌توانند مطلع شوند. ماهیت نقشه گسل‌ها و تعیین ساخت و ساز در حریم گسل، بر اساس مفاد آیین‌نامه ایمنی ساختمان‌ها در برابر زلزله (آیین نامه 2800) مشخص شده و از نظر قانونی و حقوقی لازم‌الاجرا است. آیین‌نامه تأکید دارد ساخت ساختمان‌ها با درجه اهمیت بالا، در حریم گسل ممنوع است و برای سایر ساختمان‌ها ضوابط ویژه‌ای آورده شده است.

بر اساس مصوبه شورای‌عالی معماری و شهرسازی ساخت واحدهای مسکونی که برج نباشد، در حریم گسل ممنوع نیست اما ضوابط سخت‌گیرانه‌ای که شورای‌عالی معماری و شهرسازی تعیین کرده باید در طراحی و احداث این ساختمان‌ها توسط شهرداری‌ها و نظام مهندسی اجرا شود. ولی ساختمان‌های مهم مانند ساختمان‌هایی که بعد از زلزله احتمالی باید کارکرد خود را حفظ کند، نباید در حریم گسل ساخته شود. بیمارستان‌ها، مخازن سوخت، آب، گاز، ساختمان‌های خطرزا مانند انبارهای نگهداری سموم…که تلفات و آثار زلزله را چند برابر می‌کند نباید در حریم گسل ساخته شود. همچنین بر اساس مصوبه شورای‌عالی معماری و شهرسازی، ساختمان مدارس و پمپ گاز و بنزین نیز نباید در مجاورت گسل ساخته شود.

فرزانه صادق مالواجرد، معاون وزیر راه و شهرسازی در خصوص ابلاغیه جدید با وجود ابلاغیه‌ای که سال 97 مصوب شده است، به «ایران» گفت: در مصوبه قبلی در خصوص نقش کمیسیون ماده 5 درباره تعیین ضوابط ساخت در حریم گسل اشاره‌ای نشده بود اما در مصوبه جدید، این کمیسیون از هر گونه دخالت در تعیین تراکم ساخت در حریم گسل‌ها منع شده است. به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی، مجوز ساخت یک هتل در حریم گسل اصلی در منطقه ولنجک در شهر تهران برای 4 طبقه صادر شده اما کمیسیون ماده 5 این مجوز را به 24 طبقه تغییر داده است در حالی که ساخت ساختمان بلند مرتبه در حریم گسل با جابه‌جایی بالا محدود است.

بر اساس مصوبه شورای‌عالی معماری و شهرسازی واحدهای مسکونی که در مجاورت گسل‌ها ساخته می‌شود، بر اساس نوع گسل در تهران تا 12طبقه و درشهرهای دیگر تا 8 طبقه باید ساخته شود. ساختمان‌های موجود عمومی مانند مدارس یا بیمارستان‌ها که قبل از سال 97 در حریم گسل ساخته شده طبق مصوبه شورای‌عالی معماری و شهرسازی باید در اولویت مقاوم‌سازی قرار گیرد. به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی، در حال حاضر لوله‌های اصلی انتقال گاز در شهر تهران با حریم گسل تقاطع دارد که شرکت گاز موظف شده شیر قطع اتوماتیک و سایر ملاحظات مهندسی را در نظر بگیرد.

گسل‌ها بر طبق تعیین نقشه به سه دسته گسل با جابه‌جایی عمده، متوسط و کم تقسیم شده است و در مواردی در حریم گسل با جابه‌جایی عمده، تراکم و تعداد طبقات از 6 طبقه کمتر است و ساختمان باید بر اساس ضریب جابه‌جایی گسل ساخته شود.

به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی، صدور پروانه ساخت و مجوزها در شهرداری و برای مجاورت گسل‌ها، باید بر اساس ضوابط تعیین شده در شورای‌عالی معماری و شهرسازی باشد. در مصوبه جدید شورای‌عالی معماری و شهرسازی، کمیسیون ماده 5 حق تغییر تراکم ساختمان‌های حریم گسل را ندارد.

مالواجرد گفت: بر پایه مصوبه شورای‌عالی معماری و شهرسازی مقرر شده تا دبیرخانه شورای‌عالی در اسرع وقت نقشه دقیق حریم گسل‌های شهر تهران و شعاع ۳۰ کیلومتری آن به همراه پارامتر‌های مهندسی مربوطه را به مراجع ذیربط ابلاغ کند.

دبیر شورای‌عالی معماری و شهرسازی افزود: در بند ۲ این مصوبه نیز شهرداری تهران موظف است در اسرع وقت ضمن بارگذاری حریم تدقیق شده گسل در سامانه طرح تفصیلی، صدور پروانه ساخت در قطعات واقع در حریم گسل را صرفاً براساس دستورالعمل ساخت و ساز در پهنه‌های گسل انجام دهد و محدودیت ارتفاعی ناشی از دستورالعمل مذکور بر ضوابط پهنه ارجحیت دارد.

به گفته دبیر شورای عالی معماری و شهرسازی بند ۳ این مصوبه نیز هدف از تدقیق حریم گسل و به تبع آن دستورالعمل احداث بنا در آن را ایجاد تسهیل لازم جهت استفاده شهروندان از حقوق مالکانه در بافت‌های موجود و متداخل با حریم گسل در عین رعایت ملاحظات فنی عنوان کرده است. هدف از تدقیق حریم گسل و به تبع آن دستور‌العمل احداث بنا در آن ایجاد تسهیل لازم جهت استفاده شهروندان از حقوق مالکانه در بافت‌های موجود و متداخل با حریم گسل در عین رعایت ملاحظات فنی است. لذا طرح درخواست‌های مربوط به افزایش تراکم ساختمانی با افزایش بارگذاری قطعات واقع در حریم گسل، در کمیسیون ماده 5 به هیچ وجه موضوعیت نداشته و ممنوع است. بنابراین کمیسیون ماده 5 مجوزی برای بازنگری و صدور مجوز با تراکم بیشتر در حریم گسل را ندارد.

معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: طبق بند ۴ مصوبه وزارت کشور (سازمان مدیریت بحران) از طریق استانداری‌های سراسر کشور اتخاذ تدابیر لازم برای رفع خطر از ساختمان‌های موضوع فراز «الف» مصوبه سال ۱۳۹۹را که در حال حاضر روی پهنه گسل واقع شده‌اند در اولویت اقدام قرار دهد.همچنین مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی مکلف شده با برگزاری کارگاه‌های آموزشی نسبت به تبیین پارامتر‌های مهندسی طراحی سازه در پهنه‌های گسلی برای جامعه مهندسان اقدام کند


یادم می آید قدیم یک ترانه‌ای بود که مصرع «من عاشق، عاشق شدنم!» از آن هنوز بخاطرم هست. برداشت من از این تکه شعر این است که مهم نیست خوب یا بد، درست یا غلط، … من فقط می خواهم چیزی را قبول و به آن دل ببندم حتی اگر موجب نابودی من شود!

آنقدر هم درباره زلزله و مسائل آن نوشته‌ام که دیگر حقیقتا دلیلی و سودی برای این مرقومه نمی بینم ولی باز گفتم شاید چند نکته را به مسئولان لجباز شهر تهران در این ایام خاص متذکر شوم تا شاید روح ایام روزنه‌ای در ذهن مسئولان شهری ایجاد نماید ! امیدوار نیستم ولی ان شاءالله

فقط به ۳ فراز از آن اشاره کوتاه می کنم که ببینید هر سه، ۱۰۰ درصد استراتژی و خروجی مردودی خواهد داشت ؟ شما قاضی ؟

۱- گفته شده است در شهر تهران ۳۰۰۰ سال است که زلزله نیامده است !؟ گستره تهران کجاست آقای شهردار ؟ سرش کجاست ؟ دمش کجاست ؟ مثلا منظور شما زیر میدان فردوسی است ! بعد می فرمایند ۳ گسل در تهران فعال است ! خیر خیلی خیلی بیشتر است

۲- گفته شده است زلزله ترکیه تعداد مرگ و میر تهران را در زلزله احتمالی مشخص کرد ! بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار نفر !؟ کجای زلزله ترکیه با تهران یکی بود ؟ زلزله اش ؟ نوع خاکش ؟ صفحات تکتونیکی اش، بزرگیش ؟ محتوی فرکانسی اش ؟ بیشینه شتابش، تعداد ساختمانهایش ؟ آسیب پذیری سازه ها و تاسیساتش ؟ مصالح مصرفیش ؟، تعداد افرادش، سیستم مدیریت بحرانش ؟ و ….

۳- گفته شده است سازه های بلند باید مطالعه شوند !!! این سازه ها اقل مهندسی را داشته اند نه اینکه خوبند بسیار هم بدند ولی به هر حال بر آنها مهندسی حاکم بوده و آن فیلتریشن که بشما گفته اند در این محدود احتمال رخدادش خیلی کم است تا زلزله زیر تهران و وای بداد ساختمانهای کوتاه که بالای ۸۰٪ ساختمانهای تهران است و بناها و معماران ساخته اند ؟

سه تفکر حاکم، هر سه در مبانی غلط ! خروجی چه می تواند باشد ؟ من عاشق، عاشق شدنم

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا