ماهیت اعتراض مشهد و سه تحلیل
«حمیدرضا جلاییپور»، استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران و فعال سیاسی اصلاح طلب، در یادداشتی تلگرامی با عنوان «ماهیت اعتراض مشهد (در ۸/۱۰/۹۶) و سه تحلیل» نوشت:
شرح واقعه
بر اساس شواهدی که تا حالا از اعتراض مردمی شهر مشهد در فضای آن لاین آمده به نظر میرسد:
این اعتراضها ابتدا خود جوش و مردمی نبوده و سازماندهی شده به راه افتاده است.
دو سوم خانمها چادری بودند. معمولاً خانمهای چادری در تظاهرات رسمی که از صدا و سیما اعلام میشود شرکت میکنند- مثل تظاهرات بعد از نماز جمعه، روز قدس، روز ۲۲ بهمن. لذا احتمالاً این خانمها از مراکزی دعوت شده بودند.
بعد عدهای از مالباختگان و ناراضیان هم به آنها پیوسته بودند و یک مقدار کنترل از دست سازمان دهندگان اولیه خارج شد.
و کل جمعیت هم چند صد نفر (و حدود هزار نفر) بودند.
فیلمبرداری خیلی پخته انجام گرفته بود تا مورد پسند سایت بی بی سی هم قرار بگیرد! صورت کسی را هم نمیشد تشخیص داد. گویا باید جوری وانمود میشد که واقعاً مردم از «دولت روحانی» ناراحتند. در صورتیکه در اعتراضات خودجوش معمولاً شعارها بیشتر علیه «حاکمیت» هست نه «دولت».
یک سؤال کلیدی
اگر در روزهای بعد باز این نوع اعتراضات ادامه پیدا کند لذا این سؤال پیش میآید:
هدف از این اعتراضات چیست؟ الان که انتخابات نداریم.
حامیان این اعتراضات دنبال چه اهدافی هستند؟ آیا دنبال هدفی بیش از ضربه زدن به روحانی هستند؟
ارائه چند تحلیل
۱- عدهای این اعتراضات را به هوادران احمدینژاد مربوط کردند. به نظر می رسد جریان احمدی نژاد تا وقتی وزنی داشت که زیر سایهی حمایت دولت موازی بود. اگر احمدی نژاد میتوانست جریان خودجوش مردمی راه بیاندازد، لااقل باید میتوانست صد نفر را در هنگام بست نشینی به شاه عبدالعظیم میآورد! به نظر من جریان احمدی نژاد یک جریان «جنبشی» نبوده و نیست و این جریان دارد کوچک میشود و سیر «فرقهای» شدن را طی میکند. تا حالا شواهد نشان میدهد این اعتراضات در روزهای اخیر با چراغ سبز اولیهی بلوکهایی از دولت موازی علیه روحانی انجام شده است.
۲- مصطفی درایتی روحانی برجستهی اصلاحطلب و شاهد عینی در مشهد چنین گفت: فراخوان این تجمعات از چند روز قبل در میان مردم دست به دست میشد. نخست این فراخوان از طریق پوسترهایی که در کانالهای تلگرامی با طراحی خاص منتشر شده بود رویت و سپس به صورت عام بی آنکه مشخص باشد متعلق به کدام گروه و جریان است، پخش شد. و در مقابل، فرمانداری نیز اعلام کرد که هیچ درخواست تجمعی از سوی هیچ گروه و جریانی داده نشده و این تجمع قانونی نیست. محل سکونت من نزدیک به محل تجمع است، آنجا مکان خلوتی است که به صورت سنتی و عادی مردم جمع نمیشوند. یعنی جایی نیست که رفت و آمد زیادی صورت بگیرد که منجر به تجمع شود. نخست این طور به ذهن میرسید که عدهای میخواهند برای دولت مساله ایجاد کنند، خصوصاً که فراخوان نام و نشان نیز نداشت. اما پس از اینکه گروههای اولیه حضور پیدا کردند، تجمع عملاً از دست برگزار کنندگان بیرون آمد و شعارها از سمت و سوی نارضایتی اقتصادی و علیه دولت روحانی به سمت و سوی دیگری کشانده شد. نهایتاً پس از تند شدن فضا پلیس مجبور شد تا دخالت کند و گاز اشک آور شلیک شد و عدهای دستگیر شدند. تلقی این است اگر میخواستند از تجمع غیر قانونی جلوگیری کنند، بدون دردسر این امر امکان پذیر بود اما آن طور که به نظر میآید این تجمع نخست هدایت شده بوده که حضور مردم و شرکت آنان باعث برهم خوردن برنامهها شده است.
۳- سعید شریعتی تحلیلگر اصلاحطلب میگوید: باید مؤکدا در نظر داشت نارضایتی از وضع موجود (یعنی از دولت روحانی) به مراتب کمتر از نارضایتی از «وضع حاکم» است. محور اصلی مطالبات ناراضیان اقتصادی «افزایش قدرت خرید» است. این گروه سطح گستردهای از جامعه را تشکیل میدهند. بیش از ۴۰ میلیون نفر بر اساس برآوردهای وزارت رفاه نیازمند دریافت یارانهی نقدی یا اعانههای دولتند. این را باید در کنار میلیونها بیکار دید که نیروی اصلی اعتراضهای اقتصادی خواهند بود. سطح دوم ناراضیان اجتماعی هستند که محور مطالباتشان آزادی در انتخاب سبک زندگی است. میتوان تخمین زد که حداقل ۶۰ درصد جامعه از سبک تحمیلی زندگی از سوی حکومت ناراضیند. سطح سوم ناراضیان، ناراضیان فرهنگیاند که محور مطالباتشان آزادی بیان و رفع ممیزی و سانسور است. و سطح کوچکتر ناراضیان منتقدان سیاسی است که محور اصلی مطالباتشان انتخابات آزاد است. طبیعی است که این سطوح در هم تنیده و دارای همپوشانی است. اگر جریانهای مخالف دولت روحانی به تحریک گسل ناراضیان اقتصادی مبادرت کنند و بخواهند دولت را تحت فشار قرار دهند به اندک زمانی لایههای دیگر ناراضیان از وضع حاکم به میدان میپیوندند و به وسعت اعتراضها علیه وضع حاکم دامن میزنند. اگر ناراضیان فرهنگی و ناراضیان سیاسی از اعتراضات اقتصادی و اجتماعی فاصله بگیرند اعتراضات تبدیل به جنبشهای پایدار و اثربخش منجر نخواهد شد و با خیابانی شدن بلافاصله نظامیان میداندار خیابان میشوند و سرکوب محتوم خواهد بود. ما اصلاحطلبان باید تلاش کنیم که سیاست خیابانی نشود و حتی الامکان از خیابانی شدن یا خیابانی کردن سیاست بپرهیزیم.
اعتراضات امروز توسط جوانان ستادهای کاندیداهای شکستخورده انتخابات و به اصطلاح هوالمطلوبیهای حاشیهی مشهد علیه گرانی و دولت برنامه ریزی و ساماندهی شده بود اما با پیوستن مالباختگان شاندیز و مردم عادی به آن گره خوردند و شعارها به سمت شعارهای تند ساختار شکن تغییر کردند و از دست سازماندهندگان در رفت. میتوان حدس زد به سرعت خودشان بساط پهن کرده را جمع کنند چون نتیجه نامطلوب را دربادی امر حس کردند.
جمعبندی
همهی اصلاحجویان و ایران دوستان (در ایران در آغوش خطر) شایسته است چهار چشمی اعتراضات از نوع مشهد را به دقت رصد کنند و غیر مستند تحلیل نکنند. ایران بیش از همیشه در خاورمیانهی لغزنده به سیاستورزی مبتنی بر «دولت- ملت شهروندی» نیازمند است. متاسفانه شواهد نشان میدهد پشت سازماندهی این اعتراضات یک انقلابیگری عقیم و ایران بربادده قرار دارد.
انتهای پیام
تحلیل درست و خوبی بود
نظرات متعصبانه ی سیاسی دوای درد مردم نیست. خیلی از مردم زیر فشار اقتصادین و اینها دنبال سیاسیت بازیشون.
برادر من شما انگار از یک سیاره دیگه اومدین ,اقتصاد فلج شده و کاملا زمین گیر شده بیکاری,بی پولی,شرمندگی جلوی زن و بچه آیا از این بدترهم چیزی دازیم,شماها که ماشاالله در ماه چهار پنج میلیون در میارین غمتون نیست,اما اون بنده خدایی که کارگر روز مزده باید چکار کنه ,من تا الان توی زندگیم هیچ خلافی نکردم ولی از فردا میخوام تریاک بفروشم چیکار کنم والله راهی برام نمونده این سیاست مدارها نابودمون کردن
جلائی بور ” نبوی ” تاجزاده……..و الی اخر از این طیف” مرموز ترین چهره های این بازی هستید که مثل [اونا] اعتقاد دارید که این مردم را میشود بازی داد ” شما دلسوز مردم نیستید” شما به قیمت بدبختی مردم دارید برای [اونا] زمان میخرید” خود [اونا] با داغ و درفش و زور و شما با تظاهر به مردم دوستی و دلسوزی” شاید در تحلیلهایتان هنوز به این نتیجه نرسیده باشید که الان وقت حساب و کتاب کشیدن از ظالمان برای مردم باشد زیرا از درجه گرسنگی خبر ندارید!
شعارهای مردم مبنی بر” نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران” یک نمونه بارز از مطالبات مردمی هست. یعنی اینکه از تئوری گسترش انقلاب دست بردارید و به امور داخلی خودتون بپردازید …
اصلاح طلبان دارن میگن ما دوست نداریم مردم به خیابان ها بیان. خب اصولگرایان و دیکتاتورها هم همین عقیده رو دارن!! مردم برای مطالبات شون باید چیکار کنن؟ باید تامه فدایت شوم فرستن براتون؟ همسن واکنشهای مردمی بوده که باعث شده مسئولین بجا اینکه غروب جمعه برن مرغ و گوسفند کباب کنن، رفتن جلسه فوق العاده گذاشتن ببین حرف مردم چیه! و حتی خود شماها که این اخبار رو درج کردین دلیلش قدرت حضور مردم بوده. صداش به بی بی سی هم رسید. مردم حکومت دینی نمیخوان؟ چون تمامی مشکلات از قبیل بیکاری و گرانی و سو مدیریت ها خروجی همین هست؟ … بحث مربوط به دولت و یا فرد خاصی نیست …
مردك خاك بر سرت با اين تحليلت. هر وقت با حقوق قانون كار زندگي كردي و اومدي تحليل نوشتي مردي هروقت رفتي سر گذر واسه كارگري و چند هفته كار گيرت نيومد و دست خالي برگشتي پيش زن و بچت بعد اومدي اين تحليل رو نوشتي مردي.فاصله طبقاتي داره بيداد ميكنه.
این تحلیل خیلی بی اساس و غیر منطقی هستش الان دعوای این حزب و اون حزب نیست دعوای سر مشکلات اقتصادی کشور و اختلاسهای کلان مسئولین هستش هیچ کسی هم با نظام مقدس مشکل نداره مشکل اصلی دزدی و رانت بعضی مسئولین هستش اگه این مسئولین علنی محاکمه بشن و مجازات بشن همه چیز درست میشه
آقای کارشناس ؛
دفعه بعد که مردم گرسنه فقیر بیچاره که شماها دهها ساله خونشونو تو شیشه کردین ، خواستن خدای نخواسته اسائه ادبی به دولتی که شما سرکار آوردینش بکنن ، میگیم تا پیش شما بیان و بعد از معاینه و تایید شما ، بریزن تو خیابون.
شما به بزرگواری خودتون ببخشید.
ادم هایی مثل این آقا با این درجه از عصبانیت و پرخاشگری عامل اصلی برهم زدن تجمعات به حق مردم هستند همین افراد هستند که سبب خشونت و انحراف خواسته های مردم می شوند
من از بی نوایی نیم روی زرد…غم بینوایان رخم زرد کرد.به امام حسین سوگند که نسبت دادن این جوانان محروم و مظلوم و توسری خورده به اسراییل و اجانب و….خیانت است.این مردم واقعن گرسنه و تشنه اند و حق دارن فریاد بزنن وقتی که گوش شنوایی واسه درد دلشان نیست.همین ادمها وقتی شهر را به اشوب کشیدند تا شاه را اخراج کنند این اقدامشان را شجاعت و جسارت نامیدند اما امروز چهار سطل زباله را آتش زدن معنای اغتشاش و خیانت میدهد؟؟؟؟شهادت از نظر اسلام یعنی دفاع از حقوق مشروع مظلومان چه در جبهه سوریه علیه داعش باشد و چه هر جای دیگر…
سلام.این رو همه قبول دارن ک دست مردم خالیه و اقتصادمون مشکل داره ولی ب شخصه جون اون ادمهایی ک طی این چندروزه بی گناه کشته شدن ،فقط و فقط باعث و بانیش رو اون کسی میدونم ک جرقه اول رو زد و مردم رو بخاطر سیاسی بازی و امید ب پیروزی در انتخابات آینده بازیچه قرار داد!امیدوارم تهمت زده باشم و گناهشو شسته باشم ولی وقتی بچه 14 ساله ای ک توی حال خودشِ و ماشین اتش نشانی ب یکباره میوفته روش رو کجای دلتون میگذارید اگه فقط داشتید تصویه حساب سیاسی میکردید!!!خسارت ها،اتش زدن پرچم و روزی چندنفر کشته شدن رو چطوری هضم میکنید!!!؟بازهم امیدوارم خودجوش بوده باشه ولی اگه نبود باید عاملین رو معرفی و رسوا کنند توی تلویزیون
سخنان آقای علم الهدی نشان دهنده ی روحیه قدرت طلبانه ی آن هاست، […] همین ها از کسی حمایت کردند، که برنامه ی کارشناسی شده چهارم توسعه را به اسم آمریکایی بودن گذاشت کنار! و کشور را بدون برنامه اداره کرد! چرا که اگر آن برنامه اجرا شده بود با یک شیب ملایم، قیمت ها افزایش و در محل های حمل و نقل و زیرساختها و کمک به نیازمندان هزینه می شدو از مشکلات اقتصادی موجود در زمینه گران شدن سوخت نجات پیدا می کردند.
این یک تحلیل نیست
یک عملیات روانی فرافکنانه است
خدمت آقای کارشناس محترم عرض کنم که بر اساس اصل ۲۷ قانون اساسی تجمعاتی که مخل مبانی اسلام نباشد آزاد است و برای راه اندازی این تجمعات مسالمت آمیز و اعتراضی در قانون پیش بینی لازم انجام شده
اما اینکه یک جریانی از جریان اعتراضات مسالمت آمیز و به حق مردم سوءاستفاده کند جای سوال دارد
یعنی هر با یک نگاه سطحی همدمی شود فهمید که سازمان دهی های انجام شده در فضای مجازی و تشکیل صدها گروه و کانال همزمان در یک روز به منظور جنگ روانی و متحد کردن مردم معترض و تولید هزاران پیام های تحریک کننده و تهییج کننده از طرف عناصر معاند نظام بوده و نه مخالفان حزب و جناح
البته چند سوال در ذهن بنده وجود دارد
۱.چرا در زمان انتخابات همه معاند ین نظام از رییس جمهور حمایت کردند
۲. چرا رییس جمهور در چهار سال اولیه هیچ کاری نکرد و در چهارسال دوم با جنگ روانی و دادن قول های فراوان رای جمع کرد که البته …..
۳. چرا رییس جمهور که سالها رییس شورای امنیت ملی بوده به صورت یک باره یک بسته نارضایتی به جامعه تحمیل و به گرانی و یارانه و بیکاری وکاهش حقوق و …… که دغدغه مردم بود توجهی نکرد
۴. چرا همه موافقان ایشان دفعتا مخالف شدند و حتی سلبریتی ها هم بر روی ایشان شمشیر کشیدند
۵. چرا رییس جمهور به جای التیام افکار عمومی نمک پاشیده و از اغتشاشات به عنوان یک فرصت و نه تهدید یاد می کنند
۷. چرا اقدامات ال سعود و منافقین و داعش و آمریکا و اسراییل و انگلیس و…. باید زمان بندی همزمان و دقیقی با اقدامات اخیر ایشان داشته باشد؟؟؟؟؟