تیمی مُنفَصِل، از ملتی مُنسَجِم؟!
پس از آنکه آلن ایر، سخنگوی فارسی زبان وزارت خارجهی آمریکا در فیسبوک خود پوستری از تیم ملی ایران را منتشر کرد که کانال ورزشی آی اس پی ان ESPN طراحی کرده بود، یک نفر این پوستر را در مقایسه با پوستر دیگر تیمهایی که این شبکه طراحی کرده، معنا دار خواند.
به گزارش انصاف نیوز، خیام ابراهیمی در این باره نوشت:
با سلام، محضرِ آقای “آلـِن اِیر” گرامی (سخنگویِ محترمِ فارسی زبان وزارت امور خارجه امریکا)! در استاتوس فیس بوک خود نوشتید: “کانال ورزشی آی اس پی ان ESPN برای هر یک از تیم های جام جهانی پوستری طراحی کرد است. این مال ایران است – نظر شما چه است؟”
ضمن تشکر از شما برایِ اطلاع رسانی در بارهی کارِ جالبِ کانالِ ورزشیِ “یی، اِس، پیِ، اِن” در بارهی طراحی پوسترِ 32 تیم ملی شرکت کننده در جام جهانی 2014 برزیل، مایلم در پاسخ پرسشتان بگویم:
معانی نهفته در طراحیِ گرافیک این پوسترها نگاهِ مرا به نکاتِ جالبی معطوف کرد، که خدمتتان عرض می کنم:
1- در نوعِ گرافیک و طرحِ نوشته یِ بزرگِ “سبز رنگ”، رویِ زمینه ی سرخ (به رنگ خون) در پسزمینهی بازیکنان، قابل تامل است که در واژه ی “TEAM mElli”، واژهیِ اول با حروف مشخصِ لاتین بصورت مُنفَصِل (جداگانه)، و واژه ی دوم با حروفی لاتین اما مشابه خط پارسی یا عربی، بصورتِ مُـتَـّصِل(پیوسته) و به هم چسبیده، طراحی شده، که میتواند از لحاظ فنی بیانگر تیمی مُنفَصِل (در عرصهیِ جهانی) و تیمی منسجم (در داخل ایران) باشد؛ که این انسجامِ معنادار در داخل، به کار آن جهان منضبطِ با زبانی بین المللی و حرفه ای نمی آید! ( در یک جمله یعنی فرهنگ بازیکنان ما جهانی نیست.)
2- حرفِ “E” به شکل “ع” نفش زده شده است، که هم از راست به چپ در خط پارسی (نام علی)، و نیز از چپ به راست با دو تا “L” بعد از آن باز نام “علی” را تداعی میکند (به رنگ سبزِ منتسب به دین با حاشیه ی سیاهِ مذهب در زمینه ای سرخِ خونی که با تمام رنگهای سرخ پوسترهای دیگر مغایر است، به رنگِ نمادِ خونِ عاشورا در مذهب شیعه و شاید بیانگرِ جهادی بودن ایدئولوژی)!
همچنین نام الله را میتوان در این طرح گرافیکی مشاهده کرد (از راست به چپ: حرفِ i=(آی)+ دو تا حرف کوچک LL=(اِل)+ بخش بالائی و دایره وارِ حرف E=(ئی) که روی هم رفته الله خوانده میشوند!
اما آیا معانیِ دیگری نیز در این طرح و گرافیکِ حرفه ای خوانده میشود؟ … به نظر من بله:
3- پوستر تیم ملی ایران یک ویژگی دارد که هیچیک از دیگر پوسترها ندارند و آن پرچم کاملِ کشور است که جلوی پایشان را که باید نمادی از بازی فوتبال باشد گرفته و میخواهد خود را نمایش دهد! ( یعنی میخواهد نشان دهد که در ایران فوتبال ابزار قدرت حکومت است نه ورزش صرف) اما نمادهای دیگر کشورها و احیانا پرچمهایشان جلوی پای بازیکنانشان را نگرفته و عنصری دیگر نمیخواهد در مقابل پای بازیکنان خودنمائی کند.
4- در این پوسترها، برخلافِ فیگورِ پرشور و هیجان برانگیزِ ورزشیِ بازیکنان دیگر کشورها در پوسترها، بازیکنان ایران بدون هیچ شور و حالتِ ورزشی، بدون احساس به صورتِ سردی “خبردار” ایستاده اند، بین اعتقاداتِ بومی (نماد “علی” سمبول مذهب شیعه پشت سرشان) و حکومت (پرچم جمهوری اسلامی به عنوان نمادِ ابرازِ قدرتِ سیاست که سَدّی نشان داده شده است در مقابل پاهایِ ورزشیِ بازیکنان). – که باز به معنای این است که نشان دهد ورزش در ایران امری ابزاری و سیاسی است، نه صرفا ورزشی!
5- به نظر من کار این پوسترها کاملا حرفهای و دارای ایده پردازی و مدیریتِ تبلیغاتیِ منسجم و هدفمندی است که اگر دقت بیشتری کنیم معانی و نمادهای بیشتری را میتوان از این طرح گرافیکی کشف کرد، از جمله: ترکیب بازیگران شاخص در پوسترها، نگاهِ سرد و ترسیده و بی عزمشان (یک نگاه به خطوطِ بینِ ابروها و چشمان و هیجانِ چهره ی بازیکنان آمریکا و و سایر کشورها و مقایسهی آنها با خطوط چهرهی بازیکنان ایران بیندازیم!) و …
انتهای پیام