خرید تور تابستان

پاسخ به اظهارات عادل الجبیر در کنفرانس امنیتی مونیخ ۲۰۱۸

«عادل الجبیر» وزیر امور خارجهٔ عربستان سعودی، در سال گذشته تلاش داشته از همهٔ حضورهایش در مجامع بین‌المللی و از تمام فرصت‌های رسانه‌‌ای خود استفاده کند تا اینگونه القاء کند که دولت ایران ذاتاً و ماهیتاً – بعضاً به دلیل قانونی اساسی خود – یک دولت عادی (نُرمال) محسوب نمی‌شود؛ قابلیت مشارکت مسالمت‌آمیز و دیپلماتیک در مناسبات بین‌المللی را ندارد؛ و «قانوناً» مقید به مداخله در امور داخلی سایر کشورهاست.

«رضا نصری» کارشناس حقوق بین الملل، در این متن – که ترجمهٔ فارسی مطلب اصلی است – به اظهارات اخیر او در کنفرانس امنیتی مونیخ ۲۰۱۸ پاسخ داده است که به نقل از کانال آقای نصری در پی می‌آید:

۱) آقای عادل الجبیر،‌ شما در کنفرانس امنیتی مونیخ یک بار دیگر اظهار داشتید که « در قانون اساسی ایران، مقولهٔ صدور انقلاب تصریح شده است» تا نتیجه بگیرید که ایران ذاتاً مقید به مداخله در امور داخلی سایر کشورهاست. آنچه قانون اساسی ایران در این باره می‌گوید، با تفسیر شما بسیار متفاوت است. در اصل ۱۵۴ قانون اساسی ایران به صراحت آمده است که ایران «در عين خودداری كامل از هر گونه دخالت در امور داخلی ملت‌های ديگر» از مبارزه حق‌طلبانه مستضعفين در برابر مستكبرين در هر نقطه از جهان حمايت می‌كند. ظاهراً شما در اظهارات‌تان قسمتِ «در عين خودداری كامل از هر گونه دخالت در امور داخلی ملت‌های ديگر» را جا انداخته‌اید!

۲) شما گفتید «قانونی اساسی ایران مقولهٔ ‘شهروند’ را به رسمیت نمی‌شناسد؛ و معتقد است همهٔ شیعیان، که آن‌ها را مستضعفین می‌نامد، به ایران تعلق دارند!». این گزاره شما نیز اشتباه است. قانون اساسی ایران یک فصل کامل (فصل ۳) را به تبیین مقولهٔ شهروندی و تشریح حقوق آن اختصاص داده است؛ ضمن اینکه از حمایتِ سیاسی و معنوی از مستضعفین در سراسر جهان سخن به میان می‌آورد. علاوه بر آن، در راستای تکمیل قانون اساسی، دولت ایران یک «منشور حقوق شهروندی» نیز تدوین کرده که نظارت بر آن بر عهدهٔ «دستیار ویژه رئیس‌جمهور در امور حقوق شهروندی» (خانم شهیدندخت مولاوردی) است.

نگاه قانون اساسی ایران به مقولهٔ‌ «شهروند» با آنچه در قانون کشور شما جاری است بسیار متفاوت است! در قانون اساسی عربستان سعودی (ماده ۶) اتباع عربستان سعودی موظف به «اعلام وفاداری به شاه» هستند و باید مطابق اصل «شنیدن اطاعت است» دستورات او را اجرا کنند. به عبارت دیگر، این تفاوت به حضرتعالی این مجال را نمی‌دهد تا در کسوت «ژان ژک روسو» ظاهر شده و به ایران در مورد مقولهٔ شهروندی درس بدهید.

۳) شما برای ایران شرط گذاشتید که «ایران باید ابتدا خودش را با حقوق بین‌الملل، اخلاق بین‌الملل و ارزش‌های جهانی» منطبق سازد! این گزاره از جانب نمایندهٔ کشوری که اخیراً نخست‌وزیر یک کشور دیگر را به گروگان گرفت و او را وادار به استعفا کرد موجب شگفتی است!

۴) شما فرمودید «از ۱۹۷۹ ما دست دوستی به سمت ایران دراز کرده‌ایم» خیر! شما چنین نکرده‌اید. شما از آشفتگی و هرج‌ومرج پس از انقلاب ایران استفاده کردید تا صدام حسین را به حملهٔ‌ نظامی به ایران ترغیب کنید و سپس به مدت ۸ سال از او حمایت کردید. شاه اسبق شما (ملک فهد) سال‌ها بعد که از حملهٔ صدام حسین به کویت دلگیر شده بود به صراحت اظهار داشت: «این اقدام حاکم عراق نشان از قدرناشناسی او در برابر ما دارد که به مدت ۸ سال از او در جنگ با ایران حمایت کردیم! اگر صدام حسین نیروهایش را در این جنگ هزینه کرد، ما پول و سلاح مدرن و توانمندی بین‌المللی‌مان را در این راه هزینه کردیم!».

بعد از آن، شما پیمان امنیتی ۲۰۰۱ بین عربستان و ایران را نقض کردید؛ برای ترغیب ایالات متحده به حمله نظامی به ایران به واشنگتن فشار آوردید؛ در آمریکا چندین سازمان و لابی تاسیس کردید تا برای ترغیبِ دولت و کنگره به تصویب تحریم علیه ایران فعالیت کنند؛ از سازمان تروریستی مجاهدین خلق حمایت کردید؛ در مرزهای ایران گروه‌هایی نظیر جندالله و طالبان ایجاد کردید؛ از گروه‌های جدایی‌طلب در نواحی مرزی ایران حمایت کردید؛ زنجیره‌ای از مدارس وهابی و ضدایرانی‌پرور و ضدشیعه‌پرور در کشورهای همسایه ایران تاسیس کردید؛ علیه تمامیت ارضی ایران و جزایر سه‌گانه‌اش ادعای سرزمینی کردید؛ تلاش کردید مذاکرات هسته‌ای را به شکست بکشانید؛ سپس تلاش کردید برجام را نابود کنید؛ در منطقه مسابقه تسلیحاتی راه انداختید؛ ۱۱۰ میلیارد دلار از ترامپ «سلاح زیبا» خریداری کردید؛ زوار ایرانی را (ظاهراً بخاطر سهل‌انگاری) به کشتن دادید؛ به شهروندان ایران در فرودگاه‌تان تعرض کردید؛ نام خلیج فارس را تغییر دادید….و این فهرست ادامه دارد!

۶) شما گفتید «دلم می‌خواهد فقط و فقط یک دیپلمات ایرانی به من نشان دهید که عربستان سعودی به او آسیب رسانده باشد!‌ هیچ موردی نخواهید یافت!». یک مورد به شما معرفی می‌کنم: غضنفر رکن‌آبادی،‌ سفیر سابق ایران در لبنان!

۷) شما گفتید «ما [عربستان سعودی] به حاکمیت قانون اعتقاد داریم. ما به اصل حُسن همجواری اعتقاد داریم». خیر! انیطور نیست. به همه موارد فوق رجوع کنید!

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

یک پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا