خرید تور نوروزی

تحلیلی درباره‌ی التهابات بازار ارز و راه مقابله با آن

«همه ساله در ماه‌های منتهی به سال نو میلادی بازار ارز ایران دچار نوسانات می‌شود، نوساناتی که در زمان آرامش اقتصادی و سیاسی در کشور به سادگی عبور می‌کند. اما در سال جاری این جریان متداول بدلیل حوادث سیاسی در کشور و نیز پروپاگاندای رسانه‌ها درمورد برجام دچار التهاب شدید شد. برخی این التهابات بازار را با نوسانات افسارگسیخته در سالهای دولت احمدی‌نژاد مقایسه کردند. در مورد اینکه چرا و چگونه بازار ملتهب میشود صحبت‌ها و تحلیل‌های فراوانی وجود دارد که محل بحث ما نیست.»

به گزارش ارانیکو «مینا ورشوچی» نوشتموضوع این است ،آیا واقعا امکان کنترل بازار ارز وجود دارد که دچار نوسان شدید نشود و بازیگران مختلف برای برهم زدن آرامش بازار وارد گود نشوند؟

سوال دیگر اینست آیا مردمی که در بازار داخلی ،خرید و فروشی با ارز ندارند اساسا نیازی به ارز دارند که تنها بخاطر التهاب بازار ارز ، هجوم آورده و ارز بخرند و در خانه نگهداری کنند؟

دکتر روحانی در مصاحبه اخیر از امنیت و آرامش جامعه سخن به میان آوردند ، آرامشی که بخاطر نوسانات ارزی خدشه دار شد و موج سواران، موج سواری کردند.

هر مشکل اقتصادی راهکاری دارد، در جامعه ایرانی اصول اقتصادی و مفاهیم عمومی آن برای مردم روشن توضیح داده نشده است تا جایی که دکتر روحانی در مصاحبه‌هایی که داشتند مجبور میشوند تفاوت تورم و گرانی را توضیح دهند.مردم از روندها و تعاریف اقتصادی اطلاع ندارند ، شاید نمیدانند عرضه و  تقاضا در بازار به مفهوم علمی چه تاثیری بر اقتصاد دارد.آگاهی بخشی در این بخش بسیار مهم است .

درعصر بانکداری الکترونیک هنوز سیستم بانکداری ایران عقب ماندگی دارد. بانک مرکزی نتنها نظام ساختاری خود را باید اصلاح کند بلکه باید بانک های زیرنظر خود را متحول کند. از جمله ضربات مهمی که اقتصاد پسابرجام دیده است عدم بروز رسانی سیستم‌های مسلط بر بانک‌های ایرانی است که هنوز به دنبال ایجاد شعبه های جدید هستند ، این تفکر باید تغییر کند و بسمت نرم افزاری حرکت کنیم.

مثال مهمی که میتوان دراین زمینه آورد کشور دوست و برادر ونزولا است .جالب است با بزرگترین مشکلات اقتصادی دست به گریبان است اما خلاقیت را فراموش نکرده اند و نظام پولی الکترونیک بنام پترو راه اندازی کرده است . بانک مرکزی ایران جدیدا براساس گفته های ریاست آن ، دستور ارزیابی و تحقیق درمورد ارزهای رمزنگاری شده را داده است که نشان از آنست ما هنوز در الفبای بانکداری هستیم.گفته های وزیر ارتباطات نیز جالبست که گفتند مدیران ما هنوز با این مفاهیم آشنایت ندارند .بد نیست یادآوری کنیم صحبت های نعمت زاده که گفته بود ما باید مدیر نیز وارد کنیم.

دکتر روحانی در مصاحبه اخیرشان اشاره داشتند که در کجای دنیا مردم صف میکشند برای گرفتن پول نقد کاغذی؟

مقصر اصلی این اتفاقات بانک مرکزی است.

پیشنهاد می‌شود نظام کارت بانکی اعتباری ارزی راه اندازی شود و پشتوانه آن منابع ارزی و نفتی کشور باشد . مردم نیز برای تامین نیاز ارزی خود از این کارتها استفاده کنند. کشور منابع محدودی ارز بصورت پول نقد دارد این کارت اعتباری این مشکل را مرتفع می‌کند و میتوان از دارندگان کارت مالیات‌های مربوطه را نیز اخذ کرد. از طریق این کارت می‌توان کارهای مهمی انجام داد از جمله ایجاد شغل در این بخش.

کارت اعتباری ارزی مشکل سفته بازی را درالتهابات ارزی از بین می‌برد. شرکت‌های تجاری نیز جهت تامین ارز مورد نیاز خود نیز دیگر به بازار ارز آزاد هجوم نمی‌آورند و امکان رصد مالیاتی آنها نیز فراهم می‌شود ، به هرمیزان که ارزنیاز دارند میتوانند از عامل‌های مجازی که بانک مرکزی تعیین میکند نیاز ارزی خود را تامین کنند ابتدا گرفتن کارت اعتباری و نقد کردن آن از طریق درگاه‌های مجاز.

مردم نیز با دریافت این کارتها میتوانند به ارز مورد نیاز خود دست یابند از طرفی بیهوده به دلیل بارروانی وارد بازار نمیشوند چون میدانند باید مالیات دهند و دولت نیز میتواند در بحث یارانه از این طریق اطلاعات خوبی کسب کند چه افرادی در چه دهک واقعی قرار دارند .

این امر موجب کنترل عرضه و تقاضا میشود و بیهوده ارز کشور در منازل بلوکه نمیشود ،کاری که مسکن مهر با منابع مالی کشور کرد.

برای مسافران نیز میتوان راهکارهای متفاوتی در نظر گرفت که متولیان امر خوشبختانه در نوشتن قانون یکه تاز هستند.

خریداران خرد از این طریق کنترل میشوند و به خانه باز میگردند و بار روانی جامعه تخلیه می‌شود.

نکته مهم که از طریق کارت اعتباری ارزی ایجاد میشود جلوگیری از ورود بازیگران اصلی التهابات به بازار ارز است ، دست های پشت پرده ای که موجب نوسانات میشوند، چنانکه معاون بانک مرکزی از ردپای موسسات مالی غیرمجاز در وقایع اخیر خبر داده بود .

در اینجا لازم به ذکر است که بحران‌های اقتصادی راهکارهای اقتصادی دارند و با بگیروببند های پلیسی و امنیتی حل نم‌یشود .هیچوقت بازار ارز با بازداشت جمشید بسم الله ها آرام نگرفته است که اگر میگرفت شاهد این وقایع اخیر نبودیم.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا