فیلترینگ یا سیاست سوخته
کامبیز نوروزی حقوقدان و کارشناس رسانه، در یادداشتی تلگرامی با عنوان «فیلترینگ یا سیاست سوخته» دربارهی احتمال فیلترینگ مجدد تلگرام نوشت:
آنکه نامخت از گذشت روزگار ||| زمزمهی دوباره بر سر فیلتر کردن تلگرام، نشانهی آشکاری است که مدیریت ارشد کشور همچنان نمیخواهد یا نمیتواند ویژگیهای جهان رسانهای شدهی امروز را درک کند و تصور میکند بستن و فیلتر کردن میتواند مانع از گردش اطلاعات شود.
اینکه آزادی رسانه حق ملت است، اینکه فیلترینگ خلاف قانون اساسی است، اینکه تأمین آزادیهای فردی و اجتماعی مشروع به حکم قانون اساسی وظیفهی حکومت است، سخنانی مکررند. اما به نظر میرسد فعلاً کسی نظر به این اصول اساسی نمیکند.
اگر امروز گردش اطلاعات در ایران به تسخیر تلگرام در آمده است، اساسی ترین علت آن را باید در ناتوانی و ضعف مفرط تلویزیون دید و اعمال انواع فشارها بر مطبوعات. وقتی نمیگذارند رسانههای رسمی و مسوول و قانونی به شکل حرفهای کار کنند، مردم که معطل تصمیمات مدیران یکسونگر و تمامت خواه نمیمانند. با استفاده از تکنولوژی و امکاناتی که دارند کار خودشان را میکنند.
حالا تلگرام هم فیلتر شود. فکر میکنید چه خواهد شد؟ مگر فیس بوک فیلتر نشد؟ مگر بسیاری از سایتهای خبری فیلتر نشدند؟ مگر توئیتر فیلتر نشد؟ سیاست فیلترینگ چه نتیجهای در جلوگیری از گردش اطلاعات داشت؟ اگر صادقانه بخواهیم به این پرسش پاسخ دهیم باید بگوییم «هیچ».
اتفاقاً این سیاستها بیش از هرچیز منجر به افزایش بسیار از هم گسیختۀ، غیر حرفهای و تاحدی غیر مسوولانه در فضای گردش اطلاعات در ایران شد. مدیریت افکار عمومی ایران به خارج از کشور منتقل شد.
آری! رسانههای رسمی ایران رقابت را کاملاً به تلگرام باختهاند. این یکی از خطرناکترین حالتها برای امنیت ملی کشور است و مسوولیت مستقیم آن بر دوش کسانی است که راه حل را در محدود کردن هرچه بیشتر گردش آزاد اطلاعات در داخل کشور میجویند. امنیت و منافع نظام و کشور بیش از هر زمان دیگر وابسته به بازسازی اساسی تلویزیون، تضمین آزادیهای قانونی و امنیت و استقلال روزنامه نگاری کشور و کشیدن خط بطلان بر سیاستهایی مثل فیلترینگ است.
پیش چشمت داشتی شیشهٔ کبود
زان سبب عالم کبودت مینمود
گر نه کوری این کبودی دان ز خویش
خویش را بد گو، مگو کس را تو بیش
انتهای پیام