ادیان، منادی اهداف نه روشها
«رضا بابایی» پژوهشگر فرهنگی، در یادداشتی تلگرامی با عنوان «ادیان، منادی اهداف نه روشها» نوشت:
آیت الله مکارم شیرازی در دیدار وزیر بهداشت فرمودهاند: «در روایات و احادیث اهل بیت(ع) چیزی به نام طب اسلامی وجود ندارد و برخی با یک مشت خرافات، هم به اسلام و هم به طب سنتی آسیب می زنند.»
اگر در دو سه قرن گذشته کسی میگفت چیزی به نام طب اسلامی نداریم، با او همان برخوردی را میکردند که اکنون با منکران اقتصاد اسلامی و فلسفۀ اسلامی و جامعهشناسی اسلامی و سیاست اسلامی و مدیریت اسلامی و قوانین اسلامی و علوم انسانی اسلامی میکنند. به همان دلیل که وجود روایات طبی در برخی کتابهای حدیثی، به معنای وجود دانشی به نام «طب اسلامی» نیست، وجود روایاتی پراکنده دربارۀ مدیریت یا اقتصاد نیز، بر وجود دانشهایی به نام مدیریت اسلامی یا اقتصاد اسلامی دلالت نمیکنند.
با وجود این، اکنون مهم نیست که دانشهایی به نام اقتصاد اسلامی و مدیریت اسلامی و… از متون دینی قابل استحصال هست یا نه؛ مهم این است که ما به پشتوانۀ علومی که در بود و نبودشان تردید است، علوم موجود و معتبر جهانی را کنار زدیم؛ علومی که بسیاری از کشورهای دیگر را به سطحی مقبول از توسعه و رفاه رساندهاند.
آری؛ به یک معنا هم اقتصاد اسلامی داریم و هم مدیریت اسلامی و هم حتی فیزیک اسلامی. اگر منظور از اقتصاد اسلامی، اقتصادی با اهداف انسانی و اخلاقی و عادلانه باشد، قطعا برخی اقتصادها اخلاقیتر و دینیترند. محتوای مفهومی و متنی ادیان بیشتر سخن از اهداف و آرمانها میگویند؛ اما اینکه برای رسیدن به این اهداف و آرمانها، چه روشهایی را باید برگزید، راهی جز نظر به علوم جدید بشری و تجربههای جهانی و خرد جمعی نیست. خطا آنجا است که گمان کنیم اگر مکتبی سخن از اهداف و آرمانها گفت، روشهای رسیدن به آنها را نیز دیکته کرده است.
انتهای پیام