خرید تور نوروزی

گزارش برگزاری هشتمین همایش انجمن زنان پژوهشگر تاریخ

گزارش برگزاری هشتمین همایش انجمن زنان پژوهشگر تاریخ به نقل از این انجمن در پی می‌آید:

انجمن زنان پژوهشگر تاریخ با سابقه 18 سال فعالیت علمی و فرهنگی در ادامه فعالیت‌های خود و به دنبال مصوبه هیات مدیره مبنی بر برگزاری همایش هشتم تحت عنوان «زن در پهنۀ فرهنگ و تمدن غرب ایران» (تاریخ محلی2)، دبیر علمی و اجرایی را انتخاب کرد و از اوائل سال گذشته دبیرخانه همایش کار خود را آغاز کرد.

با توجه به رسالت اصلی انجمن زنان پژوهشگر تاریخ در ترویج تاریخ نگاری زنان و اشاعه فرهنگ مطالعات  و تحقیقات در حوزۀ زنان و نظر به انتخاب منطقه غرب کشور برای تمرکز مقالات و پژوهش‌های تاریخی همایش هشتم، دبیر علمی همایش، تلاش خو را بر ایجاد تعامل حداکثری با نهادهای علمی، مراکز تحقیقاتی و صاحبنظران منطقه ای جهت مشارکت در برپایی هرچه بهتر همایش و ارائۀ آثار ارزشمند حول محورهای مختلف همایش آغاز کرد. با این امید که این تحقیقات، فراتر از مجموعه ای از دانش تئوری، به عرصۀ عمل ورود کرده و موجب تغییر و تحولی ملموس به نفع بهبود وضعیت زنان در مناطق غربی کشور در جمیع جهات باشد.

تعیین اعضای کمیته علمی و برگزاری جلسات مشورتی با ایشان به تأیید عنوان همایش و تعیین محورهای آن منجر شد، که به شرح زیر است:

۱- مباحث نظری و روش شناسی، مرتبط با تاریخ منطقه ای غرب ایران و تاریخ زنان

۲- زنان و تاریخ نگاری: ذکر اخبار زنان در آثار محلی غرب ایران- نقش زنان در نگارش تاریخ منطقه ای غرب ایران، آثار و اسناد و مکتوبات زنان در مناطق غربی ایران

۳- نقش زنان در سیاست مناطق غربی ایران: زنان در حاکمیت، رخدادهای سیاسی، خاندان‌های حکومتگر

۴- زنان و اقتصاد: حوزه اشتغال، کارآفرینی، مؤسسه‌های اقتصادی، اصناف و بازار، صنایع دستی، سازمان‌های محلی

5- زنان در اجتماع و فرهنگ ایلی، روستائی و شهری

6- زن و مطالعات مردم شناسی: آداب و رسوم، هنر و ادبیات، پوشاک، فولکلور، موسیقی محلی، مردم نگاری و مردم شناسی

7- زنان و آثار و ابنیه تاریخی: معماری، باستان شناسی، بناها و اماکن تاریخی

8- دین: زنان در اساطیر اقوام غرب ایران، زن در فرقه‌ها و مذاهب مناطق غربی ایران، عرفان و تصوف، وقف در مناطق غرب ایران

9- مطالعات تطبیقی

هم چنین به دنبال بررسی‌ها و امکان سنجی‌ها مکان برگزاری همایش شهر سنندج و دانشگاه کردستان تعیین گردید، با این هدف که جایی خارج از تهران و مرکز کشور، به بسط روحیۀ علمی و ایجاد فضای تعاملی میان محققان، مورخان و دانشجویان رشته تاریخ و سایر رشته‌های علوم انسانی بینجامد. همایشی جامع در حوزۀ مسایل زنان مناطق غرب کشور فراتر از برنامه ریزی‌های پایتخت و با توجه به واقعیات موجود مناطق، که فرصت ارائۀ کارهای علمی و پژوهشی را به آحاد محققان و دانشجویان بدهد. بدین لحاظ، محدودۀ جغرافیای همایش مناطق غربی کشور از منظر تاریخی و شامل استان‌های خوزستان، ایلام، کرمانشاه، لرستان، کردستان، همدان و آذربایجان غربی اعلام شد. نتیجۀ جلسات مشورتی با مسوولین وزارت کشور و از جمله مدیرکل تقسیمات کشوری، همچنین دستگاه‌های ذیربط استانی، انجمن زنان پژوهشگر تاریخ همراه با دانشگاه کردستان و پژوهشکده کردستان شناسی به عنوان برگزار کننده همایش؛ استانداری کردستان، معاونت آموزشی و راهبردی وزارت کشور، سازمان اسناد و کتابخانه ملی، پژوهشکده علوم انسانی و مطالعات اجتماعی، انجمن پارسه، سازمان فروشگاه‌های زنجیره ای رفاه، انجمن ملی زنان کارآفرین، انجمن زنان مدیر کارآفرین، فرمانداری سنندج، معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نیز به عنوان مشارکت کنندگان همایش مشخص شدند. با دریافت درجه ISC و ثبت در سیویلیکا نیز طی فراخوان گسترده ای که به عمل آمد از عموم استادان، دانشجویان، محققان و علاقمندان حوزۀ مطالعات زنان در مناطق غربی کشور دعوت شد با ارسال آخرین تحقیقات خود با این همایش همکاری کنند. چنان که شاهد هستید زمان همایش 29 و 30 فروردین 1397 اعلام گردید که اینک در آستانۀ برگزاری آن هستیم.

زمان ارسال چکیده مقالات با توجه به استقبال علاقمندان 2 بار تمدید شد و بیش از 100 چکیده به دبیرخانه همایش ارسال شد. پس از داوری و پذیرش حدود 70 چکیده که بعضأ با اصلاح و درخواست جرح و تعدیل در داده‌ها همراه بود، دریافت اصل مقالات نیز در دستور کار دبیرخانه قرار گرفت. نتیجتأ تا پایان مهلت مقرر، بیش از 40 مقاله پس از بررسی داوران پذیرفته شدند که بخش‌های مختلف محورهای همایش را شامل می‌شدند.

همزمان با دریافت چکیده ها، برگزاری پیش همایشی در کرمانشاه، پیگیری شد که با وقوع زلزله در این استان این برنامه با تأخیری 3 ماهه در 25 بهمن 1396 در سالن فرهنگ کتابخانه ملی ایران در تهران برگزار شد. تنوع سخنرانی‌های ارائه شده از پژوهشگران تهرانی و کرمانشاهی و کردستانی در این پیش همایش، اهمیت و اهتمام بیشتر نسبت به مسایل و مباحث مرتبط با زنان در مناطق غرب کشور را نشان می‌دهد.

کار داوری مقالات که طی ماه‌های اخیر در دست انجام بود در روزهای پایانی سال 1396 به طور رسمی پایان یافت و نتایج مربوطه به اطلاع صاحبان مقالات رسید. علاوه بر امور مرتبط با تعیین تکلیف مقالات همایش، کار تنظیم و تدوین مجموعۀ چکیده مقالات اتمام یافت که در بسته فرهنگی روز همایش در اختیار محققان و علاقمندان قرار خواهد گرفت. انتشار 2 شماره ویژه نامۀ همایش شامل مباحث مختلفی، اعم از دیدگاه‌های تخصصی افراد و صاحبنظران حوزۀ مطالعات زنان در مناطق غربی کشور هستند، گزارش علمی و اجرایی همایش، گزارش فعالیت‌های انجمن، آخرین مقالات و تحقیقات مرتبط با موضوع همایش، معرفی کتاب، پایان نامه و آثار و ابنیه زنان در پهنۀ غرب کشور، زنان نام آور و…. نیز گردآوری، ویرایش، تدوین و تنظیم نهایی گردید که از جمله منشورات همایش است.

مقالات تأیید شده همایش نیز چنان که اشاره شد از تنوع موضوعی قابل توجهی برخوردار بودند، ضمن این که بیشترین مشارکت محققان، استادان و دانشجویان مناطق غربی را در پی داشت. خوشبختانه این همایش با استقبال پژوهشگران و محققان سراسر کشور به ویژه استان‌های غربی روبرو شد. بیشترین محورها مرتبط با مسایل زنان غرب ایران در حوزه‌های اجتماع، فرهنگ، ادبیات و تاریخ نگاری بود. مقالات ارزشمندی نیز توسط محققان و استادان شهرها و استان‌های دیگر چون، تهران، مشهد، اصفهان، قزوین و حتی یاسوج تدوین و به دبیرخانه همایش رسید.

در حال حاضر نیز با تنظیم برنامۀ روزهای همایش که با همکاری و مشارکت دانشگاه کردستان و مرکز کردستان شناسی دانشگاه نهایی گردید، امید می‌رود در روزهای برگزاری همایش با حضور صاحبنظران، اندیشمندان، استادان و دانشجویان شاهد ارائۀ مقالات و سخنرانی‌های منسجم و پرباری باشیم. برگزاری جلسۀ میزگرد، برپایی نمایشگاه‌های علمی و فرهنگی و  نیز نمایشگاه صنایع دستی زنان منطقه زلزله زده سرپل ذهاب، برنامه‌های متنوع فرهنگی و گردش‌های علمی از دیگر بخش‌های همایش است که در چارچوب فعالیت‌های جانبی در این دو روز پیش بینی شده و مسلمأ علاوه بر شناسایی جاذبه‌های گردشگری، هنری و اجتماعی منطقۀ کردستان، فضای دوستانۀ تعاملات علمی را نیز میسر خواهد نمود.

لازم به ذکر است عزیزانی که اقدام به ثبت نام برای شرکت در همایش کرده اند علاوه بر برخورداری از خدمات پیش بینی شده در همایش موفق به اخذ گواهی شرکت در همایش نیز خواهند شد.

گفتنی است همایش‌های پیشین انجمن از سال 1381 تا کنون در سطح بین المللی، ملی و استانی در شهرهای شیراز، زنجان، یزد، اهواز، گرگان، مرند و جلفا و تهران برگزار شده است. و تاکنون دو جلد از مجموعه مقالات این همایش‌ها توسط انتشارات کویر به چاپ رسیده و انتشار بقیه کتاب‌ها در دست انجام است.

دبیر علمی همایش دکتر الهام ملک زاده (متولد 1352، اهواز) در سال 1373 در مقطع کارشناسی و سال 1377 در مقطع کارشناسی ارشد رشته تاریخ از دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرری فارغ التحصیل شد. پس از 5 سال تحصیل در مقطع دکتری رشته تاریخ و کسب رتبه برتر استعدادهای درخشان دانشگاه الزهرا طی سال‌های 1384 تا 1388، از این دانشگاه فارغ التحصیل گردید. مدت 12 سال هیات علمی تمام وقت دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرری بود و به عنوان یکی از استادان پژوهشگر این دانشگاه و دستیار پژوهشی شادروان دکتر عبدالحسین نوایی به انتشار آثاری اعم از مقالات، تصحیح نسخ خطی و پژوهش‌های اسنادی پرداخت که از آن جمله می‌توان به این موارد اشاره کرد:  دانشجویان ایرانی در اروپا: اس‍ن‍اد م‍رب‍وط ب‍ه‌ ق‍ان‍ون‌ اع‍زام‌ م‍ح‍ص‍ل ‌(از س‍ال۱۳۰۷ ت‍ا 1313)، با همکاری دکتر عبدالحسین نوائی، (1383)، روزنامه خاطرات ناصرالدین شاه (تصحیح نسخه خطی)، با همکاری دکترعبدالحسین نوائی، تهران، (1383). از سال 1389 تا کنون نیز به عنوان هیأت علمی رسمی آزمایشی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی مشغول خدمت است و به تدریس، پژوهش و تألیف اشتغال دارد. حوزه تخصصی و زمینه‌های مورد علاقه پژوهشی وی، تاریخ اجتماعی ایران در دوران معاصر، تاریخ مؤسسات و نهادهای مدرن در ایران، تاریخ فعالیت‌های اجتماعی و فرهنگی زنان در دوران معاصر، تاریخ فعالیت‌های خیریه و عام المنفعه، تحقیقات اسنادی و تصحیح نسخ خطی در بازه تاریخی مذکور است. حاصل این سال ها، چندین تألیف، انتشار مقالات علمی– پژوهشی، تصحیح نسخ خطی، شرکت در کنفرانس‌های داخلی و خارجی و برگزاری سمینارهای تخصصی در حوزه علائق پژوهشی وی بوده است. مؤسسات خیریه رفاهی بهداشتی ایران در دوره رضاشاه (1391)، سیر تکوین و تطور حرفه مامایی در عصر قاجار و پهلوی (1394)، از جمله آثار اوست.

دبیر اجرایی همایش مهتاب (متولد 1350) فارغ التحصیل کارشناسی ارشد تاریخ ایران دوره اسلامی، از دانشگاه تربیت معلم در سال 1386. حوزه تخصصی زنان و مجلس. از سال 1393همکاری در نشر و پژوهش شیرازه و از سال 88 عضو انجمن زنان پژوهشگر تاریخ. دبیر اجرایی مراسم بزرگداشت خانم فریبا مقصودی و دبیر اجرایی پیش همایش “زن در پهنه فرهنگ و تمدن غرب ایران” در سالن فرهنگ کتابخانه ملی ایران.

5788979798798749871

انتهای پیام

بانک صادرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا