«عامه مردم موسیقی الکترونیک را اشتباه فهمیده اند»
امیرحسین ناظری کنزق، انصاف نیوز: شاید خیلی ها حتی نام «موسیقی امبینت» (ambient) را هم نشنیده باشند. امبینت شاخه از موسیقی الکترونیک است که تلاش میکند با کمک اصوات قدرت تصویر پردازی انسان را بالا ببرد. کلمه امبینت از ریشه آمبیانس به معنای محیط میآید. در این موسیقی محیط های مختلف از دیدگاه اصوات تعریف میکند و جایگاه های صداها را در آن فضا طوری قرار میدهد که شما را به فضایی جدید میبرد. در واقع امبینت یعنی توصیف محیط های مختلف با زبان موسیقی.
موسیقی الکترونیک که امبینت یکی از شاخه های آن است در ایران طرفداران زیادی دارد. به طوری که وقتی «شیلر» هنرمند آلمانی موسیقی الکترونیک به ایران میآید خیلی زود بلیط کنسرتش تمام میشود و حتی کار کنسرتش به تمدید نیز میکشد. اما متاسفانه هنرمندان داخلی ما سهم چندانی از این مخاطبان ندارند.
این درحالی است هنرمندان مطرحی در این حوزه فعالیت میکنند و حتی بسیاری از هنرمندان ایرانی با کمپانی های بزرگ خارجی همکاری میکنند. چند کمپانی بین المللی نیز در ایران نماینده رسمی دارند.
«خانه نمایش دا» با همکاری «هه کا موزیک» در مجموعه رویداد هایی تلاش کرده اند که موسیقی الکترونیک و شاخه امبینت را به مخاطبان ایرانی معرفی کنند. سومین دوره از این رویداد ها با نام «دگردیسی اصوات» در مجموعه خانه نمایش دا با چهار اجرا به پایان رسید. [برنامه اجراها]
«کسری شاهینی» مدیر خانه نمایش دا درباره اجرای این رویداد به خبرنگار انصاف نیوز گفت: ما حدود سه سال است که تلاش کرده ایم در برنامه دالون موسیقی به موسیقی های آلتراتیو بپردازیم و از سال 96 با کمک «احسان سبحانی» که عضوی از شورای هنری موسیقی خانه نمایش دا و موسس هه کا موزیک است رویداد هایی در حوزه موسیقی الکترونیک و به طور تخصصی شاخه امبینت را برنامه ریزی و اجرا کرده ایم.
او ادامه داد: ما دو رویداد را در سال 96 با 7 هنرمند اجرا کردیم و به تازگی اجرای سومین دوره از این رویداد به پایان رسیده. در این رویداد با نام «دگردیسی اصوات» برگزار شد که ما توانستیم پنج هنرمند موسیقی و سه هنرمند تجسمی را جذب این رویداد کنیم، برنامه های این رویداد شامل چهار اجراست که به طور تخصصی برگزار میشود و بعد از هر برنامه هنرمندان در جلسه ای تخصصی با مخاطبان مینشینند.
شاهینی درباره برنامههای اجرا شده در این رویداد توضیح داد: پنجشنبه در افتتاحیه دگردیسی اصوات؛ یک هنرمند تجسمی، خانم «مینا درویشی»، به ما اضافه شدند و یک حجم برای ما ساختند که تا آخر رویداد در سالن ما بود. «میخال پالاتی» هنرمند مهمان از کشور جمهوری چک و «حامد حسینی» هم برای افتتاحیه برنامهای را اجرا کردند. در شب اول آقای علی معتمدی اجرا کرد، شب دوم هم مهدی معتمدی برای ما اجرا کرد و روز آخر هم وحید قادری و سهیل سهیلی و سینا شعاعی اجرا داشتند که همراه با ویدئو آرت و ویژوآل آرت بود.
وی افزود: ما به دنبال این هستیم که این برنامه را به شهرستان ها هم ببریم و تلاش کنیم این نوع موسیقی که در ایران اشتباه شناخته شده درست به مخاطب معرفی کنیم.
مدیر تماشاخانه دا در پاسخ به سوالی درباره دلیل استفاده از دیگر هنرها در ان رویداد تخصصی گفت: درباره کانسپت موسیقی الکترونیک دست ما را باز میکند تا ما به سمت رشته های مختلف برویم. در این رویداد ما از ویژوآل آرت و ویدئو آرت به صورت جدی استفاده کردیم.
کسری شاهینی در انتها افزود: برنامه ما این است که در ادامه این رویداد ها و در دوره های بعدی رویداد حتما به دنبال این هستیم که جلسه های آموزشی و… برگزار کنیم.
«احسان سبحانی»، مسوول و طراح برگزاری این رویداد هم درباره نحوه شکلگیری این رویداد به خبرنگار انصاف نیوز گفت: من دوازده سال است که موسیقی الکترونیک در شاخه امبینت فعالیت میکنم و همیشه آرزو داشتم جایی باشد که بتوانیم این شاخه از موسیقی را به طور تخصصی ارائه بدیم. تمام رویدادهایی که در ایران برگزار میشود بیشتر تجاری است، یعنی هنرمند میآید اجرا میکند و میرود.
وی افزود: حدود دو سال پیش جرقه برگزاری این اتفاق در ذهن من خورد، اما تا آبان سال گذشته طول کشید تا شرایط اجرای این برنامه فراهم شود. در آبان گذشته ما یک فراخوان دادیم و حدود 50 آرتیست حرفه ای در این حوزه را شناسایی کردیم.
او در باره دوره های قبلی این رویداد توضیح داد: در دوره اول که اسفند شال گذشته برگزار شد؛ نریمان علی اکبر، فرهان مهاجرانی ، بهروز فراهانی و حسام کاردان که نزدیک شانزده سال با هم موزیک الکترونیک کار کرده بودند اجرا کردند. در دوره اول آن دو نفر که شناخته شده هم نبودند دارک امبینت نواختند و مخاطبان زیادی را به سالن اجرا جذب کردند.
سبحانی به سوالی درباره اهداف جشنواره پاسخ داد: هدف ما این است که موسیقی الکترونیک را در کنار اجرا آموزش هم بدهیم به مردمی که اطلاعی درباره موسیقی الکترونیک ندارند. اکثر مردم تصورشان از موسیقی الکترونیک همان موسیقی تکنو است اما واقعیت این است که این دو بسیار با هم متفاوت اند. خوشبختانه توانسته ایم در این مدت تا حدی این موضوع را جا بیندازیم.
مسوول برگزاری رویداد «دگردیسی اصوات» درباره رشته های هنری دیگری که در فستیوال بودند گفت: موسیقی الکترونیک در جاهای مختلف دنیا به شکل آرت فستیوال برگزار میشود. یعنی موسیقی الکترونیک در کنار ویژوآل آرت، هنرهای تجسمی یا حتی طراحی لباس و نقاشی اجرا میشود. در واقع این فستیوال ها در خارج از کشور تبدیل میشود به یک گالری چند هزار نفره.
او درباره انتخاب اسم رویداد ها و هنرمندان تصریح کرد: ما اسم هر کدام از رویدادهایمان را با یک فلسفه میگذاریم. رویداد اول ما نامش معلق در زمان بود که در این سه اجرا با استفاده از سبک موسیقی و چیدمان آرتیسیت ها دوستان ما کاملا در زمان معلق شدند. رویداد دوم ما «افق رویداد» بود که به مرز سیاهچاله فضایی میگویند . ما در این دوره هم چهار اجرا داشتیم که در اجرای اول از دور به یک موضوع نگاه کردیم در اجراهای دوم و سوم به آن موضوع نزدیک شدیم و در آخرین اجرا به داخل سیاهچاله رفتیم. رویداد سوم هم «دگردیسی اصوات» نام دارد و ما در این دوره تلاش کردیم در چهار اجرا از موسیقی برلین اسکول آغاز کردیم که یکی از اولین سبک های شکل گرفته دنیای موسیقی الکترونیک است ، اجرای دوم ما وارد مرز هماهنگی و ناهماهنگی بود، در اجرای سوم و چهارم ما به تکامل رسیدیدم و در اجرای آخر به تکامل و تغییر رسیدیم که بهترین مثال از روند دگردیسی همان مثال لارو پروانهای است که از کرم به پروانه تکامل پیدا میکند و دچار تغییر میشود.
احسان سبحانی درباره نحوه ارائه بین المللی آثار اجرا شده افزود: این دوره یعنی «دگردیسی اصوات» برای ما خیلی مهم بود؛ چرا که کمپانی unexplained sounds که نماینده ایرانی هم دارد از ما حمایت کرد و قرار شد در پادکست خودشان از اجراهای ما استفاده کنند و این اجرا ها را به صورت فروش الکترونیکی یا سی دی منتشر کنند. به جز این کمپانی altar record Canada که یکی از پنج کمپانی برتر دنیاست در موسیقی امبنیت نیز از ما حمایت کرد. به جز این دو کمپانی هفده کمپانی دیگر نیز مار احمایت کردند. این بسیار برای آن کمپانیها به شدت عجیب بود که در ایران موسیقی امبینت وجود دارد.
او. در انتها گفت: ما ادعایی نداریم که بگوییم اولین در ایران هستیم برای موسیقی الکترونیک، اما این ادعا را داریم که اولین گروهی هستیم که موسیقی امبینت را به طور تخصصی کار میکنیم.
انتهای پیام
خیلی مطلب درستی بود