«برجام توافقی دوقطبی است»
/ بعد از خروج آمریکا از برجام چه خواهد شد؟ /
میترا شیخ قمی کارشناس ارشد مدیریت در یادداشتی ارسالی به انصاف نیوز دربارهی وضعیت برجام پس از خروج آمریکا از آن نوشت:
بالاخره موعد بد عهدی آمریکاییها رسید و ترامپ با عجله و حتی چند روز زودتر از برجام خارج شد و بازار پاسخهای کلیشهای مقامات سیاسی کشورمان هم پر شد از جملاتی نظیر از اول هم میدانستیم یا خروج آمریکا هیچ تاثیری ندارد و یا ….
ولی ظاهراً مردم کوچه و بازار این گمان را ندارند و اقتصاد به فوریت واکنش منفی نشان داده و دلار واقعی -نه دلار رسمی جهانگیری- با افزایش چندین درصدی مواجه شده و به تبع آن قیمتها بالا میروند و حتی بسیاری از کسبه از فروش اجناس امتناع میکنند.
واقعیت تلخ آن است که اتفاقاً با کمال تأسف ظاهراً از اول برجام دو قطب داشته، یکی آمریکا و دیگری ایران و مابقی نقش ناظر را داشتند و قطعاً اروپا و حتی چین در مقابل انتخاب ایران و امریکا به خاطر اقتصاد صادرات محورشان بازار چندین هزار میلیاردی آمریکا را به بازار چهارصد میلیاردی ما ترجیح میدهند. و روسها هم که توان و تکنولوژی اقتصادی دارند و حتی به بهانههای مختلف حتی از فروش تسلیحات نیز امتناع میکنند. پس خروج آمریکا از برجام اگر به معنی پایان برجامنباشد عملاً به معنای بی اثر بودن و کم رونق بودن آن میباشد.
شاید استدلال مقامات کشورمان مبنی بر بی اثر بودن خروج آمریکا رعایت حال مردم و یا حتی بها ندادن به هژمونی آمریکاییها و یا حتی مهم قلمداد کردن متحدان ایران یعنی چین و روسیه باشد؛ اما جریان آزاد ارتباطات باعث شده مردم کوچه و بازار استدلال دیگری داشته باشند. سخنان مهم لاوروف وزیر امورخارجه روسیه در آلمان مبنی بر عدم استقامت روسیه در مقابل تحریمهای جدید و احتمالی آمریکا بعد از خروج برجام و یا رفتار و گلایهی چینیها که دیگر نمیخواهیم رفیق روزهای سخت ایران باشیم و اروپا رفیق روزهای خوش! نشان از آن دارد که در آینده کسی از ملت مظلوم ایران حمایت نخواهد کرد ودر صورت بازگشت و ساختار تحریمها این مردم ایران هستند که دوباره باید جور آن را بکشند.
لازم است مقامات سیاسی کشورمان ضمن اینکه در تلاش برای یادآوری تعهدات دیگر اعضای برجام هستند با مردم کشور نیز صادقانه صحبت کنند و به آنها بگویند که به خاطر بدعهدی دیگران شرایط خاص مقاومتی خواهیم داشت، از مخارج غیر ضرور بپرهیزیم و برادرانه در جهت دفاع از ارزشهایمان زندگی کنیم. هر چند که هیچکس فراموش نمیکند که آیندهنگران واقعی در زمان توافق برجام تاکید داشتند که زمان اوباما و کری بهترین زمان برای پایان دادن به مخاصمات تاریخی ایران و آمریکاست و شاید نفر بعدی آنقدر مؤدب نباشد که همینطور هم بود.
انتهای پیام