سه دلیل شکست نقشهی برجامی ترامپ در تحلیل «یو اس آ تودی»
یو اس آ. تودی در مطلبی به قلم مارتی لاتز نوشت: دونالد ترامپ در طی پنجاه سال مذاکرات تجاری بیش از صدها بار از توافق خارج شده است و با این اقدام خواهان دستیابی به توافق بهتر است.
به گزارش «انتخاب»، در ادامه این یادداشت آمده است: به تعبیری خروج ناگهانی از توافق و دستیابی به یک توافق بهتر به استراتژی وی تبدیل شده است. آیا این استراتژی در توافق هستهای ایران منجر به توافق بهتر میشود؟ حامیان دونالد ترامپ اهداف وی را در خروج از توافق شامل موارد زیر میدانند:
۱- ایجاد ممنوعیت برای توانمندی هستهای ایران با انقضای توافق پس از سال ۲۰۳۰
۲- کاهش حمایت از تروریستها و محدودیت در توانمندی موشکهای بالستیک ایران
۳- بی ثبات سازی ایران
۴- ارسال سیگنال به کره شمالی و تاکید بر این که آمریکا از توافق بد خارج خواهد شد.
۵- تحقق وعدههای انتخاباتی
۶- ایجاد یک خاورمیانه امنتر
منتقدان ترامپ بر این عقیده هستند که اهداف فوق حول محور باور نادرست ترامپ میچرخد، زیرا فکر می کند که اکنون میتواند با ایران برای یک توافق بهتر مذاکره کند.
اما در واقع وی به سه دلیل در دستیابی به هدف خود با شکست روبرو خواهد شد:
۱- اکثریت قریب به اتفاق متخصصان و رهبران سیاست خارجی (دو حزب جمهوری خواه و دموکرات ها) بر این عقیده هستند که خروج آمریکا از توافق هستهای منجر به خطرناکتر شدن وضعیت خاورمیانه میشود. در حالی که برخی از آنهایی که به شدت نسبت به توافق هستهای ایران انتقاد داشتند با خروج آمریکا از برجام مخالفت کردند، زیرا آنها معتقدند که توافق هستهای حداقل میتوانست توانمندی تسلیحات هستهای ایران را تا سال ۲۰۳۰ متوقف کند، اما بدون توافق، ایران میتواند زودتر به آن دست پیدا کند. کارشناسان همچنین احتمال این که ترامپ به سرعت بتواند زمینه برقراری مذاکرات مجدد برای دستیابی به توافق بهتر را فراهم کند ضعیف میدانند. همچنین خروج آمریکا از توافق اعتبار ما را در سرتاسر جهان به طور خاص در مقابل کره شمالی تضعیف میکند. آنها معتقدند که اگر تحریمها مجددا علیه ایران تحمیل گردد چگونه ایران می تواند به این کشور اعتماد کند که توافق خود پای بند باشد؛ بنابراین احتمال دستیابی به یک توافق بهتر در کوتاه مدت ضعیف است. به جز بنیامین نتانیاهو و عربستان سعودی دشمن قسم خورده ایران؛ تمام کارشناسان سیاست خارجی و رهبران بین المللی حتی ارتش اسرائیل مخالف خروج آمریکا از برجام هستند.
۲- اگر پلن B بد است چرا دونالد ترامپ از توافق هستهای خارج شد؟ دومین دلیلی که استراتژی وی در دستیابی به اهداف با شکست روبرو خواهد شد به این برمی گردد که وی فکر میکند میتواند بر موانع غلبه کند و یک پلن B بهتری را ایجاد کند. اما متاسفانه مهارتهای وی به آن اندازهای نیست که ادعا میکند. خروج از برجام مبتنی بر دستیابی به اهداف سیاسی شخصی خود است که همان تحقق وعدههای انتخاباتی است.
۳- دلیل پایانی دیگری که باعث شکست استراتژی وی در دستیابی به اهدافش میشود تفاوت قابل توجه بین مذاکرات تجاری مرتبط با معاملات املاک و مستغلات با مذاکره پیچیده دیپلماتیک در سطح بین المللی است. حتی اگر ترامپ بهترین مذاکره کننده تجاری باشد به این معنا نیست که او می تواند به طور موثر به عنوان رئیس جمهور به مذاکره بپردازد. در حقیقت بسیاری از مذاکراتی که وی به عنوان رئیس جمهور انجام داده موفقیت آمیز نبوده است. برای نمونه میتوان به مسئله ساخت دیوار مکزیک و پرداخت هزینههای آن، لغو و جایگزینی قانون اوباماکر و همچنین جنگ تجاری ساده با چین میتوان اشاره کرد. اگرچه وی در کاهش مالیاتی با موفقیت همراه بوده، اما همچنان شواهدی از برتری او در مذاکرات رئیس جمهور وجود ندارد. من امیدوارم که او ثابت کند که من اشتباه کرده ام.
انتهای پیام