برنامه های طرح تحول نظام سلامت
به گزارش انصاف نیوز، رییس جمهور در مراسم پایانی جشنواره شهید رجایی گفت: تمام دستاندرکاران حوزه بهداشت و درمان در اجرای طرح تحول سلامت تلاش کردند و پاداش آنها مقام و قرب در پیشگاه خداوند متعال است، چرا که لبخند یک بیمار و خدمت به مردم اجری عظیم دارد.
رییس جمهور با بیان این که خیلی از بیماران ناچارند همه ی پس انداز زندگی شان را صرف هزینه های بیماری کنند، افزود: وظیفه انسانی همه ما است که بار مادی هزینه های بیماری از دوش بیماران برداریم. ضمن این که لبخند پزشک و امیدی که او به بیمار و اطرافیانش می دهد ،می تواند از بار معنوی بیماری بکاهد. وی با بیان این که دولت تدبیر و امید تصمیم گرفت مشکل تحمل هزینه های بیماری را برطرف کند، ادامه داد: در حوزه مالی باید دولت مدیریت این امر را در دست بگیرد تا بیماران به مشکل برنخورند و به آنان فشار وارد نشود، هر چند کاهش بار مالی بیماری ها تنها به تخصیص بودجه و اعتبار برنمیگردد بلکه باید این امر مدیریت شود.
رییس جمهور با اشاره به این که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی این بار سنگین مدیریت هزینه بیماری ها را برعهده گرفته است، اظهار کرد: طرح تحول سلامت حرکت عظیمی در حوزه سلامت بود و همه کسانی که در این حوزه در حال تلاش هستند، اعم از پزشکان، پرستاران و متخصصان توانستند بار مادی هزینه های بیماری را از دوش بیماران بردارند.
با وجود موفقیت دولت تدبیر و امید در برداشتن گامی بزرگ در زمینه مدیریت هزینه های بستری بیماران در بیمارستان ها و تأکید فراگیر مردم و مسوولان بر این موفقیت، طرح تحول نظام سلامت به همین یک موضوع ختم نمی شود و دارای ایعاد بسیار گسترده ای است که کسب موفقیت در همه آن ها می تواند نویدبخش تحول پایدار نظام سلامت کشور و ایجاد امنیت و رفاه عمومی در زمینه بهداشت و سلامت شود.
مروری بر روند کسب این موفقیت نشان می دهد، پس از آن که رهبری در فروردین ماه سال جاری، در اجرای بند یک اصل 110 قانون اساسی، سیاست های کلی «سلامت» را که پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین شده بود، ابلاغ کردند، هیئت وزیران نیز در اردیبهشت ماه نسبت به تصویب برنامه های تحول نظام سلامت و تخصیص بودجه آن اقدام کرده است.
نکته قابل توجه آن است که بخش عمده منابع مالی تأمین شده طبق مصوبه مورخه 27/2/93 هیات وزیران به شماره 19584/ت 50529 ه از محل طرح هدفمندسازی یارانه ها و مشارکت عمومی داوطلبانه برای انصراف از دریافت یارانه، نقش قابل توجهی در پیاده سازی موفق این طرح تا مرجله جاری داشته است. انتظار می رود با پیگیری مستمر دولتمردان و حمایت های قانونی مجلس شورای اسلامی و همکاری فراگیر نهادها، تشکل ها، اصناف و گروه های مختلف تأثیرگذار در سلامت عمومی، تحقق موفق هشت محور اصلی طرح تحول نظام سلامت، در آینده ای نزدیک امکان پذیر شود. بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، محورهای هشت گانه این طرح که امید می رود از این پس مردم، نتایج ملموس تری از آن را مشاهده کنند، به شرح زیر هستند:
1. برنامه کاهش میزان پرداختی بیماران بستری در بیمارستان های دانشگاهی
در سال 93 حدود 8 میلیون نفر از جمعیت کشور در بیمارستان های دولتی بستری خواهند شد که با توجه به متوسط هزینه بستری 16000000 ریالی، بیماران مجبور به پرداخت 640000 ریال به ازای هر پرونده هستند. با اجرای این برنامه پرداختی بیماران 1600000ریال خواهد شد .
• در حال حاضر بیماران بستری در بیمارستان های دولتی برای تهیه دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین دریافت خدمات آزمایشگاهی و تصویربرداری به بیرون از ببیمارستان هدایت میشوند که با اجرای این برنامه کلیه خدمات مذکور و دارو و تجهیزات مورد نیاز بیماران در بیمارستان تأمین خواهد شد و یا با مسؤولیت و تامین هزینه توسط بیمارستان برای بیماران در زنجیره دانشگاه فراهم خواهد شد.
• ساماندهی بازار آشفته تجهیزات پزشکی کشور از لحاظ قیمت و کیفیت و نحوه تامین آنها از دستاوردهای این برنامه خواهد بود.
این برنامه به میزان 5/5 درصد از پرداخت مستقیم از جیب مردم (OOP) را کاهش خواهد داد.
2. برنامه ترویج زایمان طبیعی
در حال حاضر، ایران با داشتن دومین میزان سزارین در جهان با نسبت 54%، وضعیت نامطلوبی از این حیث دارا است. این برنامه در جهت ترویج زایمان طبیعی و سیاستهای جدید جمعیتی دستاوردهای ذیل را خواهد داشت:
• کاهش سزارین به میزان 10% در کشور
• کاهش عوارض سزارین برای مادر و نوزاد
• ترغیب زایمان طبیعی با گسترش زایمان بی درد
• رایگان شدن هزینه زایمان طبیعی در بیمارستانهای دولتی
• بازسازی بلوکهای زایمان با ایجاد فضاهای اختصاصی برای خوشایندسازی محیط زایمان طبیعی
• افزایش تعداد موالید
3. ارتقای کیفیت هتلینگ در بیمارستانهای دولتی
وضعیت خدمات رسانی غیرپزشکی در بیمارستانهای دولتی کشور در حال حاضر دچار کمبودهای جدی است. فرسودگی شدید ساختمان، تخت، تشک، کمد، میز، سرویس بهداشتی، تاسیسات (سیستم سرمایش و گرمایش)، پایین بودن کیفیت غذا و کمبود نیروی انسانی پرستار و کمک پرستار و انجام خدمات مورد نیاز توسط همراه بیماران از مشکلات مهم این بیمارستانها محسوب میگردد. با اجرای این برنامه:
• هتلینگ بیمارستانهای دولتی به طور کامل بازسازی و نوسازی خواهد شد. به طوری که تمامی بیمارستانها تا مهرماه سال جاری به حداقل استاندارد (سه ستاره) خواهند رسید.
• کیفیت بهداشت، تغذیه و خدمات غیرپزشکی بهبود خواهد یافت.
• تعداد نیروی انسانی پرستاری و کمک پرستار به استانداردهای کشوری نزدیک خواهد شد و امور مرتبط با بیماران توسط کادر شاغل در بیمارستان صورت خواهد گرفت.
• در مجموع رضایتمندی مردم از بیمارستانهای دولتی هدف این برنامه است.
این برنامه به میزان 1/25 در صد از پرداخت مستقیم از جیب مردم (OOP ) را کاهش خواهد داد.
4. برنامه ماندگاری پزشکان در مناطق کمتر توسعه یافته و محروم کشور
در حال حاضر در حدود 270 شهر محروم کشور نزدیک به 2200 متخصص در حال فعالیت میباشند که از شرایط کاری خود و حقوق دریافتی نارضایتی دارند و تمایل به ادامه فعالیت در این گونه مناطق را ندارند و مردم این مناطق نیز جهت دریافت خدمات، به مناطق دیگر جابهجا میشوند. این وضعیت موجبات سختی و مشقت برای مردم را فراهم میکند که میبایست از خانه و محل سکونت خود فاصله گرفته و برای درمان به شهرستان دیگری مراجعه کنند. از طریق عملیاتی شدن این برنامه:
• پرداختیهای تشویقی، زمینه ماندگاری پزشکان در این مناطق را فراهم می کند.
• کمبود حدود 1800 پزشک متخصص مورد نیاز مناطق محروم به تدریج برطرف میگردد.
• دسترسی مردم به پزشکان در مناطق محروم افزایش یافته و زمینه بهرهمندی مردم در نزدیکترین فاصله به مکان زندگیشان فراهم میگردد.
این برنامه به میزان 1 درصد از پرداخت مستقیم از جیب مردم (OOP ) را کاهش خواهد داد.
5. حضور پزشکان متخصص مقیم در بیمارستانهای دولتی
در حال حاضر در اکثر بیمارستانهای کشور (دولتی و خصوصی) در ساعات عصر و شب و ایام تعطیل پزشک متخصص وجود ندارد و مردم از این امکان محروم هستند. با اجرای این برنامه در 380 بیمارستان دولتی کشور، 1500 نفر پزشک متخصص در ساعات عصر و شب و ایام تعطیل مقیم خواهند شد و مردم به آنان برای بیماریهای اورژانسی دسترسی پیدا می کنند.
6. ارتقای کیفیت خدمات ویزیت در بیمارستانهای دولتی
با توجه به اینکه ویزیت سرپایی در بخش خصوصی یکی از ریشه های اصلی پرداخت مستقیم از مردم در بخش سلامت کشور میباشد، افزایش انگیزه پزشکان در بخش دولتی از طریق متناسب سازی حق الزحمه ویزیت پزشکان در بخش دولتی باعث فعال شدن کلینیک های دولتی و امکان پاسخگویی به نیازهای مردم در بخشهای دولتی خواهد شد؛ به گونهای که مردم به جای پرداخت مبلغ 190000 ریال در مطب خصوصی، مبلغ 30000 ریال به ازای یک ویزیت پزشک متخصص خواهند پرداخت و خدماتی مشابه مطب در کلینیک ویژه بیمارستان های دولتی می گیرند. این برنامه به میزان 1 درصد از پرداخت مستقیم از جیب مردم (OOP) را کاهش خواهد داد.
7. برنامه حفاظت مالی از بیماران صعبالعلاج، خاص و نیازمند
در این برنامه بیماران مبتلا به بیماریهای خاص و صعب العلاج تحت عنوان مشترک بیماریهای ویژه تحت پوشش معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار گرفته و هزینه های بالای تشخیصی و درمانی بیماری آنها که مشمول بیمه نمی باشند طبق بسته خدمتی تعیین شده تحت حمایت قرار خواهد گرفت.
• مراکز جامع هر یک از بیماریهای ویژه در سایت وزارت متبوع معرفی شده و همه بیماران و پزشکان از آن مطلع خواهند شد. بیماران مبتلا به هر یک از بیماریهای فوق از هر نقطه از کشور به این مراکز ارجاع شده و توسط مددکار بیمارستان مرجع برای دریافت خدمات مربوطه پس از بررسی مددکاری هدایت خواهد شد.
• بیماران نیازمندی که توان پرداخت 10-5% فرانشیز خود را ندارند نیز توسط این ردیف بر حسب تشخیص سیستم مددکاری حمایت می شوند.
• بیماریهای دیگری نیز که هزینه زیادی به بیمار و خانواده تحمیل می کنند و تاکنون جزو لیست بیماریهای ویژه قرار نگرفته اند توسط کمیته مربوط به تعیین اولویت بیماریها و بر حسب توان دولت به تدریج تحت پوشش قرار خواهند گرفت. تا زمان پوشش کامل این بیماران، خدمات بستری آنها از پوشش خاص مددکاری نیازمندان، توسط این معاونت حمایت خواهد شد.
• این برنامه به میزان 1,7درصد از پرداخت مستقیم از جیب مردم (OOP) را کاهش خواهد داد.
8. نظارت بر حسن اجرای برنامه های تحول سلامت
در کنار هفت بسته خدمتی طرح تحول سلامت، جهت نظارت و پایش عملکرد برخط تحت نظر ستاد طرح تحول در تمام سطوح کشوری- دانشگاه و بیمارستان ،بسته ای نظارتی تحت عنوان ” نظارت بر حسن اجرای برنامه های تحول سلامت” طراحی و همزمان با اجرای بسته ها اجرا خواهد شد.
انتهای پیام