لطفا حباب را بترکانید!
قیمت طلا و سکه از ابتدای سال تاکنون به شکل افسارگسیختهای در حال افزایش است و امروز قیمت سکه که همگان اذغان بر حباب بودن آن دارند به چهار میلیون و 500 هزار تومان رسیده و لازم است برای کنترل این بازار آشفته کسی این حباب را بترکاند.
به گزارش ایسنا، پایان پاییز 96 بود که طلا و سکه میل به افزایش نشان داد، اواخر آذرماه هر گرم طلا در بازار اراک 128 هزار و 340 تومان قیمت داشت و هر سکه طرح جدید نیز یک میلیون و 400 هزار تومان به فروش میرسید البته بنای میلیونی شدن سکه از اواخر سال 95 گذاشته شد و تا پایان پاییز 96 حدود 400 هزار تومان رشد قیمتی یافت، اما با شروع زمستان ورق برگشت.
طلا و سکه با آغاز زمستان 96 هر روز گوی سبقت را از هم ربودند، چنانکه در گرمای این بازار، سرمای زمستان به فراموشی سپرده شد. تا این لحظه هیچ کس کوتاه آمدن این فلز ارزشمند در قیمت را به چشم خود ندیده است به شکلی که روز گذشته هر گرم طلا در بازار اراک 307 هزار و 30 تومان و سکه نیز با قیمت 4 میلیون و 220 هزار تومان قیمتگذاری شد که نسبت به روز گذشته و در عرض کمتر از چند سال 600 هزار تومان افزایش یافت.
این افزایش قیمت، آشفتگی بازار طلا و سکه را به دنبال داشته به طوری که خرید و فروش در واقع به بنبست رسیده و با گذری در بازار طلا میتوان سکون عجیبی را در این بازار شاهد بود که در کنار نارضایتی مردم از وضعیت موجود نارضایتی طلافروشان را به همراه داشته است.
طبقه زیرین پاساژ اسلامی اراک بورس طلای این کلانشهر است و تعداد زیادی از شهروندان برای خرید طلا در انتخاب اول وارد این پاساژ میشوند، اما این روزها کافی است گذرتان به این پاساژ بیفتد خالیتر از همیشه است، طلافروشان را میبینید که در جمعهای کوچک گرد هم آمده و وضعیت روز را تحلیل میکنند، برخی از مغازهها خالی شده است، برخی بستهاند و در مغازههای باز نیز، طلافروشان بدون مشتری یا سرگرم گوشی موبایل خود هستند یا اخبار را دنبال میکنند و به معنای واقعی رکود را میتوان در این پاساژ دید.
این شرایط تنها مربوط به این مرکز طلافروشی در اراک نیست، طلافروشان سطح شهر، پاساژهای دیگر و بازار اراک نیز درگیر این رکود هستند و به درستی نمیتوانند آیندهای را برای این صنف ترسیم کنند.
ارزش افزوده معضل شده است
یکی از طلافروشان با سابقه پاساژ اسلامی در گفتوگو با ایسنا گفت: شرایط بازار طلا و سکه بسیار بد است و در کنار این وضعیت نابسامان که فروش را به صفر رسانده با معضلی به نام ارزش افزوده هم مواجه هستیم.
میرزایی گفت: در این شرایط که حسابها هفتگی پرداخت میشود، اداره مالیات با بررسی میدانی طلافروشی ها فقط ویترین و میزان طلای موجود را میبیند و گاهی املاک طلافروش را نیز بررسی میکند و با توجه به دارایی او 30 گرم ارزش افزوده در نظر میگیرد.
وی افزود: براساس این تصمیم طلافروش باید روزانه به ازای فروش 30 گرم طلا ارزش افزوده پرداخت کند. ولی گاهی ممکن است در یک روز 100 گرم طلا فروخته شود و گاهی ممکن است طی چند روز یک گرم هم فروخته نشود و در حال حاضر هم که درگیر رکود بازار هستیم شرایط بدتر است، اما در هر شرایطی باید روزانه 30 گرم ارزش افزوده را بپردازیم.
چه کسی طلای گرمی 300 هزار تومان میخرد؟
این طلافروش با بیان اینکه وضعیت به شکلی شده که از ابتدای سال تاکنون 30 طلافروش در بازار تاریخی اراک مغازه های خود را جمع کردهاند، افزود: وضعیت بازار بسیار آشفته است. امروز چه کسی حاضر است طلای گرمی 300 هزار تومان بخرد. دست مردم خالی است و ترجیح میدهند به جای خرید طلا مایحتاج اولیه زندگی خود را تامین کنند، از طرفی فشاری که بواسطه موضوع ارزش افزوده به طلافروشان وارد میشود، چیزی جز افول این بازار و جمع کردن مغازههای طلافروشی را به دنبال ندارد.
وی با اشاره به یک نمونه از خریداران که برای خرید یک پشت گوشواره مراجعه کرده بود، گفت: قیمت پشت گوشواره را حساب کردم حدود 96 هزار تومان شد ولی مشتری منصرف شد. این مشتری حق داشت چراکه واقعا یک پشت گوشواره 96 هزار تومان نمیارزد. حتی خودم شخصا به او پیشنهاد دادم از پشت گوشواره پلاستیکی یا نقره استفاده کند.
خجالت میکشم قیمت را به مشتری بگویم
میرزایی افزود: در طول این هفته یک مشتری برای خرید یک النگو که قبلا یک میلیون و 300 هزار تومان بود سه مرتبه مراجعه کرده و امروز به رقم 2 میلیون و 700 رسیده است ولی نمیتواند بخرد. من به عنوان فروشنده خجالت میکشم قیمت را به مشتری بگویم. این وضعیت باعث شده است که به معنای واقعی کاسبی راکد شود.
اجرت، عامل انصراف خرید مشتری/مردم طلای دست دوم می خواهند
وی با بیان اینکه میخواستم در ابتدای سال مغازه را جمع کنم، اما برای آب کردن طلاهای موجود چیزی معادل 200 میلیون تومان بابت اجرت طلا متضرر میشوم و به همین دلیل منصرف شدم، گفت: متاسفانه امروز اجرتها نیز براساس درصد حساب میشود به عنوان مثال برای محاسبه اجرت، قیمت هر گرم طلا در حال حاضر ضربدر 20.5 درصد میشود و مشتری باید چیزی در حدود گرمی 60 هزار تومان فقط بابت اجرت پرداخت کند که در این صورت قطعا از خرید منصرف میشود.
این طلافروش بیان کرد: به همین دلیل امروز معدود خریداران طلا به سراغ طلاهای دست دوم میروند و خرید میکنند تا حداقل اجرتی پرداخت نکنند، اما من باید بنشینم و منتظر یک مشتری باشم تا یک گرم بفروشم و مشتری نیز فکر می کند این رقم به جیب طلافروش می رود درصورتی که سالهای سال است که سود طلافروشان تنها 7 درصد باقی مانده است.
وی با تاکید بر اینکه طلافروش با مشتری هیچ تفاوتی ندارد و این افزایش قیمت به هیچ عنوان به سود طلافروشان نیست، افزود: وضعیت به شدت نابسامان است و قیمتها به شکل سرسامآوری بالا میرود و کسی به دنبال کنترل بازار نیست.
خرید هست، فروش نیست/هزینهها از جیب تامین میشود
دیگر طلافروش اراکی نیز با بیان اینکه خرید طلا انجام میشود، اما فروشی در کار نیست، عنوان کرد: نابسامانی بازار طلا از شهریورماه سال گذشته آغاز شد، اما از ابتدای سال به شکلی شده است که حتی اجاره بهای مغازه که ماهانه 8 میلیون تومان است از جیب پرداخت میشود.
آرش با تاکید بر اینکه ادامه این شرایط باعث میشود که مغازه را جمع کنیم، گفت: در حال حاضر 90 درصد طبقه زیرین پاساژ اسلامی که مختص طلافروشان است، استیجاری است. این وضعیت بازار طلافروشان را بسیار متضرر میکند و عطای مغازه داری را به لقایش ضررهایش میبخشند.
وی با بیان اینکه مغازه ما روزانه 500 هزار تومان هزینه دارد چراکه حتی اگر فروشی انجام نگیرد باید ارزش افزوده پرداخت شود، افزود: برای یک طلافروش پرداخت اجاره بهای 10 میلیون تومان رقمی نیست، اما در وضعیت کنونی که فروشی وجود ندارد این طلافروش است که تنها متضرر میشود.
دولت بازار را رها کرده است/حباب یک میلیون و 300 هزار تومانی هر سکه
دیگر طلافروش اراکی نیز با بیان اینکه روند افزایش قیمت طلا و سکه و حتی دلار در نابهسامانی کامل به سر میبرد و دولت بازار را کاملا رها کرده است، بیان کرد: در حال حاضر هر سکه تمام بهار آزادی یک میلیون و 300 هزار تومان اجرت و حباب دارد ولی از آنجاکه مردم متوجه شده اند که ارزش ریال به شدت در حال افول و کاهش است، درصدد خروج پول و سپردههای خود از بانکها و وارد کردن آن به بازار سکه و طلا هستند.
مجید تصریح کرد: اجرت فعلی هر سکه حبابی است که هر لحظه امکان ترکیدن آن وجود دارد، از طرفی قیمت بالای طلا و سکه ناشی از تقاضای بالاست، اگر همین لحظه یک میلیارد سکه وارد بازار شود به سرعت در بازار بلعیده میشود و واقعا نمیتوان راهکاری برای کنترل اوضاع پیشنهاد کرد.
افزایش قیمت طلا و دلار مرتبط است
وی با اشاره به ارتباط افزایش قیمت سکه و طلا با دلار و ارز اظهار کرد: در حال حاضر دلاری وجود ندارد که وارد بازار شود و برهمین اساس پیش بینی می کنیم که قیمت آن طی روزهای آینده به 15 هزار تومان برسد و همین افزایش، رشد ساعتی و حتی دقیقهای قیمت طلا و سکه را منجر خواهد شد.
یکی از طلافروشان پاساژ گلستان نیز با انتقاد از وضعیت موجود به ایسنا گفت: شرایط بازار به شکلی شده است که روزانه تعداد معدودی از طلافروشان مغازههای خود را باز میکنند چراکه با این افزایش افسارگسیخته و حبابگونه قیمت میدانند خریداری در میان نیست و همین امر انگیزه کار را از آنان گرفته است. حتی برخی از طلافروشان علیرغم حضور در پاساژ، مغازه خود را باز نمی کنند تا حداقل، بیش از این هزینه برق و … را پرداخت نکنند!
ادامه این شرایط عامل تخلیه واحدهای تجاری توسط طلافروشان
رضایی گفت: طی روزهای اخیر یک گرم فروش هم انجام نداده ام و با توجه به پرداخت اجاره 3.5 میلیون تومانی با سررسید موعد قرارداد، مغازه را تخلیه خواهم کرد.
وی به نمونهای از اجاره مغازه در پاساژ اشاره کرد و افزود: مغازههای با متراژ کمتر در این پاساژ اجارهبهای 2.5 میلیون تومانی دارند، چند روز پیش مالک یکی از مغازهها خواستار افزایش قیمت اجارهبها تا 3.5 میلیون تومان شد و مستاجر بلافاصله گفت که تا فردا مغازه را تخلیه میکنم، مالک علت این واکنش را جویا شد و مستاجر نیز شرایط رکود بازار را دلیل تخلیه دانست چراکه خرج و دخل به هیچ عنوان باهم توازن ندارد، مستاجر گفت اگر بنا به ماندن باشد بیشتر از 1.5 میلیون تومان توان پرداخت اجاره را ندارم.
رضایی اضافه کرد: اگر شرایط مدیریت و کنترل نشود قطعا مغازهها یکی پس از دیگری خالی و طلافروشان کسب و کارشان را جمع خواهند کرد.
فرد عادی قدرت خرید 25 هزار سکه را ندارد
رئیس اتحادیه طلافروشان و جواهرسازان اراک نیز در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه امیدواریم مشکل موجود در حوزه قیمت طلا و سکه رفع شود، یکی از دلایل این افزایش سرسامآور قیمت طلا و سکه را برخی از رفتارها دانست و گفت: متاسفانه وجود پولهای سرگردان در دست مردم در این روند تاثیرگذار است و میتواند به افزایش قیمتها ختم شود.
غلامرضا پورتوکل با تاکید بر اینکه مسلما مردم عادی امکان خرید 25 هزار سکه و 30 کیلوگرم طلا را ندارند، افزود: همین رفتارهای برخی از افراد، تاثیر منفی در فضای اجتماعی، اقتصادی و کاری جامعه میگذارد و روند صعودی قیمتها را رقم میزند.
به گزارش ایسنا، روز گذشته رئیس کل سازمان مالیاتی بیان کرد که یکی از مقامات بانک مرکزی فهرست ۵۰ نفر اول خریدار سکه را به ما اعلام کرده است، همه اینها شناسایی شدند و بالاترین خریدار سکه به تعداد ۳۸ هزار و ۲۰۰ سکه، جوان متولد سال ۱۳۶۵ کارگر یک شرکت است که تنها اظهارنامه مالیاتی او بیمه نامه اتومبیل پراید بود.
اینکه همتی برای کنترل بازار وجود داشته باشد قابل قبول است، اما به نظر نمیرسد که این واکنشها تاثیر مثبتی بر روند صعودی قیمت در بازار طلا و سکه داشته باشد، استنباط و مطالبه عموم بر این است که یک جوان کارگر نمیتواند خریدار اصلی این تعداد سکه باشد و باید افراد اصلی شناسایی و مجازات شوند.
افراد بسیاری در بازار دلار، کسانی را برای خرید ارز مامور میکنند، این رویه در بازار سکه و طلا نیز می تواند وجود داشته باشد پس بهتر است ریشهها و عوامل اصلی تشنج بازار شناسایی شوند و نباید اجازه داد کسانی از این بازار نابسامان نهایت سوءاستفاده را ببرند و بخش عمدهای از اقشار مختلف جامعه از جمله طلافروشان به نابودی کشیده شوند و در واقع آنچه اتفاق می افتد سقوط این صنف در جریان صعود قیمت طلاست.
آنچه در حال حاضر در این گزارش مد نظر است، آسیب جدی به یکی از اصناف کشور است که در ظاهر به نظر می رسد از این شرایط بهره می برد در حالی که بررسی میدانی ایسنا نشانگر بروز ضررهای هنگفت در این قشر به عنوان یکی از اقشار تاثیرگذار در اقتصاد خانواده هاست چراکه حداقل در ایران خرید طلا یکی از راهکارهای خانواده ها برای تثبیت سرمایه است.
اینکه در این بازار آشفته طلا ازدواج ها چه سرنوشتی پیدا می کنند نکته مهمی است که نباید از آن غافل شد چراکه طلا عنصر مهمی در هزینه های ازدواج بوده و افزایش سرسام آور قیمت آن جوانان بسیاری را از ازدواج منصرف کرده و ازدواج های بسیاری را به تعویق می اندازد، بویژه اینکه نمی توان خانوادها را مجبور به ازدواج آسان کرد یا به صورت ضربتی و مقطعی فرهنگ ازدواج آسان را در جامعه پیاده کرد.
انتهای پیام