نباید “تشنه” شوید!
یک کارشناس تغذیه با اشاره به اینکه “تشنگی” اولین علامت از دست دادن آب بدن است، توصیه کرد: افراد حتما قبل از احساس تشنه شدن به میزان لازم آب بنوشند.
فرزاد بابایی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه 55 تا60 درصد وزن بدن را آب تشکیل میدهد، گفت: در صورتی که بدن 15 تا20 درصد آب از دست دهد دچار کم آبی میشویم و اولین علامت آن تشنگی است.
بابایی با بیان اینکه میزان مصرف آب در افراد مختلف براساس سطح توده بدنی متفاوت است، توصیه کرد: برای جلوگیری از کم آبی بدن بهتر است همه افراد به طور معمول روزانه شش تا هشت لیوان آب بنوشند.
وی بروز مشکلات پوستی و چروکیده شدن پوست را از جمله عوارض کم آبی بدن عنوان کرد و افزود: آب یکی از اجزای لایههای پوست محسوب میشود و با از دست رفتن آن پوست شادابی خود را از دست داده و چروک میشود.
بابایی افزود: همچنین افت فشار خون، سرگیجه و غش کردن از دیگر نشانههای کم آبی بدن است.
این کارشناس تغذیه با اشاره به اینکه تمامی واکنشهای داخل بدن در محیط آبی صورت میگیرد اظهار کرد: کم آبی بدن بنا به درجه حاد بودن میتواند عوارضی همچون سرگیجه، تهوع و تاری دید را نیز ایجاد میکند و در صورت ادامه دار شدن میتواند باعث کما و حتی مرگ شود.
وی عوامل زیادی را در بروز کم آبی دخیل دانست و اظهار کرد: مصرف بعضی داروها از قبیل داروهای ادرارآور، مصرف زیاد نمک، ورزش های طولانی مدت در محیط های گرم و بیماری هایی نظیر اسهال و استفراغ شدید باعث از دست رفتن آب بدن میشود.
این کارشناس تغذیه استفاده از داروهای ادرارآور و مسهل جهت کاهش وزن را امری کاملا اشتباه دانست و گفت: بعضی از ورزشکاران برای رسیدن به وزن ایده آل خود اقدام به مصرف این داروها میکنند، در صورتی که مصرف نادرست این داروها نه تنها باعث از دست رفتن میزان زیادی از آب بدن میشود بلکه باعث آسیب به دستگاه گوارش هم میشود.
بابایی پرهیز از مصرف داروهای مسهل و ادرارآور جهت کاهش وزن و همچنین پرهیز از مصرف نمک را از عوامل موثر در پیشگیری از کم آبی بدن دانست و خاطرنشان کرد: با پرهیز از انجام کارهایی که باعث کم آبی بدن میشوند، میتوان از بروز این مشکل جلوگیری کرد.
این کارشناس تغذیه با اشاره به اینکه کم آب شدن بدن عوامل زیادی داشته و در همه فصول میتواند اتفاق بیافتد عنوان کرد: مصرف خاکشیر و تخم شربتی به علت اینکه آب زیادی در خود نگه میدارند برای جلوگیری از کم آب شدن بدن مفید است.
وی نوزادان و کهنسالان را حساس ترین گروه های سنی نسبت به کم آبی عنوان کرد و گفت: به دلیل ایمنی و توان بدنی پایین در این سنین، هرگونه اختلال در سیستم گردش آب و الکترولیت میتواند مشکلات جدی تری ایجاد کند.
نایب رئیس انجمن تغذیه استان کرمانشاه در ادامه مصرف مایعات، سبزیجات و همچنین مصرف برخی مواد غذایی را از راههای جبران کم آبی بدن عنوان کرد و گفت: در بین سبزیجات کاهو که 95 درصد آن را آب تشکیل داده میتواند برای آبرسانی به بدن گزینه خوبی باشد.
وی با اشاره به اینکه میوه جات در مقایسه با سبزیجات کالری بیشتری دارند، اظهار کرد: بهتر است برای جبران کم آبی بدن مصرف مایعات و سبزیجات نسبت به میوه جات در اولویت قرار گیرد.
بابایی خاطرنشان کرد: در بین مواد غذایی و پروتئینی، گوشت ماهی و شیر از منابع پرآب محسوب میشوند.
نایب رئیس انجمن تغذیه شاخه کرمانشاه با اشاره به اینکه مصرف نوشابه کمکی به جبران کم آبی بدن نمیکند، گفت: نوشابه به علت غلظت بالایی که دارد حجم آب بدن را کم میکند و بدن مجبور میشود برای به تعادل رساندن این وضعیت از ذخیره آب خود استفاده کند که در این صورت میزان آب بدن کاهش پیدا کرده و کمآبی بدن تشدید میشود.
انتهای پیام