خرید تور تابستان

آقای انصار حزب الله! در این قبر مرده‌ای نیست

معصومه نصیری، انصاف نیوز: داستان تکراری است. بناست گشت‌هایی البته این بار از جنس «انصار حزب الله» به خیابان‌ها بیایند و در قالب تذکر لسانی، مردم را امر به معروف و نهی از منکر کنند! و از هفته ی بعد باید از دیدنشان در خیابان تعجب نکنیم. البته شکل ظاهری ماجرا تکراری و تجربه، راهگشا نبودن آن را ثابت کرده است اما بار دیگر هم بناست در دامن افراط، جامعه را درگیر موضوعی کنیم که تنها می‌تواند فضا را ملتهب کند و کمی فراتر از آن، برخی ناهنجاری‌ها را زیرزمینی و پنهان کند.
ماجرا تا جایی پیش رفته که رییس مجلس در مشهد گفته است: «رفتارهای تندروها به‌عنوان امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر را به عینه می‌بینیم؛ نگرانی ما از این رفتارهای غلط است» و البته عبدالمجید محتشم، دبیرکل انصار حزب‌الله هم با کنایه پاسخی از سر بی‌تفاوتی به این اظهارات ‌داده و گفته بود: «آقای لاریجانی چون در مجلس هستند، دید سیاسی دارند و بحث تندرو و کندرو را مطرح می‌کنند. در حالی که در بحث‌های فرهنگی و اعتقادی اینگونه نیست. جهت اطلاع ایشان بنده که جلودار این جمع هستم سرعتم از لاک‌پشت هم کمتر است».
البته اگر پای اظهارات کسانی که دستی بر آتش فرهنگ و تعلیم و تربیت دارند، بنشینید حتما از ناکارآمدی چنین رفتارها و تصمیماتی خواهید شنید. برخی بر این باورند که اگر برخوردهای سلبی با موضوع حجاب و اساسا مقولات فرهنگی و اجتماعی مفید واقع شده بود ما امروز شاهد اوضاعی نبودیم که «نابسامان فرهنگی در سطح جامعه» تلقی شود. شاید جای بررسی میدانی حالی باشد که پس از ایجاد گشت‌های ارشاد چه میزان وضعیت حجاب و عفاف در جامعه ببهبود یافته است؟ براساس شواهد می‌توان گفت که چنین رفتارهایی در حوزه ی تصمیم‌گیری‌های کلان و حساس اجتماعی و فرهنگی نه تنها پاسخگو نبوده بلکه موجب ایجاد مقاومت در برابر آنچه مورد تاکید بوده است نیز خواهد شد.
امروز انصار حزب الله می‌خواهد با حضور گشت‌هایش که با پر کردن فرم و آموزش روحانیون و ائمه جماعات آموزش دیده‌اند، به حوزه ای وارد شده و مردم را ارشاد کند که تاکنون نه تنها کار فرهنگی و ترویجی صورت نگرفته بلکه مسوولان و تصمیم‌سازان این حوزه منفعل بوده و جامعه به ویژه جوانان مصرف کننده ی صرف فرهنگ وارداتی بوده‌اند.
پس ارائه ی راهکار برای تغییر وضعیت فرهنگی که به وضعیت کنونی رسیده است باید توسط متخصص فرهنگی صورت گیرد و نه افرادی که عقبه‌ای چون انصار حزب الله دارند و مردم آنها را به تندروی و افراط گری می‌شناسند. بدون شک اگر بپذیریم امر به معروف و نهی از منکر لسانی این افراد بدون هیچ التهابی در سطح افکار عمومی صورت می‌پذیرد که قطعا اینگونه نخواهد بود، باید بدانیم تاریخ مصرف چنین رفتارهایی سر آمده و باید کمی منطقی‌تر و با نگاهی متفاوت‌تر در پی حل ناهنجاری‌های جامعه بود.
جناب آقای محتشم! آنچه شما امروز آن را یک ناهنجاری می‌خوانید از سوی بخشی از جامعه اصلا معنای ناهنجاری ندارد. آنچه شما می‌خواهید درباره ی آن مردم را امر به معروف و نهی از منکر کنید سال‌ها پیش قبحش ریخته است.
آقای محتشم شما چند گام از مردم عقب هستید و برای همین است که نسخه‌ای پیچیدید که دیگر کارایی ندارد. نسل امروز دیگر خود انتخاب می‌کند و باید به فکر این باشید که الگویی را برای او معرفی کنید که آن را انتخاب کند. باید به فکر تغذیه ی جامعه با خوراکی باشید که بتواند افراد را در پی خود به حرکت درآورد.
امروز دیگر امر و نهی نمی‌تواند ما را به هدفمان برساند و اساسا کسی هم روشی که شما در پیش خواهید گرفت را به رسمیت نمی‌شناسد. امروز شما با جوانانی روبرو هستید که در سطح دنیا جزو بالاترین آمارها در زمینه ی کاربر اینترنت و استفاده از شبکه‌های اجتماعی هستند.
شما با جوانان روبرو هستید که اگر امروز «وی چت» فلیتر شود کمتر از چند ساعت یا با فلیترشکن وارد همان فضا می‌شوند یا با سرعت نور شبکه‌های اجتماعی جدید را جایگزین می‌کنند.
شما با جوانانی روبرو هستید که براساس تازه ترین نظرسنجی‌ها حدود 70 درصدشان از فیلترشکن استفاده می‌کنند و این یعنی اساسا اجبار و محدودیت دیگر تاریخ مصرف ندارد و باید دنبال راه چاره‌های دیگری بود.
برادر محتشم! امروز باید با مردم با زبان خودشان سخن گفت. دیگر زمان لشگرکشی خیابانی و دو قطبی کردن فضا به سر آمده است.
جناب دبیرکل انصار حزب‌الله! امروز دیگر حتی کودکان دبستانی هم وقتی با فردی برخورد می‌کنند از او کارت شناسایی می‌خواهند چطور شما انتظار دارید مردم را امر به معروف و نهی از منکر کنید و بعد هم عنوان کنید که نیروهای انصار حزب‌الله، کارت‌ شناسایی هم ندارند چون حکومتی نیستند!
آیا شما به فکر میزان سوء استفاده‌هایی که می‌تواند در همین قالب از مردم صورت گیرد نیز هستید؟ اساسا آیا در وظایف ذاتی نهاد شما ورود به چنین حوزه‌هایی ذکر شده است؟ آیا این سوال که وظایف انصار حزب الله چیست و بودجه ی آن از کجا تامین می‌شود بی مورد است؟
وزیر کشور، اقدامات خودسرانه و بدون مجوز را غیرقانونی دانسته است، قائم‌مقام وزیر کشور گفته: «تاکنون هیچ درخواستی مبنی بر صدور مجوز فعالیت آمران‌ به ‌معروف و ناهیان ‌از منکر از سوی هیچ حزبی به وزارت کشور نداشته‌ایم. هرگونه فعالیتی در زمینه امر‌به‌معروف و نهی‌ازمنکر بدون مجوز قانونی حتی اگر با نیت خیر انجام شود، نقض قانون است» و رییس مجلس نیز ابراز نگرانی کرده است. اینها یعنی این تصمیم و عمل قطعا شرایطی را ایجاد خواهد کرد که می‌تواند جامعه را به سمت التهاب پیش برد.
در نهایت باید به آموزه‌های دینی اشاره کرد که برای فردی که می خواهد این فریضه ی امر به معروف و نهی از منکر را انجام دهد، ویژگی‌های زیر را در نظر گرفته است:
ـــ تمام تلاش و کوشش خود را در راه تذکیه و تهذیب نفس بکار ببرد.
ــــ به آنچه می‌گویند و یا قصد گفتنش را دارد عمل کند.
ـــ در امر و نهی از مسائل و برداشتهای شخصی اجتناب کنند.
ـــ  نصیحت گر مردم باشد، عصبانیت و درشت خویی به خرج ندهد. 
ـــ  نسبت به مردم مهربان باشد. 
ـــ با آنها با مدارا و رفاقت برخورد کند.
ـــ با لطف و بیانی نیکو و پسندیده مردم را دعوت کند.
ـــ با تفاوت‌های روحی و اخلاقی مردم آشنا باشد و با هر دسته ای طبق موقعیت و روحیه اش برخورد کند.
ـــ نسبت به نیرنگ‌های نفسانی و حیله‌های شیطان بینا باشد.
ـــ طمع و چشم داشتی ازدیگران نداشته باشد.
ـــ در مشکلات امر و نهی شکیبا باشد.
ـــ در مقابل اذیت های مردم مقابله به مثل نکند.
ـــ  از مردم شکایت نکند.
ـــ در امرونهی عصبانی نشود.
ــــ به خاطر خودش با مردم درشت خویی نکند.
ــــ نیتش را برای خدا خالص کند.
ــــ در کارش از خدا مدد بخواهد.
ــــ به دنبال خشنودی و ثواب الهی باشد.
ــــ اگر حرف او را پذیرفتند از آنها تشکر کند.
ـــ  کارش را به خدا واگذارد.
ـــ به عیب های خودش هم متوجه باشد.
خداوند نیز در توبیخ آمرینی که دیگران را موعظه کرده و از خطاهای خود غافلند می‌فرماید: آیا مردم را به نیکی و خوبی دعوت می کنید و خود را فراموش می‌کنید؟ و در آیه 2 (صف) می‌فرماید: ای مومنان! چرا آنچه را که بدان عمل نمی‌کنید، می‌گویید؟
حالا باید در نظر گرفت آیا 4 هزار نفری که 3 هزار نفر آنها زن و هزار نفر مرد هستند چنین ویژگی‌هایی دارند؟
انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا