«بنیاد تعاون ناجا» چگونه صاحب یک سوم بوستان ولایت شد؟
به گزارش انصاف نیوز، یاشار سلطانی در معماری نیوز نوشت: 30 فروردین بود که دیوار های « پادگان قلعه مرغی» فرو ریخت تا نام آن به «بوستان ولایت» تغییر یابد. این زمین بعنوان قدیمی ترین فرودگاه کشور روزگاری فرودگاه و آشیانه بالگردها و هواپیماهای نظامی بود که در اختیار ارتش قرار داشت.
شهرداری تهران با تلاش فراوان و تاکیدات رهبری توانست این زمین را از ارتش گرفته و دیوارهای آن را فرو بریزد تا شاید «بزرگترین بوستان خاورمیانه» را در آن تاسیس شود.
قالیباف پس از واگذاری این بوستان به شهرداری؛ از آن بعنوان ریه جدید تهران یاد کرد و در گفتگویی اظهار کرد: دیگر نیازی نیست ساکنین جنوب تهران برای سیاحت و تفریح به شمال شهر بیایند و در اقدامی سمبلیک و نمادین دفتر کار خود را به بوستان در حال احداث ولایت برد تا از نزدیک روند ساخت این پروژه عظیم را مدیریت کند.
در فاز نخست نیروهای شهرداری تهران در تمامی حوزههای فنی و عمران، خدمات شهری، فرهنگی و اجتماعی با بیش از 2500 نفر نیروی انسانی به صورت سه شیفت در 67 هکتار بوستان ولایت فعال شدند تا فاز اول این مجموعه با چهار مجموعه اصلی شامل «شهربازی»، «شهر ورزش»، «شهر بانو» و یک «مجموعه بزرگ فرهنگی ـ ورزشی» با کاربری منطقهای را آماده کرده و مابقی فضای مجموعه قلعه مرغی به عنوان یکی از زمینهای ذخیره بلااستفاده شهر تهران در دو فاز بعدی تبدیل به یک قطب منطقهای در جنوب تهران تبدیل شود.
در این مدت تصمیمات فراوانی برای این زمین گرفته شد. از اختصاص بخشی از زمین به کاربری مسکونی و کاربری خدماتی گرفته تا ساخت مرکز تجارت جهانی که البته هر کدام از این مصوبات دارای اشکالات اساسی بود.
با توجه به تراکم بالای جمعیتی در مناطق پایین شهر تهران، لزومی بر احداث مجتمع ها و واحدهای مسکونی و افزایش بار جمعیتی وجود نداشت. همچنین با توجه به تحریم های ظالمانه و گسترده اقتصادی و بانکی و رکود بی سابقه ای که در دهه های اخیر در کشور حاکم شد، نیازی بر هزینه های چند صد میلیاری برای ساخت مرکز تجارت جهانی وجود نداشت.
پس از کشمکش های فراوان و خبرهای ضد و نقیض از تغییرات کاربری و ساخت مجتمع های تجاری و اداری و مسکونی در بخشی از زمین های بوستان ولایت، روز دوشنبه 24 شهریورماه شورایعالی شهرسازی و معماری کشور با هدف حفاظت از عرصههای تنفسی تهران در مقابل ساختوساز، همه طرحها و مصوبات قبلی تدارک دیده شده برای «زمین به جامانده از پادگان قلعهمرغی» را ابطال کرد.
در واکنش به این اقدام شورایعالی؛ علیرضا نادری معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران در نشستی خبری روز سه شنبه 25 شهریور ماه، با اشاره به وسعت 291 هکتاری زمین پادگان قلعه مرغی گفت: برای فعالیت ساختمانی و تعیین تکلیف این زمین سه مصوبه در سال های گذشته صادر شده است که بر مبنای هر یک از آنها کاربری متفاوتی برای اراضی پادگان قلعه مرغی تعریف شده است.
او به اولین مصوبه در خصوص زمین پادگان قلعه مرغی اشاره کرد و افزود: در این مصوبه که اتفاقا در زمان حضور دبیر فعلی شورای عالی شهرسازی و معماری در همین جایگاه در سال 83 صادر شده است؛ 50 درصد زمین به کاربری مسکونی و 50 درصد باقی مانده به کاربری خدماتی اختصاص پیدا کرد.
معاون شهردار تهران ادامه داد: پس از آن در سال 1385 مجددا مصوبه ای در کمیسیون ماده پنج در خصوص تعیین کاربری اراضی پادگان قلعه مرغی مطرح شد که براساس آن کاربری مسکونی این زمین حذف و صحبت هایی در مورد اختصاص این زمین به ساخت مرکز تجارت جهانی انجام شد.
به گفته نادری آخرین مصوبه در خصوص این اراضی به تاریخ 31 خردادماه سال 89 باز می گردد که برمبنای این مصوبه 75 درصد از زمین به کاربری فضای سبز و باز و 25 درصد باقی مانده به کاربری تجاری-اداری اختصاص پیدا کرد. پس از آن نیز 80 هکتار از مساحت این زمین برای ساخت بوستان ولایت به کار گرفته شد.
وی به یک نکته کلیدی در این نشست اشاره کرد که ظاهرا مورد توجه خبرنگاران حاضر در این نشست قرار نگرفت.
نادری گفت: شهرداری در پادگان قلعه مرغی با «بنیاد تعاون ناجا» شریک است و به تنهایی نمی تواند در مورد کاربری کاری کند. به طوریکه یک سوم مساحت این زمین به بنیاد تعاون ناجا تعلق دارد.
نکته حائز اهمیت اینکه این زمین سالیان سال در اختیار ارتش بوده و بر اساس برخی توافقات فی مابین با شهرداری تهران و به منظور احداث «بوستان ولایت» واگذار شد. حال نقش «بنیاد تعاون ناجا» در این میان چیست و چگونه و به چه علتی یک سوم زمین «قلعه مرغی» در اختیار این بنیاد قرار گرفته است؟
مقام معظم رهبری با آن دور اندیشی خاص؛ در سال 89 همین روز را دقیقا پیش بینی کرده بودند.
بخشی از بیانات مقام معظم رهبری که به مناسبت روز درختکاری در تاریخ 17/12/89 در بوستان ولایت اظهار فرمودند، به شرح زیر است:
طرحهاى فضاى سبزِ اینجا – حالا آقاى شهردار محترم گفتند، قبلا هم من گزارشش را دیدم- نزدیک سیصد هکتار زمین است؛ این خیلى مهم است. ایشان میگویند میخواهیم دویست و بیست هکتارش را فضاى سبز درست کنیم. شما باید مواظب آن بقیه باشید. هشتاد هکتار زمین وسط شهر، چیز کمى نیست.
اینجا زمینهایى است که متر مترش محاسبه دارد. شما اینجا هشتاد هکتار زمین دارید؛ مراقب باشید که چه اتفاقى بناست براى این زمینها بیفتد. شماها بحمداللَّه خودتان پاکید، اهل هیچگونه استفاده سوء نیستید؛ اما اینجور نیست که تمام محیط زندگى، خالى از آدمهاى سوءاستفادهجو باشد. مراقب باشید طرحهایى که میخواهید اینجا اجرا کنید، از بیرون محیط شماها برایش طراحى نشده باشد؛ با بعضى از توجیههاى گوناگون، توجیههاى اقتصادى، تاسیس مرکز تجارى. همین طور بقیه جاها. حالا اینجا بزرگترین است، اینجا مهمترین است، اما تهران باز هم مراکز دیگر دارد؛ مراکزى که میتوان در آنها فضاى سبز درست کرد، میتوان فضاى تنفسى براى تهران درست کرد، میتوان ریههاى تهران را تقویت کرد. حقیقتا ریههاى تهران ضعیف است.
با همه زحمتهایى که شما کشیدید، فضاى سبز در این شهر، خیلى کمتر از آن مقدارى است که باید باشد. مراقب باشید جاهایى که در مناطق گوناگون شهر در اختیارتان هست، اینها در خدمت فضاى سبز قرار بگیرد. به هر حال بوستانها – همان طور که عرض کردیم – ریههاى تنفسى شهرند.
حال شهرداری باید پاسخ دهد که آیا وظیفه آن گرفتن زمین از یک نهاد نظامی و واگذاری به نهاد نظامی دیگر بود؟ و یا اگر مسائل دیگری در این خصوص وجود دارد بطور کامل برای افکار عمومی و مردم این مساله را روشن سازد.
ولی قدر مسلم اینکه همه طرحها و مصوبات قبلی تدارک دیده شده برای «زمین به جامانده از پادگان قلعهمرغی» از سوی شورایعالی ابطال شده است و بایستی منتظر ورود این شورایعالی به مشخص شدن نحوه و علت واگذاری یک سوم این زمین به «بنیاد تعاون ناجا» بود.
انتهای پیام