محبعلی: باید مداخلههای خارجی در عراق خاتمه پیدا کند
/نظر مدیركل اسبق خاورمیانه وزارت خارجه دربارهی اتفاقات اخیر عراق/
مدیرکل اسبق خاورمیانه وزارت خارجه با بیان اینکه باید سیاستهای ایران به گونهای باشد که در عراق حکومتی باثبات به وجود بیاید، گفت: باید از سیاستهای دوگانه در عراق پرهیز کرد.
قاسم محبعلی در گفتوگو با خبرنگار انصاف نیوز، دربارهی اتفاقات اخیر در عراق، گفت:کشورهای دیگری مثل ترکیه و آمریکا که در عراق نفوذ دارند، گروههای دیگری را تقویت میکنند. دوگانگی در عراق نوعی منازعه در این کشور شکل میدهد و همهی این سیاستها باعث میشود یک جریانهایی مثل داعش بروز کند؛ در نهایت این وضعیت به نفع ایران نیست و ناامنی در عراق بر روی ایران نیز تاثیر گذار است.
وی افزود: نکتهی دیگر این است که در عراق بازیگران زیادی فعال هستند که باهم همسو نیستند و سعی میکنند به یکدیگر ضربه بزنند. ترکها، عربها، آمریکاییها و ایرانیها هر کدام یک نوع سیاست را در قبال عراق دارند.
او ادامه داد: تا وقتی عراق به یک حکومت ملی تبدیل نشده است طبیعی است که مشکلاتی در آن وجود داشته باشد. برخی از گروهها که در عراق دخالت میکنند میخواهند استقلال را به این کشور بازگردانند و گروهای دیگر به عربستان، امریکا و ایران نزدیک هستند؛ مثلا هنوز بعثیها هم در عراق نفوذ دارند. در نهایت ما شاهد یک صحنهی بازی قدرت هستیم. با توجه به اتفاقاتی که رخ داده است و شکست دولتهای بعد از صدام در ایجاد رفاه و امنیت، محبوبیت بعثیها در حال افزایش است.
محبعلی در ادامه با اشاره به نارضایتی مردم عراق، گفت: عراق بعد از صدام نه رفاه، نه توسعه، و نه امنیت دارد. صدها میلیارد دلار نفت فروخته شده اما هیچ تغییری در زندگی مردم عراق به وجود نیامده است. مردم عراق ناراضی هستند و در مقاطعی نارضایتی خود را نسبت به مشکلهای داخلی و مداخلههای خارجی بروز میدهند. بخشی از این مداخلههای خارجی، مربوط به ایران است؛ به این دلیل این تصور ایجاد شده که ایران در آنجا نخست وزیر تعیین میکند و گروههایی را هم مسلح کرده و به تقویت آنها در مقابل دولت عراق میپردازد است.
این دیپلمات سابق تاکید کرد: البته در کنار اینها گروههایی نیز وابسته به آمریکا هستند. بعضی دیگر هم طرفدار ناسیونالیسم عربی هستند و همهی اینها ملغمهای در عراق به وجود آورده است که میتواند عامل هر اتفاقی در آنجا باشد.
وی افزود: در حال حاضر هم شاهد هستیم که علیرغم گذشت چند ماه از انتخابات اما هنوز برای تشکیل دولت به توافق نرسیدهاند. ائتلافها جابهجا میشوند؛ عدهای به یک طرف و عدهای به طرف دیگر میروند. در نهایت نه حزب ملی و نه دولتی که نمایندهی بخشی از جامعه باشد در عراق وجود ندارد.
آقای محبعلی در ادامه دربارهی روابط ایران و عراق گفت: ایران و عراق به خاطر همسایگی پیوندهای مستحکمی با یکدیگر دارند؛ این دو کشور بهلحاظ فرهنگی، تاریخی و سیاسی بایکدیگر ارتباطهایی دارند. گرایشهای مختلفی در جامعهی عراق وجود دارد و جامعهای یکدست نیست. از سوی دیگر نیروهای خارجی هم در عراق دخالت میکنند و کردها و شیعهها نیز خود با نیروهای خارجی ارتباط دارند. اما با وجود این پراکندگیها نمیتوان گفت همهی اتفاقها در عراق هماهنگ شده و سازمان یافته است و باید دید پشت پرده چه کسانی هستند.
این کارشناس مسایل بینالملل در ادامه تصریح کرد: از زمان جنگ تاکنون برخی مشکلهای ما با عراق هنوز هم حل و فصل نشده است. درست است که بعد از صدام ارتباطاتی میان ایران و عراق برقرار شد، اما هنوز مسایلی مثل ۱۹۷۵ و شط العرب مطرح است. از سوی دیگر یک سری گرایشهای ناسیونالیستی در عراق وجود دارد و بالعکس آن در ایران نیز بعضا رویکردهایی اینچنینی دیده میشود، تمامی این مسایل میتواند با یک حادثهی کوچک دوباره نمایان شود.
محبعلی در پایان گفت: عراق هنوز کشوری نظام یافته نیست و باید مداخلههای خارجی در عراق خاتمه پیدا کند و یک نوع اجماع ملی در این کشور به وجود بیاید تا ایران بتواند با یک دولت که دارای توانایی کافی است رابطهی خود را برقرار کند. در حال حاضر در عراق این انسجام وجود ندارد و در این وضعیت، رابطهی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ما با این کشور نمیتواند رابطهی پایداری باشد. این رابطه در حال حاضر تعریف نشده است و ایران فقط با برخی از جناحها -مانند کردها- در عراق ارتباط دارد. به نظر من اگر حکومت ملی در عراق به وجود بیاید، روابط ایران و عراق نیز پایدارتر خواهد شد.
انتهای پیام