تحلیل آتلانتیک از توییتهای خبرساز احمدینژاد
نشریه آتلانتیک نوشت: حمایت همه جانبه احمدینژاد رئیس جمهور سابق ایران از کالین کاپرینگ، به خوبی روش او برای پرت کردن حواسها از وضعیت حقوق بشر در دولتش را نشان میدهد. چه چیزی باعث شد محمود احمدی نژاد درباره NFL (لیگ فوتبال آمریکایی) صحبت کند؟
به گزارش «انتخاب»، خبرنگار آتلانتیک ادامه داد: محمود احمدی نژاد رئیس جمهور سابق ایران هفته گذشته با انتشار یک توئیت وارد دنیای فصل تازه شروع شده NFL شد. او نوشت:”متاسفانه یک بار دیگر (کالین کاپرنیک) در لیست هیچ کدام از تیمهای NFL نیست. این درحالی است که او یکی از بهترین کوارتربکهای این لیگ است.”
این توئیت یک سورپرایز بود. در مدت یک دههای که به ایران سفر کردم و اخبار این کشور را پوشش دادم هرگز ندیدم احمدی نژاد به فوتبال آمریکایی علاقه مند باشد. این مسئله در هیچ کدام از دو مصاحبهای که زمان ریاست جمهوری او انجام دادیم مطرح نشد. البته شاید من سوال اشتباهی میپرسیدم: من همیشه درباره له کردن مخالفان او (بعد از انتخابات سال 2009) و مسئله هولوکاست از او سوال میکردم.
حالا این مسائل مربوط به گذشته هستند. حالا احمدی نژاد درباره فوتبال (NFL) و اعتراضهای مدنی آمریکا صحبت میکند.
کالین کاپرینک از سال 2016 و بعد از اینکه در جریان مراسم پخش سرود ملی آمریکا در رقابتهای NFL برخلاف رسوم معمول زانو زد تا به کشتار دورگههای سیاه پوست توسط پلیس آمریکا اعتراض کند، در هیچ مسابقه این لیگ به میدان نرفت. رئیس جمهور دانلد ترامپ بزرگترین منتقد این حرکت او بود.
ممکن است احمدی نژاد طرفدار ورزش آمریکا شده باشد. او هفته گذشته از انتخاب لباس سرنا ویلیامز برای یک مسابقه گرنداسلم فرانسه حمایت کرد. همینطور ممکن است که احمدی نژاد احساس میکند به توجه نیاز دارد. شاید عجیب به نظر برسد که یک سیاست مدار سابق، درباره چیزهایی که به نظر نمیرسد دغدغه او باشند توئیت کند اما این مسائل در بعضی موارد بین ایران و آمریکا مشترک هستند.
حمایت احمدی نژاد از کاپرنیک مسلما توجهی که او لازم داشت را برایش به ارمغان آورد. تد کروز از توئیت احمدی نژاد کمک گرفت. این سناتور اهل تگزاس در حال مبارزه با بتو اورورکه سناتور دموکرات در انتخاب میان دورهای است. طرف دموکرات اخیر اعتراضهای کاپرنیک را “آمریکاییترین رفتار” دانسته بود. بعد از توئیت احمدی نژاد اما تد کروز از فرصت استفاده کرد و علیه رقیبش نوشت:” وقتی یک سیاست مدار رادیکال ایرانی ضد آمریکایی با شما موافق است، احتمالا نشانه این است که در طرف اشتباه ایستادهاید.”
نکته مهم اینجاست که نباید واژههایی که رئیس جمهور ایران استفاده کرده را به عنوان مهمترین بخش صحبتهای او در نظر بگیریم. سوال مهم این است: او واقعا چه میگوید؟
زمانی که با احمدی نژاد مصاحبه میکردم او از مغالطه “پس آنجا چطور” استفاده میکرد. وقتی از او درباره معترضین میپرسیدم پاسخ میداد میلیونها آمریکایی هم در زندان هستند. او تلاش میکرد رفتارهای دولتش را توضیح ندهد. آمریکاییها با این روش زمانی کاملا آشنا شدند که رئیس جمهور ترامپ آن را به عنوان وسیله اصلی لفاظیهایش به کار برد. ترامپ هم در مواردی که متهم میشود جوری رفتار میکند که انگار دیگران مقصر هستند.
مغالطه “پس آنجا چه” سادهترین راه برای فهمیدن فلسفه توئیت احمدی نژاد درباره NFL است. در واقع او با این توئیت میخواهد بگوید:” دیدید؟ شما آمریکاییها هم مخالفان خود را تنبیه میکنید.”
در این ماجرا احمدی نژاد به هیچ وجه در جبهه کالین کاپرنیک قرار ندارد. با اینکه او به ظاهر به نفع کاپرنیک صحبت کرده اما پیام اصلی حرف او، احمدی نژاد را در جبهه دونالد ترامپ قرار میدهد. ترامپ هم مثل احمدی نژاد دوست دارد مخالفانش را تنبیه کند.
البته اگر بخوایم جوانمردانه به موضوع نگاه کنیم، تنبیه این دو طرف شبیه هم نیست. ترامپ دنبال این بود که NFL بازیکنهای معترض را اخراج کند. کاپرنیک دو فصل است تیم ندارد و این احتمالا به خاطر لابیهای ترامپ است. البته مالکان تیمهای NFL این مسئله را درک کردهاند.
رهبران کشورهای خارجی سیاستهای آمریکا درباره جامعه این کشور را به عنوان پوششی برای خود استفاده میکنند. در زمان جنگ سرد، پروپاگاندای شوروی، رفتارهایی که با سیاه پوستان آمریکایی می شد را پررنگ میکردند. آنها این کار را انجام میدادند چون مقامهای آمریکایی کم کم به این نتیجه میرسیدند که باید تبعیض را برطرف کنند و شوروی این را نمیخواست.
آیا ترامپ، NFL یا هرکس دیگری در آمریکا باید به دلیل یک توئیت احمدی نژاد نگرشش درباره اعتراضهای بازیکنهای این لیگ را تغییر دهد؟ البته که نه اما همه باید بدانیم همه دنیا چیزهایی که ما میگوییم را میشنوند و نباید کاری کنیم که کسی از آنها علیه خود ما استفاده کند.
انتهای پیام