محرم، تنها ماه عزاداری نیست
سیدمحمدعلی ابطحی در روزنامه اعتماد نوشت:
«امروز اول ماه محرم است. ماه محرم در فرهنگی که بر اساس آن انقلاب شکل گرفت، ماه عزاداری نبود. بیشتر از عزاداری ماه روشنگری. تبیین مفاهیم حسینی و نگاه تاریخی و حماسی به آن بود. به همین دلیل کسی نمی تواند تاثیر مستقیم امام حسین و عاشورا و کربلا را بر انقلاب اسلامی نادیده بگیرد. در شعارهای دوران انقلاب بیشترین مشابهت انقلاب با کربلا ترسیم می شد. محوری ترین جمله ای که همه جا در سالهای اولیه انقلاب دیده می شد کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا بود. کربلایی کردن جنبش مردمی به دلیل زمینه داشتن مذهب در عمق و جان بسیاری از مردم بود.
سالهایی که ایران برای انقلاب اسلامی آماده می شد، نزدیک ماه محرم در کنار به تکاپو افتادن برای سیاه پوش کردن و آمادگی مورد نیاز. هیئت ها ، بخش عمده ای از جامعه به سخنرانانی می اندیشید که در این ماه با نگاه به حادثه کزبلا،قرار بود کلاسهای درس دینی مبتنی بر شرایط روز و نیازهای جامعه مطرح شود. مساجد فراوان و حسنیه های زیادی پاتوق اندیشه ورزان می شد که برای فهم مسایل فکری خود به آن مجامع هجوم می بردند. حسینه ارشاد و دکتر شریعتی ، مسجد کرامت و سید علی خامنه ای ، مسجد الجواد و مطهری و دهها مرکز و فرد دیگر سخنرانان دهه های محرم و صفر بودند که بسیاری از آن سخنرانی ها تبدیل به کتاب های قابل استفاده می شد.
این عاشورا و محرم ها برای نسل ما تبدیل به نوستالژی شده است که در افسوس آن روزگار محرم را سپری میکنیم. نگرانی و تاسف بعد از ۴ دهه از انقلاب اسلامی در این است که تقریبا در همه محافل عاشورایی پوسته آن باقی مانده است و اثری از مغزو محتوا و شور آفرینی و نقد ونطر در محافل عاشورایی دیده نمی شود. امام حسین البته آن قدر در درون فرهنگ جامعه شیعی نفوذ عمیق دارد که هیچوقت یادش کم رنگ نشود و حتما یکی از سمبل های وحدت ملی خواهد ماند.
مراسم عزاداری های حسینی از معدود جاهایی است که همه در آن بنوعی حضور دارند. اما بعد از ۴ دهه از پیروزی انقلاب اسلامی محرم پیوندی با مسایل فکری و اندیشه و تفکر ندارد. بیشتر یک عنوان آیینی دارد. صدا وسیما در رواج این فرهنگ خیلی نقش داشته است. مداحی ها و سخنرانان تکراری ، بی توجه به نیازهای جامعه و بدون استفاده از چهره های مورد علاقه و یا با سواد نسل جوان را وا می دارد که عاشورایی به سبک خود درست کنند. عاشورا را از عزاداریِ صرف باید به ایام اندیشه ورزی دینی تبدیل کرد.»
انتهای پیام