گزارش نشست خانواده فعالان محیط زیست بازداشتی در کانون وکلا
تعدادی از خانواده های فعالان محیط زیست بازداشت شده با حضور در کمیسیون حقوق بشر کانون وکلا توضیحاتی دربارهی روند رسیدگی قضایی به پروندههای افراد بازداشتی ارایه کردند.
به گزارش دریافتی انصاف نیوز، در این نشست، اعضای کمیسیون حقوق بشر ضمن ارائه مشاوره حقوقی نسبت به استیفای حقوق دفاعی کنشگران مدنی، بر حق دسترسی آزادانه به وکیل مورد اطمینان افراد بازداشتی تاکید و ضرورت رفع موانع و ایجاد تسهیلات قانونی برای وکالت وکلای مستقل مورد وثوق متهمین و خانوادهها، از بدو روند رسیدگی و تحقیقات مقدماتی تا مراحل نهایی را یاداوری کردند.
همچنین با اشاره به نقش دادستان در نظارت بر رعایت حقوق قانونی افراد بازداشتی، بهویژه مفاد مواد 3 و 4 قانون آیین دادرسی کیفری و پاسخگویی به بستگان بر اساس ماده 49، ملاحظات قانونی مورد بحث نسبت به این متهمان از جمله مواد 138 و 139 مبنی بر ضوابط حاکم بر روند تحقیقات و تفتیش و بازرسی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.
در ادامه، ضمن انتقاد از تمدید قرار بازداشت موقتهای طولانی مدت که تداعی اعمال فشار بر متهم برای تحصیل دلیل تلقینی خواهد کرد، تجویز قرارهای تامین خفیفتر مورد تاکید واقع شد.
در این نشست، با تشریح ضرورت نگاه تخصصی ضابطین و دستگاه قضایی و وکلا نسبت به ماهیت و جنس حق بر محیط زیست بمثابه نسل سوم حقوق بشر در روند رسیدگی قضایی یاداوری شد این ساحت از حقوق، مستلزم یک کنش فرامرزی بوده و همچون حق صلح و ارتباطات و میراث مشترک بشریت نیازمند تعامل گسترده خواهد بود و با این وصف، ضرورت توجه به ماهیت حق همبستگی کنشگری محیط زیست در روند رسیدگی قضایی موجه و مدلل است.
«همچنین از ضابطین خواسته شد با لحاظ فعالیتهای داوطلبانه و قرین با حسن نیت فعالان مدنی بهویژه کنشگران محیط زیست و عطف توجه به عدم آموزش نسبت به ملاحظات ارتباطی سمنها، تدابیر پیشگیرانه، آگاهی بخش و ارشادی بهنگامی بمنظور محفوظ ماندن از مخاطرات مقدر و حساسیت انگیز مراجع انتظامی و امنیتی مبذول دارند تا کنشگران مدنی با اطمینان خاطر و در سایهی سیاستهای جبرانی و تامینی نهادهای عمومی، بدون پذیرش ریسکهای ناشناخته و خطوط قرمز غیر شفاف، از پیش تعیین نشده و مبهم، در راستای صیانت از حقوق محیط زیست همت گمارند».
انتهای پیام