«به ترامپ میخندند اما دستورات آمریکا را اجرا میکنند»
مدیرکل اسبق دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه گفت: سران کشورها به صحبتهای آقای ترامپ میخندند و میدانند وی صحبت نامربوطی را مطرح میکند اما متاسفانه در عمل آن کاری را انجام میدهند که آمریکا از آنها میخواهد.
سید رسول موسوی در گفتوگو با ایلنا، گفت: معتقد هستم برای ارزیابی سخنان آقایان روحانی و ترامپ نباید آنها را بصورت دیالوگ تصور کرده، در مقابل هم قرار دهیم و بخواهیم با هم مقایسه کنیم؛ چرا که اینها دو سخنرانی در دو فضای گفتمانی خاص هستند که طرف صحبتشان هم مجمع عمومی سارزمان ملل، جامعه جهانی و به طور کلی افکار عمومی جهان است.
وی ادامه داد: دو رییسجمهور سعی ندارند پاسخ یکدیگر را بدهند بلکه با دو تا چهارچوب گفتمانی متفاوت مواضع خود را به جامعه جهانی عرضه کرده و منتظر میمانند تا ببینند این دو سخنرانی چه بازتابی در جامعه جهانی دارد. به خصوص صحبتهای آقای روحانی به هیچ عنوان پاسخ به ترامپ نیست و جامعه جهانی را مورد خطاب قرار میدهد.
موسوی گفت: نکته بعدی که باید در خصوص سخنرانیهای مجمع عمومی مورد بررسی قرار بگیرد این است که متاسفانه در عرصه بین الملل آنچه که تعیینکننده است خرد، عقل و منطق نیست یعنی اینکه بگوییم یک سخنرانی منطقیتر بود، بنابراین آن سخن غالب است با معیار موجود جهان همخوانی ندارد.
وی افزود: ممکن است تاحدی صحبتهای منطبق بر منطق در تصمیمات جهانی تاثیرگذار باشد اما اینطور نیست که تصور کنیم یک بحث کاملا منطقی در برابر صحبت بدون منطق پیروز گفتمانی خواهد شد.
این کارشناس ارشد مسائل منطقه ادامه داد: این موضوع به دلیل قدرت محور بودن سیاست جهانی بوده که آلوده به زور، ریا و تزویر است. شما میبینید سران کشورها به صحبتهای آقای ترامپ میخندند و میدانند وی صحبت نامربوطی را مطرح میکند اما متاسفانه در عمل آن کاری را انجام میدهند که آمریکا از آنها میخواهد.
مدیرکل اسبق دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه گفت: سومین نکته که در این چهارچوب باید مورد توجه قرار گیرد این است که صحبتهای ترامپ بعدا مبنای سیاست خارجی کشور آمریکا قرار نمیگیرد بلکه ترامپ سیاست جاری آمریکا را بیان میکند.
وی ادامه داد: این موضوع به معنی آن است که در حال حاضر دستگاه سیاست خارجی آمریکا، پنتاگون و متحدین این کشور در منطقه حرکاتهایشان را علیه ایران آغاز کردهاند و منتظر صحبتهای او در سازمان ملل نیستند. الزاما برخلاف تصور برخی افراد در ایران، با یک کلمه ترامپ قرار نیست موضوعی جابجا شود.
موسوی گفت: من فکر میکنم در خصوص صحبتهای ترامپ باید با واقعیت تلخ روی صحنه مواجه باشیم و فکر نکنیم با لفظ نرمتر با ترامپ حرف زدن موضوع جابجا خواهد شد. سیاست آمریکا همچون گذشته علیه ما تنظیم شده است.
وی در خصوص سخنرانی رییسجمهور کشورمان در مجمع عمومی سازمان ملل هم گفت: صحبتهای آقای روحانی در چهارچوب منطق، عقلانیت، خرد و با یک نوع منطق نظام بینالمللی و دیپلماتیک ارائه شد و با این سخنان بود که شنوندگان از مواضع به حق جمهوری اسلامی ایران خبردار شدند.
سفیر اسبق ایران در فنلاند و تاجیکستان ادامه داد: شاید علت عصبانیت بولتون بعد از صحبتهای آقای روحانی نیز همین بود که گویا رجوی از جهنم با دهان بولتون سخن میگفت. اما در کل این دو سخنرانی را میتوان تا این لحظه تنها نشاندهنده این موضوع دانست که ایران و آمریکا تنها تریبونی در اختیار داشتند که به وسیله آن نظراتشان را به جامعه جهانی عرضه کردند.
موسوی تاکید کرد: در این رابطه یک مساله را بسیار مهم میدانم و آن موضوع این است که ما باید بدانیم اگر قدرت آمریکا در ائتلافسازیها و حرکات مربوط به قدرت نظامی و اقتصادی است؛ قدرت ما در داخل کشور قرار دارد و هرچه ما انسجام ملی خود را تقویت کنیم، میتوانیم در برابر آمریکا مقاومت بیشتری داشته باشیم.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی در خصوص سخنان متناقض رییسجمهور آمریکا در رابطه با برقراری مذاکره با ایران هم گفت: اظهارات متناقض ترامپ به شخصیت متناقض رییسجمهور آمریکا برمیگردد؛ وی کاراکتری دارد که نه تنها در خصوص ایران که در خصوص بسیاری از موضوعات مثل کره شمالی، چین و اروپا متناقض صحبت میکند.
وی ادامه داد: بخش دیگر این موضوع نیز ناشی از سیاست اصلی آمریکا در قبال جمهوری اسلامی است که حتی در زمان اوباما هم تغییر نکرد فقط بخشی از سیاستها منعطفتر شد که آن هم نشان از عاقل بودن اوباما داشت و در کل این سیاست کلی ایالات متحده است که رفتار روسای جمهور این کشور را تعیین میکند.
انتهای پیام