“اگر آب نباشد تمدن ایرانی خواهد مُرد”
نشست اطلاع رسانیِ سلسله نشست هایی با عنوان « باید درباره آب گفت وگو کنیم» در رابطه با بحران آب در مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری برگزار شد.
به گزارش انصاف نیوز به نقل از شفقنا، در این نشست حسام الدین آشنا، مشاور رییس جمهور و سرپرست مرکز بررسی ها ی استراتژیک ریاست جمهوری، دکتر محمد امین قانعی راد، رییس انجمن جامعه شناسان ایران، مهندس انوش اسفندیاری رییس اندیشکده تدبیر و آب ایران، دکتر هادی خانیکی، رییس انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات حضور داشتند.
مشاور رییس جمهور در این نشست مردم را به مشارکت طلبید و گفت که مسئله آب بدون مشارکت مردم حل نمی شود.
در مسئله آب باید توبه کنیم
آشنا تاکید کرد: حوزه سیاست گذاری عمومی، غیرسیاسی ترین بخش علوم انسانی است و البته سیاسی ترین نیز هست. در سیاست گذاری عمومی دغدغه های جناحی و سیاسی و … مورد توجه قرار نمی گیرد.
وی افزود: اگر رقابت را در میان جناح های سیاسی کشور بر سر حل مسائل اصلی قرار ندهیم هر روز سیاست ورزان به دنبال خبری کوچک و یا موضوعی کم ارزش برای چالش کردن می گردند.
مشاور رییس جمهور ادامه داد: تلاش مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری بر این است که مسائل جدی کشور را در دستور کار سیاسی رسانه ای و اجتماعی قرار دهد و جایگاه مسائل ملی را بالا ببرد. یکی از این مسائلی که امروز مورد توجه قرار گرفته ولی ریشه در سیاست گذاری اقدامات گذشته ما دارد مسئله آب است .
او اظهار داشت: از روزی که تصمیمات غلط در مورد مدیریت آب کشور صورت گرفته است بحران آب نیز شکل گرفته است.امروز دیگر نمی توان این مسئله را نادیده گرفت و به گردن دیگران انداخت.
اگر آب نباشد تمدن ایرانی خواهد مُرد
سرپرست مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری توبه کردن از سیاست گذاری های خطا، توبه از منطقه ای، بخشی و موردی دیدن مسائل بزرگ ملی، توبه از عدم تاکید بر رعایت مصوبات و استانداردهای ملی و توبه نسبت به بی توجهی در مورد آینده تمدن ایرانی را از اهداف سلسه نشست های مسئله آب دانست و گفت: اگر آب نباشد تمدن ایرانی خواهد مُرد.
آشنا ادامه داد: این مرکز، نهادی دولتی برای ارائه مشورت های راهبردی به شخص رییس جمهور است. در دولت تدبیر و امید آمده بود که بدون در نظر گرفتن نهادهای تخصصی و مدنی تصمیمات بزرگ در کشور گرفته نشود. گویا تا کنون مسئله آب مساله دولت بوده و این دولت بوده است که هم تصمیمات غلط گرفته و هم مردم را مجبور می کرده از این تصمیمات غلط تبعیت کنند.
بحران آب را به یک گفتمان اجتماعی تبدیل کنیم
وی اظهار داشت: امروز تلاش می کنیم موضوع بحران آب را به یک گفتمان اجتماعی تبدیل کنیم، امکان ندارد بدون مشارکت مردم مسئله آب حل شود.جلساتی که تا پایان سال درباره مسئله آب برگزار می شود صدای بلند کسانی خواهد بود که تا کنون در جلسات دولتی صدایشان شنیده نشده است.
قانعی راد: در مساله آب باید گفتگوی ملی صورت گیرد
قانعی راد نیز در ادامه گفت: هدف ما از این سلسه نشست ها منعکس کردن ضرورت و بحرانی بودن مسئله در جامعه است تا بین مردم و مسئولان حساست ایجاد شود.
وی ادامه داد: مسئله آب مسئله ای است که به منبع طبیعی و محیط زیست و در سطح بالاتر به اکوسیستم طبیعی و در سطح بالاتر به ابر سیستم اجتماعی و طبیعی بر می گردد. آب فراتر از آب بودن، پیام های دیگری دارد که باید به آن توجه کرد. ما از سال 89 یک برنامه 15 ساله تدوین کردیم و در آن راه اندازی جامعه شناسی زیست محیطی را پیش ببینی کردیم.
قانعی راد با الهام گرفتن از آشنا در بحث توبه کردن عنوان کرد: توبه باید همیشه با تاملی در نفس همراه باشد. در بعضی موارد شاید نیت های بدی وجود نداشته که اتفاقاتی افتاده است.باید تامل و باز اندیشی در ابزارهای متفاوت باشد که ما را به سمت اهداف سوق دهد این باز اندیشی نیاز به گفتگو دارد.
رییس انجمن جامعه شناسان ایران گفت: گفتگوی ملی باید نشان دهد که در چه مواردی اشتباه کردیم و حتی نشان دهد دولت در کجا خوب عمل نکرده است.
او در رابطه با برگزاری سلسله نشست ها نیز بیان کرد: توفیق اجباری برای ما فراهم شده که هم به صورت سازمانی به هم نزدیک شدیم و هم دولت متوجه شده که به بخش غیردولتی و انجمن های علمی هم نیاز دارد. توفیق دیگر این است که به مهندسین صحبت می کنیم؛ مسئله آب به ره حل های اجتماعی نیاز دارد و ره های فنی دیگر نمی تواند پاسخگو باشد.گ
رییس اندیشکده تدبیر و آب: سه نقش عمده آب کدامند؟
به گزارش خبرنگار شفقنا زندگی، اسفندیاری، رییس اندیشکده تدبیر و آب ایران نیز که در این نشست حضور داشت درباره آب و ارتباط با جامعه بیان کرد: جامعه ما امروزی و پیچیده است. ما معمولا یک تصویر ثابت و تکرار ی از آب در شهرهای بزرگ ارائه می دهیم اما آیا این، همه ی مسائل آب و مدیریت آب در کشور است؟ طبیعی است بخشی از مصرف آب ما در روستاها و کشاورزی است.
وی مصرف نهایی، تولیدات اقتصادی و محیط زیست را یه نقش عمده آب مطرح کرد و افزود: مصرف نهایی مستقیما مورد استفاده قرار می گیرد که مهمترین آن مصرف شرب است. تامین مصرف شرب هزینه های زیادی را به جامعه می تواند تحمیل کند. ضمن اینکه زمزمه هایی شنیده می شود مبنی بر اینکه ما دیگر نمی توانیم در آب لوله کشی آب مناسب شرب داشته باشیم.
اسفندیاری در تقسیم بندی دیگری نقش های آب را به چهار دسته بهره برداری، خطرات مرتبط با آب، محیط زیست و خدمات آب تقسیم کرد.
او همچنین در بخش پایانی صحبت های خود گفت: گفتگوهای ملی در رابطه با مسئله آب باید از پشتیبانی های خوبی از جمله اطلاع رسانی و ارتباطات، ظرفیت سازی و سیاست پژوهی برای ارتقای نظام تصمیم گیری برخوردار باشد.
هادی خانیکی: ما بعد از دیدن آسیب به آن حساس می شویم!
هادی خانیکی رییس انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات به عنوان آخرین سخنران شش پدیده و پیش فرض را در نظر گرفت و این موارد را اینگونه تصریح کرد: اولین پیش فرض این است که در جامعه ایرانی دچار موانع جدی بر سر گفتگو درباره هر موضوعی حتی آب هستیم و ابزار گفتگو را هم کمتر می شناسیم و گفتگو هم این است که به مسئله مشترک بتوانیم برسیم.
دومین پیش فرض؛ ما زمانی به یک مسئله اجتماعی می رسیم که به آسیب اجتماعی تبدیل شده است و وقتی آسیب را دیدیم نسبت به آن حساس می شویم.
سومین پیش فرض؛ ارتباطات توسعه و روزنامه نگاری کنشگر که نهادهای رسانه ای را نه تنها به عنوان مصرف کنندگان تولید رسمی بلکه فعالان اجتماعی در نظر می گیرد.
چهارمین پیش فرض؛ آب با فرهنگ ایرانی و اسلامی ما بیگانه نیست و در متن آن قرار دارد.
پنجمین پیش فرض؛ گویا متخصصان، سیاست گذاران و برنامه ریزان جدا از ما تصمیم گیری می کنند.
ششمین پیش فرض؛ خوشبختانه آب در شبکه های اجتماعی، نهادهای مدنی و … موضوعیت پیدا کرده و شکاف بین دولت و جاممعه مدنی نیز کم شده است.
انتهای پیام