چند دیدگاه دربارهی ترکیب کابینهی جدید عراق
ترکیب کابینه جدید عراق که ‘عادل عبدالمهدی’ نخست وزیر این کشور به پارلمان این کشور ارائه کرد باعث طرح بیم و امیدهایی از سوی نمایندگان و شخصیت های سیاسی و حتی رسانه های این کشور شده است.
به گزارش ایرنا، در حالی که کابینه عبدالمهدی با حمایت قاطع ائتلاف های بزرگ انتخاباتی و رهبران سیاسی عراق انتخاب و معرفی شد، تعدادی از صاحب نظران نیز معتقدند که این کابینه و بیشتر 14 وزیری که شب گذشته از بین 22 وزیر از پارلمان رای اعتماد گرفته اند در حد انتظارات نیستند.
بر همین اساس، برخی رسانه ها، شبکه های اجتماعی و شخصیت ها در عراق بر کابینه جدید عبدالمهدی عناوین مختلفی مانند «کابینه حزب بعث» یا «کابینه پیرمردها» و همچنین «کابینه خویشاوند سالاری» اطلاق کرده اند.
مرکز پژوهش های «العصر» در عراق، در گزارشی با ارائه بیوگرافی از تعدادی از وزیران پیشنهادی عبدالمهدی درباره سوابق آنها نوشته است که برخی اعضای کابینه از عناصر حزب بعث برخی متهم به پرونده های فساد و عده ای نیز براساس رابطه خویشاوندی برگزیده شده اند و اصل شایسته سالاری مورد تاکید عبدالمهدی و بسیاری از احزاب پیروز در انتخابات لحاظ نشده است.
سایت خبری «گیلگامش پرس» عراق هم با ارائه تصاویری بعنوان مدرک، وزیر ارتباطات (نعیم الربیعی) را از اعضای برجسته سابق حزب منحله بعث و وزیر حمل و نقل (عبدالله العیبی) را متهم به فساد اداری و مالی کرده است.
در همین راستا نیز مرکز پژوهش های العصر، وزیر بهداشت «علاء صاحب العلوان» را جزو عناصر بدنام بعث معرفی کرده و گفته است که پدر علوان هم در دوره رژیم صدام وزیر اصلاح کشاورزی بوده است.
از طرفی «سروه عبدالواحد» نامزد سابق ریاست جمهوری و «هاشم الهاشمی» تحلیلگر سیاسی عراق در صفحات شخصی خود از کابینه عبدالمهدی به عنوان کابینه خویشاوندسالار یاد کرده اند.
الهاشمی گفته است که براساس شنیده ها اعضای کابینه جدید براساس سه روش «دوستان شخصی عادل عبدالمهدی»، «خویشاوندان رهبران سیاسی» و «توصیه های پاره ای کشورها» برگزیده شده اند.
سروه عبدالواحد گفته است که ترکیب کابینه نشان می دهد عراق هنوز نتوانسته است از میراث سهم بندی سیاسی و حزبی خارج شود و کسی حق ندارد بعد از این از دولت تکنوکرات در عراق صحبت کند شاید تنها تغییر در عراق، جایگزین شدن دولت خویشاوند سالاری به جای شیوه های سابق در تشکیل دولت است.
درباره خویشاوند سالاری در کابینه عبدالمهدی رسانه های عراق فاش ساخته اند که وزیر دادگستری خواهر «ریان الکلدانی’ شخصیت مسیحی عضو الحشد الشعبی، وزیر صنعت برادر عبدالله الجبوری استاندار سابق صلاح الدین و نماینده کنونی پارلمان، وزیر ورزش و جوانان خواهر زاده «جمال الکربولی» رییس حزب الحل اهل سنت و وزیر دارایی نیز فارغ التحصیل زبان انگلیسی است که تنها ویژگی او توصیه شده از طرف «مسعود بارزانی» رهبر حزب دموکرات کردستان عراق است.
اما «قصی محبوبه» از شخصیت های سیاسی که سمت مشاور سیاسی سید عمار حکیم را هم داشته به بالابودن سن اعضای کابینه عبدالمهدی به عنوان یک ایراد اشاره کرده و گفته است: براساس حدس و گمان، تجربه و اطلاعاتی که دارم تصور نمی کنم این کابینه بیشتر از یکسال دوام بیاورد.
وی با ارائه تصویری از اعضای کابینه عبدالمهدی و چهره های مسن آنها خاطر نشان کرده است که شاید این آخرین دولت پیرسالان در عراق باشد.
برخی از کاربران عراقی مانند «احمد الذواق» که بسیاری از کاربران عراقی و شخصیت های سیاسی نوشته های او را در توئیتر دنبال می کنند، به سطح مدارک علمی اعضای کابینه پیشنهادی عبدالمهدی اشاره کرده است.
به نوشته او، از 22 وزیر پیشنهادی عبدالمهدی 13 نفر دارای مدرک دکترا، یک نفر کارشناسی ارشد و 7 نفر نیز فقط مدرک کارشناسی دارند.
دبیرکل حزب کمونیست که از متحدان فراکسیون «سائرون» (مورد حمایت مقتدا صدر) است در واکنش به ترکیب کابینه عبدالمهدی به خبرگزاری «المعلومه» عراق گفته است که ترکیب کابینه عبدالمهدی همه را شگفت زده کرد.
«رائد فهمی» خاطرنشان کرده است که برخی از وزیران کابینه او در سطح مورد انتظار نبودند و عبدالمهدی هنوز فرصت دارد که از افرادی که از طریق اینترنت خود را نامزد کردند، شخصیت های مناسب را برگزیند.
اما قصی محبوبه در خصوص نام نویسی نامزدهای کسب پست وزارت از طریق اینترنت – به ابتکار عادل عبدالمهدی – نوشته است: «مشخص شد که روش نام نویسی اینترنتی تنها یک نمایشنامه مضحک بود که برخی ها در عراق آن را باور کردند.»
براساس اعلام قبلی دفتر عبدالمهدی بیش از 15 هزار نفر از طریق اینترنت برای پست های مختلف وزارتی نام نویسی کردند که از بین آنها 601 نفر برگزیده شدند و قرار بود که از طریق ملاقات های حضوری، این تعداد به 30 نفر محدود شود.
«بدر الزیادی» از اعضای فراکسیون سائرون نیز در گفت وگو با تلویزیون «الاتجاه» عراق از عبارت «شگفت زده شدن» در تعبیر موضع خود نسبت به ترکیب کابینه عبدالمهدی استفاده کرده است.
وی اضافه کرده است که عادل عبدالمهدی در قبال نوع کابینه ای که به پارلمان معرفی کرده، مسوول است و باید پاسخگو باشد.
اما «فائق شیخ علی» رییس فراکسیون «تمدن» در پارلمان عراق به برنامه دولت عبدالمهدی در پارلمان ایراد گرفته و همانند همیشه با زبان طنز گفته است: حتی اگر «ونیستون چرچیل» بیاید و هیتلر و موسیلینی و صدام هم او را یاری کنند، قادر نخواهند بود برنامه عبدالمهدی را در عراق اجرا کنند.
همزمان برخی از نمایندگان استان بصره به دلیل عدم اهتمام عبدالمهدی به این استان و معرفی وزیران نفت و حمل ونقل از این استان، تهدید به از سرگیری اعتراضات مردمی در این استان کردند.
رسانه های عراق به نقل از این نمایندگان آورده اند که مردم بصره از کابینه عبدالمهدی و نادیده گرفتن عمدی این استان در کابینه جدید به خشم آمده و احتمالا تظاهرات مردمی دوباره از سرگرفته شود.
«انتصار الموسوی» از فراکسیون «الفتح» نیز گفته است که برخی فراکسیون ها در پارلمان در به حاشیه راندن استان بصره از کابینه عادل عبدالمهدی تعمد داشتند و حقوق این استان را از آن سلب کرده اند.
به دلیل اعتراضات سیاسی به لیاقت و تخصص برخی از وزیران پیشنهادی عبدالمهدی، 8 تن از وزیران پیشنهادی عبدالمهدی شب گذشته از پارلمان رای اعتماد نگرفته اند.
این وزارتخانه ها شامل کشور، دفاع، برنامه ریزی، آموزش عالی، فرهنگ، دادگستری، آموزش و پرورش و مهاجرت و رانده شدگان هستند.
با وجود اعتراضات برخی از وزیران کابینه جدید عبدالمهدی امروز پنجشنبه به طور رسمی مسوولیت های خود را در وزارتخانه های خود برعهده گرفت و عبدالمهدی نیز طی مراسمی رسما مسئولیت خود را به عنوان نخست وزیر جدید عراق آغاز کرد.
عبدالمهدی یک دوره کوتاه مدت 3 تا 6 ماهه را برای اجرای برنامه دولت خود برگزیده و گفته است که در این مدت هیچ گونه سفر خارجی انجام نمی دهد.
با وجود ایرادها و اعتراضاتی که به کابینه عبدالمهدی گرفته شده اما عده ای نیز از این پیشداوری ها درباره دولت عبدالمهدی انتقاد کرده و معتقدند که باید فرصت کافی را به او داد تا برنامه های خود را به پیش ببرد.
برهمین اساس، سید مقتدا صدر حامی فراکسیون سائرون به طور واضح و آشکاری از دولت عبدالمهدی حمایت کرده و حتی از نمایندگان پارلمان در شب گذشته خواسته بود که به کابینه او رای اعتماد بدهند.
سید عمار حکیم رهبر جریان حکمت ملی نیز از جمله اولین شخصیت هایی است که امروز در پیامی تشکیل دولت جدید را به ملت عراق تبریک گفته است.
«هادی العامری» رهبر فراکسیون الفتح که در کنار سائرون دو فراکسیون اصلی حامی عبدالمهدی بودند نیز شب گذشته در جلسه اعطای رای اعتماد به دولت عبدالمهدی در پارلمان حضور یافت تا به نوعی حضور او در پارلمان به عنوان حمایت از دولت عبدالمهدی تلقی شود.
اکنون و به باور ناظران، عبدالمهدی یکسال فرصت دارد تا برنامه ای را که اعلام کرده، به اجرا بگذارد و اگر در این یکسال نتواند کاری از پیش ببرد و بحران ها و مشکلات پیچیده این کشور بویژه در بخش های زیرساخت، خدمات رسانی و امور اجتماعی را کاهش دهد، شاید همان طور که قصی محبوبه گفته، پارلمان از او و دولتش سلب اعتماد کند.
طی هفته های اخیر بسیاری از رهبران برجسته سیاسی با اشاره به تعداد و عمق بحران هایی که جامعه امروز عراق با آن دست به گریبان است، دولت عادل عبدالمهدی را بعنوان آخرین فرصت برای کل روند و تجربه دموکراتیک عراق در دوره جدید (پس از سقوط صدام) می دانند، امری که به خودی خود عمق دشواری و سطح مین گذاری شدگی این مسئولیت را برای عبدالمهدی نشان می دهد.
انتهای پیام