موفقیت محققان ایرانی در ساخت نوعی عایق پیشرفته حرارتی
پژوهشگران دانشکده مهندسی نساجی دانشگاه صنعتی امیرکبیر نوعی عایق پیشرفته حرارتی از جنس نانوکامپوزیت اروژل ساختند که تولید آن نیازی به فشار و دمای بالا ندارد.
به گزارش ایسنا، زهرا طالبی مزرعه شاهی، دانشجوی دکتری نساجی و محقق طرح با اشاره به اهمیت عایق ها در صرفه جویی انرژی گفت: پژوهش در زمینه بهینه سازی و افزایش کارآیی عایق ها و همچنین رفع مشکلات آنها در مراکز تحقیقاتی مرتبط در حال انجام است.
وی، اروژل را نوعی نانوساختار عایق پیشرفته با خواص منحصر به فرد ذکر کرد و افزود: به علت ساختار متخلخل و شکنندگی بسیار، کاربرد این نوع عایق به ویژه در صنایعی که انعطافپذیری محصول اهمیت دارد، محدود شده است از این رو در این پژوهش همگام با دیگر مراکز تحقیقاتی دنیا استفاده از الیاف و تهیه نانوکامپوزیت اروژل با الیاف پلیمری مورد توجه قرار گرفت.
طالبی تصریح کرد: یکی از دستاوردهای مهم تحقیق ما ارائه روشی برای تولید نانوکامپوزیت اروژل با الیاف است که برای تولید آن نیازی به فشار و دمای بالا نیست از این رو تولید و تجاری سازی این نوع عایق که با استفاده از سیلیکا اروژل و الیاف پلیاستر و به روش سل-ژل ساخته شده، آسان شده است.
پژوهشگر طرح گفت: در این تحقیق علاوه بر تلفیق الیاف با نقطه ضعف های جذب آب و محدودیت در خواص عایق حرارتی با اروژل پایه سیلیکا با مشکل ضعف ساختار و شکنندگی، ضمن برطرف کردن این نقاط ضعف، یکی از مشکلات عمده محققان این رشته که ریزش ذرات اروژل از بستر نانوکامپوزیت بود نیز برطرف شد.
وی افزود: این ریزش موجب کاهش شدید خواص عایقی و دشواری نصب می شد ولی در این پژوهش با اصلاح ساختار اروژل، موفق شدیم تا حدود 80 درصد بهبود ثبات در نانوکامپوزیت تهیه شده با اروژل اصلاح شده نسبت به نانوکامپوزیت تهیه شده با اروژل خالص به دست آوردیم.
طالبی، کاربردهای این نوع عایق را بسیار گسترده ذکر کرد و گفت: با توجه به ضخامت کم این عایق، انعطافپذیری، آب گریزی خوب و به ویژه خواص عایقی مطلوب، برای مصارف مختلف عایقسازی نظیر عایقکاری تجهیزات حرارتی و مخازن، عایقسازی دیوارها و سقف ساختمان، لوله گذاری در صنایع مختلف نظیر نفت و گاز، هوافضا، صنایع نظامی و صنعت ساختمان کاربرد زیادی دارد.
وی افزود: از دستاوردهای این طرح تا کنون سه مقاله ISI، دو مقاله بین المللی و دو مقاله داخلی تهیه شده است.
این پژوهش در مقطع دکتری نساجی با راهنمایی دکتر موسوی شوشتری و با مشاوره دکتر عبدوس و دکتر بهرامیان انجام شده است.
انتهای پیام