خرید تور نوروزی

مشارکت ایران در میزبانی جام جهانی ۲۰۲۲ شدنی است؟!

علی منتظری در ایسنا نوشت: مسعود سلطانی‌فر، وزیر ورزش و جوانان از تلاش جمهوری اسلامی ایران برای میزبانی اردوهای تدارکاتی تیم‌های ملی حاضر در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر خبر داده است.

براساس مصوبه کنگره فیفا در اجلاس ۲۰۱۰، مسابقات جام جهانی فوتبال  ۲۰۲۲ از تاریخ ۲۱ نوامبر تا ۱۸ دسامبر ۲۰۲۲ ( برابر با ۳۰ آبان تا ۲۷ آذر ۱۴۰۱ ) در کشور قطر برگزار خواهد شد. حالا مسوولان ورزشی کشورمان از جمله وزیر ورزش در این اندیشه‌اند تا از این فرصت برای میزبانی اردوهای تدارکاتی تیم‌های ملی راه یافته به این مسابقات استفاده کنند.

در این میان باید چند موضوع با واقع‌بینی مورد توجه قرار گیرد:

۱- آن چه مسعود سلطانی‌فر، وزیر ورزش و جوانان مطرح کرده است میزبانی اردوهای تدارکاتی است و نه میزبانی مسابقات جام جهانی ۲۰۲۲ قطر. اگر موضوعی به نام میزبانی مسابقات جام ۲۰۲۲ قطر در کشورهای همسایه قطر امکان‌پذیر بود می‌بایستی در جریان برگزاری جام جهانی ۲۰۱۸ مسکو از سوی کنگره فیفا اعلام و تصویب می‌شد و یا آن که در کنگره فوق‌العاده فیفا به تصویب برسد و چنین برنامه‌ای تاکنون در دستور کار فیفا قرار نگرفته است.

۲- رییس فیفا، جیانی اینفانتینو در جریان سفر به ایران با تمایل ایران برای میزبانی اردوهای تدارکاتی تیم‌های جام جهانی ۲۰۲۲ قطر آشنا شد و از اصل فکر برای اجرا در کشورهای همسایه قطر استقبال کرد. حتی حسن عبدالله الذوادی، دبیرکل کمیته عالی طرح‌ها در شرکت سرمایه گذاری قطر به عنوان مرجع عالی سرمایه قطری برای ساخت ورزشگاه‌ها،هتل‌ها و ساختارهای فنی فیفا در سال ۲۰۲۲ در حاشیه نشست صلح جهانی در پاریس نیز تاکید کرده که درخواست‌هایی از سوی کشورهای همسایه قطر برای میزبانی تیم‌ها ( در قالب برگزاری اردوهای تدارکاتی و مسابقات) دریافت کرده‌اند که از سال‌ها قبل مورد مطالعه قرار گرفته است. وی تاکید کرده که آمادگی قطر برای میزبانی از ۳۲ تیم در جام جهانی ۲۰۲۲ است و نه ۴۸ تیم. اینفانتینو نیز در گفت‌وگو با یک رسانه اروپایی اشاره کرده بود که افزایش تیم‌ها از ۳۲ به ۴۸ تیم در جام جهانی قطر موکول به نظر کنگره فیفا است گرچه وی اجرای چنین برنامه‌ای در ۲۰۲۲ قطر را در شرایط فعلی بسیار سخت توصیف کرده بود.

۳- اظهارنظرها نشان می‌دهد افزایش تیم‌ها از ۳۲ به ۴۸ تیم در ۲۰۲۲ قطر تقریبا محال است همین امر این نظریه را قطعی می‌کند که همه مسابقات این جام در قطر برگزار می‌شود زیرا از سال ۲۰۱۰ دولت قطر با تخصیص صد میلیارد دلار، خود را برای این رویداد بزرگ ورزشی آماده کرده است و دیگر دلیلی نمی‌بیند که افتخار میزبانی مسابقات را از خود سلب کند. از سویی دیگر شرایط سیاسی و منطقه‌یی قطر اکنون ایجاب می‌کند تا با برگزاری کامل مسابقات در این کشور نشان دهد که محاصره عربستان و امارات هیچ تاثیری بر اراده سیاسی قطر برای برگزاری مسابقات ۲۰۲۲ نگذاشته و این را نقطه قوتی برای خود می‌داند. بنابراین فرضیه برگزاری مسابقات در ایران هم به شکل اتوماتیک منتفی است زیرا امکانات لجستیک و موضوع تخصیص میلیاردها دلار در این شرایط برای ایران اساسا امکان‌پذیر نیست.

۴- اگر به تاریخ برگزاری مسابقات جام جهانی ۲۰۲۲ قطر دقت کنیم متوجه می‌شویم که آب و هوای آن روزهای قطر رو به هوای بهاری است در حالی که آب و هوای ایران به سوی تشدید سرما پیش می‌رود لذا برگزاری مسابقات در شهرهایی مثل اصفهان، تهران، مشهد و تبریز که از امکانات بیش‌تری برخورداری هستند حتما با مخالفت فیفا و تیم‌های شرکت کننده در ۲۰۲۲ مواجه می‌شود زیرا برگزاری مسابقات در سایه دو آب و هوای کاملا مختلف در یک تورنمنت جهانی می‌تواند موجب اجحاف و بی‌عدالتی در حق تیم‌ها شود.

۵- آن چه معقول و منطقی و قابل اجراست همان برگزاری اردوهای تدارکاتی برای تیم‌های شرکت کننده در جام جهانی ۲۰۲۲ در کشورهای همسایه قطر است از همین رو اگر روابط سیاسی عربستان، بحرین و امارات با قطر خوب شود و آن‌ها محاصره قطر را پایان دهند پس کشورمان رقیبان قوی دیگری دارد که امکانات آن‌ها به مراتب بهتر از ایران است.

۶- با این فرض، ایران می‌تواند جزو گزینه‌های تیم های ملی شرکت کننده در جام ۲۰۲۲ قطر برای برگزاری اردوهای تدارکاتی باشد که چنین احتمالی فقط در جنوب ایران قابل اجراست. با این فرض، چند تیم ملی خارجی می‌توانند در آب و هوای مشابه قطر تمرینات خود را در جنوب ایران برگزار کنند که در میان گزینه‌های موجود شانس کیش و قشم از همه بیش‌تر است و از میان این دو حتما جزیره کیش بیش‌ترین شانس را دارد زیرا هم از نگاه آب و هوا و هم نزدیکی به قطر و هم امکاناتی مثل هتل‌ها و پروازهای مشترک از شرایط به مراتب بهتری از قشم برخوردار است .

۷- نگاهی که ایران برای میزبانی اردوهای تدارکاتی دارد باید اهداف مبنی توسعه اقتصادی – ورزشی داشته باشد. از همین رو وقتی قرار است مثلا تیم ملی آلمان یا آرژانتین یا فرانسه اردوهای تدارکاتی یک هفته‌ای یا دو هفته‌ای را در جایی مثل کیش برگزار کنند پس ضروری است امکانات برگزاری تمرین در این جزیره وجود داشته باشد و این یعنی این که از همین الان جزیره کیش باید در فکر ایجاد زیرساخت‌های لازم مثل ورزشگاه، زمین تمرین و امکانات جانبی در سطح عالی برای چنین تیم‌هایی باشد. از سوی دیگر به همراه این تیم‌ها حتما هزاران نفر از طرفداران این تیم‌ها نیز برای مشاهده تمرینات قبل از سفر به قطر عازم کیش خواهند شد که لازمه آن امکانات مناسب فرودگاهی و اقامتی است که کیش از طرح توسعه سریع امکانات کنونی به شرایطی بهتر را برخوردار است. این در حالی است که کیش اکنون فقط یک ورزشگاه مناسب فوتبال دارد که برای استقبال از تیم‌های ملی خارجی باید اصلاحات بسیاری در آن صورت گیرد.

۸- حدود دو ماه پیش در قالب بازدید برخی از رسانه‌های خارجی مقیم تهران، سفری به کیش داشته و در جریان این سفر با برخی از مقامات سازمان منطقه آزاد کیش گفت‌وگوهایی در همین زمینه داشتم و در واقع پیش از اعلام رسمی مسعود سلطانی‌فر، وزیر ورزش و جوانان، مقامات کیش از وجود چنین توجه و اهتمامی خبر داده بودند و حتی خود را برای مذاکره با طرف قطری نیز آماده می‌کردند. در این گفت‌وگوها مقامات کیش از تلاش‌ها برای ایجاد سه تا چهار ورزشگاه با استانداردهای فیفا سخن گفتند. در همین رابطه محمود افشاردوست، مدیر امور ورزشی سازمان منطقه آزاد کیش تاکید کرد که سازمان منطقه آزاد کیش در نظر دارد از فرصت برگزاری جام ۲۰۲۲ قطر برای توسعه ورزشی در کیش استفاده کند تا امکاناتی پایدار در کیش ایجاد شود.

۹- اما وزارت ورزش و جوانان و سازمان منطقه آزاد جزیره کیش ( با فرض این که برگزاری اردوهای تدارکاتی تیم‌ها به جزیره کیش محول شود) به خوبی می‌دانند اجرای چنین پروژه‌ای نیاز به سرمایه‌ای قابل ملاحظه، استفاده از استانداردهای فنی فیفا (با نگاه به تجربه اخیر برگزاری فینال لیگ قهرمانان آسیا بین پرسپولیس و کاشیمای ژاپن در استادیوم آزادی و لزوم اجرای شروط ای اف سی) و حتی سرمایه‌گذاری خارجی دارد. این در حالی است که کشورمان با تحریم‌های اقتصادی ظالمانه و یک طرفه آمریکا روبه‌رو است که منجر به گمانه‌زنی‌های مثبتی برای سرمایه گذاری خارجی نخواهد شد و بنابراین در یک فضای واقع بینانه بار سرمایه‌گذاری را باید بر روی دوش دولت و بخش خصوصی ایرانی یا توانایی‌های مالی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد کیش بگذارد.

۱۰ – حالا فرض کنیم که تیم ملی فوتبال کشورمان هم جزو تیم‌های راه یافته به جام جهانی ۲۰۲۲ قطر است. در این صورت تیم ملی ایران نیاز به اردوها و مسابقات تدارکاتی دارد، در چنین شرایطی چه جایی بهتر از جزیره کیش می‌تواند باشد؟ اگر جزیره کیش میزبان تعدادی از تیم‌های ملی دیگر در همان زمان باشد راهی هموار برای تیم ملی ایران ایجاد کرده‌ایم، علاوه بر این با حضور تیم ملی ایران در جزیره کیش و برخی دیگر تیم‌ها، جزیره کیش در یک دوره زمانی یک ماه و نیمه به قطب گردشگری داخلی و خارجی تبدیل خواهد شد که سرمایه‌های بزرگی را می‌تواند به خود جذب کند.

به همین دلیل است که وزارت ورزش و جوانان از هم اکنون به اجرای این طرح در جنوب کشورمان باید به عنوان یک پروژه ملی نگاه کند و تلاش کند تا با همکاری همه موسسات ایرانی آن را برای مهرماه سال ۱۴۰۱ اجرایی کند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا