خرید تور تابستان

تحلیلی بر کوتاه نیامدن مجلس و دولت بر سر دانشگاه

بخش تحلیلی انصاف نیوز: جلسه ی معرفی نیلی احمد آبادی به مجلس برای وزارت علوم، به تنها چیزی که شباهت نداشت جلسه ی رای اعتماد بود؛ جواب از پیش مشخص بود: نه!
به گزارش انصاف نیوز، یکی از نمایندگان مخالف در ابتدای سخنانش گفت که پیشنهاد کرده موافق و مخالفی حرف نزنند و فقط رای گیری کنند! این به معنای جواب از پیش مشخصی بود که مخالفان دولت در جیب خود داشتند.
مخالفین اصلی اما از جنس اقلیت جبهه ی پایداری بودند که در ماه های اخیر در حال قبضه ی اکثریت هستند؛ لااقل در جلسه ی استیضاح وزیر قبلی، دکتر فرجی دانا هم توانستنه بودند بخشی از آرای فراکسیون رهروان (فراکسیون لاریجانی) را جلب کنند تا رای مجلس بر خلاف نظر لاریجانی باشد. اتفاقی که امروز هم افتاد.
تغییر ترکیب مخالفان و همراهان دولت؟
نیلی احمد آبادی، تاکنون کمترین رای را در میان وزرای پیشنهادی روحانی از مجلس گرفته است؛ 79 رای موافق در برابر 160 رای مخالف.
در جلسه ی استیضاح فرجی دانا، تعداد حمایت کنندگان از او 110 و مخالفینش 145 نفر بود. این در حالی است که فرجی دانا 10 ماه پیش از آن، با 159 رای در مقابل 70 رای به وزارت رسیده بود.
به این ترتیب، در دو ماه اخیر تعداد مخالفان دولت در رای گیری استیضاح فرجی دانا تا جلسه ی رای اعتماد نیلی، از 145 به 160 رشد داشته و تعداد همراهان از 110 به 79 رسیده است.
در این میان، تعدادی از نمایندگان ممتنع بوده و یا در جلسه شرکت نکرده اند اما مهمترین بخش، موافقان و مخالفانی هستند که رای داده اند.
نکته ی قابل تامل در جلسه ی بررسی رای اعتماد نیلی، اظهارات مخالفینی بود که به نیلی بر نمی گشت، یعنی یا درباره ی حوادث سال 88 بود، یا درباره ی اظهارات رییس دولت بود، یا ایرادهایی غیرواقعی بود. از جمله ی ایرادهای غیرواقعی، به سوابق مدیریتی او بازمی گشت؛ سوابقی که با سابقه ی دو وزیر علوم دوره ی احمدی نژاد قابل مقایسه نبود.
محمد مهدی زاهدی، وزیر اول دولت احمدی نژاد که با حمایت اصولگرایان روی کار آمده بود، از لحاظ سابقه ی مدیریتی و سواد، به قول ضرب المثل فارسی، انگشت کوچک نیلی هم نمیشد اما وزیر شد و حالا که رییس کمیسیون آموزش مجلس است، یکی از مدعیان مخالفان دولت حسن روحانی است.
طلبکاران بورسیه های غیرقانونی
رسانه ای شدن پرونده ی بورسیه های غیرقانونی شاید یکی دیگر از کلیدی ترین دلایلی باشد که در استیضاح فرجی دانا و عدم رای اعتماد به نیلی موثر بود. پرونده ی این بورسیه ها که گفته می شود نام 10 نماینده نیز در میان آنهاست، باعث آبروریزی دولت احمدی نژاد و حامیان آنها شده است ولی حامیان دولت سابق سعی می کنند که نتیجه ی آن را منحرف کنند.
چند روز پیش وزارت علوم نتیجه ی بررسی های خود درباره ی این پرونده را منتشر کرد که در آن به صراحت به تخلف در جذب بیشتر این بورسیه ها اشاره شده اما در آن تصریح شده که از بخش هایی از آنها با اغماض گذشته اند و بخشی از آنها هم نیاز به تصمیم گیری در چند ماه آتی است و بخشی از بورسیه ها نیز لغو اما به صورت پولی ادامه خواهند داد.
گزارش ضعیف وزارت علوم درباره ی بورسیه ها باعث شد که حامیان بورسیه های غیرقانونی با به راه انداختن موجی رسانه ای، طلبکار شده و با پروپاگاندا، آن اغماض ها را نشانه ی دروغ بودن ادعای غیرقانونی بودن بورسیه های مورد اشاره در آن گزارش بخوانند.
ضعف رسانه ای حامی دولت
ضعف رسانه ای دولت، نکته ای است که بارها از سوی کارشناسان بر آن تاکید شده؛ از جمله خود را در جلسه ی بررسی رای اعتماد نیلی نشان داد.
رسانه های حامی روحانی در مورد نیلی بسیار ضعیف رفتار کردند، در حالی که مخالفان دولت یکی از موفق ترین پروژه های خود در یک سال اخیر را در مورد نیلی به اجرا گذاشتند.
حسام الدین آشنا، مشاور رییس جمهور شب قبل از جلسه ی رای اعتماد نیلی در فیسبوک جمله ای نوشت که می توانست تحریک کننده ی بخشی از مجلسیان باشد و همین طور هم شد. دو قطبی تصویری او میان رای به استقلال مجلس یا سلطه ی اقلیت پایداری، توسط رسانه های مخالف روحانی به سرعت برجسته شد و در نظق مجلسیان نیز مورد استناد قرار گرفت.
حسین دهباشی، یکی از مشاوران رسانه ای روحانی در دوره ی انتخابات سال 92، ساعاتی پس از استاتوس آشنا نوشت: «و … تا حالا چند بار با اظهارات و نظریات خود، صحنه را به نفع اصولگرایان تغییر داده است».
پیام هایی برای انتخابات 94
به نظر می رسد که اتفاقاتی مانند استیضاح فرجی دانا و عدم رای به نیلی، حاوی پیام هایی برای انتخابات مجلس آینده باشد:
– مخالفان دولت و جریان اصلاحات، شاید می خواهند با نیت ناامید کردن از روند اصلاحی و تحقق شعارهای رییس جمهور، صحنه ی انتخابات مجلس در سال 94 را خلوت کنند؛ انتخاباتی که می تواند چهره ای کاملا متفاوت با وضعیت کنونی داشته باشد.
– موافقان دولت نیز با علنی تر شدن نوع مخالفت ها و سنگ اندازی های مجلس نهم شاید بتوانند هواداران خود را همراه کرده و آنها را برای تغییر مجلس آینده به شرکت قوی و گسترده مجاب کنند؛ هوادارانی که بخشی از آنها در انتخابات مجلس نهم شرکت نکرده بودند.
ظرفیت افکار عمومی؟!
رد شدن جعفر میلی منفرد، استیضاح فرجی دانا و حالا رد شدن نیلی از سوی مجلس برای وزارت علوم، البته می تواند پیام «مظلومیت دولت روحانی» را به افکار عمومی حامیان بدهد؛ اما تکرار آن می تواند باعث این سوال در آنها باشد که دولتی که با شعار اعتدال پا به میدان گذاشته است، چطور نتوانسته با مجلس بر سر گزینه های پیشنهادی به توافق برسد تا یک وزارتخانه برای مدت های زیادی بی وزیر نماند؟ اتفاقی که نیازمند تدبیر بیشتر برای کنترل پیامی است که از سوی افکار عمومی حامیان برداشت خواهد شد.
انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا