خرید تور نوروزی

جزییاتی از “اجلاس بسیار سخت” اوپک از زبان وزیر نفت

وزیر نفت ضمن تشریح جزییاتی اجلاس ۱۷۵ اوپک در مورد الزام استفاده از کارت سوخت، عرضه نفت خام در بورس و اجرای بسته‌های پنج میلیارد دلاری در صنعت نفت ارائه کرد.

به گزارش ایسنا، بیژن زنگنه در گفت‌وگوی ویژه خبری تلویزیون، با اشاره به اجلاس ۱۷۵ اوپک که پنجشنبه و جمعه هفته گذشته برگزار شد، گفت: این اجلاس یک اجلاس بسیار سخت بود که دو روز طول کشید. من قرار بود پنجشنبه به کشور برگردم اما در روز پنجشنبه به جز دعواهای طولانی به نتیجه دیگری نرسیدیم. روز جمعه بعد از پنج – شش ساعت جلسه که قسمت اعظم آن دعوا بود، در نهایت به نتیجه رسیدیم.

وی با تاکید بر اینکه اجلاس ۱۷۵ اوپک تحت فشار شدید آمریکا بود، افزود: آمریکا ناشی‌گری کرد. آقای ترامپ قبل از اجلاس توئیتی کرد مبنی بر اینکه اوپک تولید خود را کاهش ندهد تا قیمت‌ها افزایش نیابد. نماینده آمریکا نیز با برخی اعضا دیدار کرده بود و زمانی که من این خبر را شنیدم، گفتم اگر هدف آمریکا از این دیدارها این بوده که برای عضویت در اوپک درخواست بدهد، درخواستش قابل بررسی است؛ در غیر اینصورت رفتار درستی نداشته است.

وزیر نفت ادامه داد: عربستان دیدار با نماینده آمریکا را تکذیب کرد و بعد از آن آمریکا تکذیبیه عربستان را تکذیب کرد.

دستاورد ایران در اجلاس ۱۷۵ اوپک چه بود؟

زنگنه در ادامه با اشاره به تحریم‌های نفتی از سوی آمریکا علیه ایران گفت: من در این اجلاس اعلام کردم تا زمانی که ایران در شرایط تحریم به سر می‌برد باید از هر نوع کاهش تولید مستثنی باشد. پیش از این در نامه‌ای به اوپک ارسال و اعلام کردم که ایران بعد از تحریم‌ها باید به سطح تولید قبلی خود بازگردد.

وی ادامه داد: اوپک در نظر داشت که سطح تولید ایران را بر مبنای ماه اکتبر در نظر بگیرد در حالی که تولید نفت ایران در این ماه طبق منابع ثانویه ۶۰۰ هزار بشکه کاهش داشته است. البته من این رقم را تایید نمی‌کنم اما ملاک اوپک این عدد است. این ماه در حالی مبنا قرار می‌گرفت که ایران به میزان ۶۰۰ هزار بشکه بازار خود را از دست داده بود اما دو کشور دیگر نزدیک به یک میلیون بشکه به تولید خود اضافه کرده بودند.

وزیر نفت با تاکید بر اینکه بحث اوپک سیاسی بود نه اقتصادی، توضیح داد: من می‌خواهم در اوپک باشم و با همسایه‌ها زندگی کنم. اقدامی که علیه ایران صورت گرفت غیردوستانه بود و دو کشور همسایه هم فشار می‌آوردند. آنها درخواست خود را به شکل‌های مختلف مطرح کردند و من اعلام کردم حاضر به پذیرش نیستم. در قطعنامه اوپک به دبیرکل این سازمان اجازه داده شده است که کشورهایی که شرایط خاص دارند از کاهش تولید مستثنی شوند.

زنگنه تاکید کرد: متن نامه را که در آن مستثنی شدن ایران از کاهش تولید ذکر شده را ابتدا دبیرکل امضا کرد و بعد از آن من امضا کردم. بنابراین پایه اکتبر برای سایر تولیدکنندگان است، نه برای ایران و این موضوع برای من حیاتی است.

وی با اشاره به تحریم‌های پیشین علیه ایران گفت: ما قبل از این هم این شرایط را تجربه کردیم و برای اینکه دوباره بازار خود را به دست آوریم برای هر بشکه جنگیدیم اما این بار زیر بار نرفتم.

وزیر نفت در مورد آینده سازمان اوپک اظهار کرد: تهدیدات درونی و بیرونی متوجه اوپک است. لایحه‌ای در آمریکا به نام نوپک در جریان است که علیه هر تصمیمی خواهد بود که در مورد قیمت و تولید نفت گرفته می‌شود. عده‌ای نگران هستند که این موضوع مقدمه‌ای شود برای اینکه تشکیلاتی جایگزین اوپک شکل بگیرد. باید در مورد چیزی که ممکن است جای اوپک بیاید، حساس بود.

زنگنه در مورد قیمت نفت در آینده گفت: قیمت نفت برند قبل از تصمیم اوپک ۵۷.۲۲ و بعد از آن ۶۱.۴۸ دلار بود البته در حال حاضر آثار روانی بازار بر قیمت نفت تاثیرگذار است اما به نظر من بازار تصمیم اوپک را به عنوان یک اقدام مثبت پذیرفته است و امیدوارم این روند ادامه پیدا کند.

وی با تاکید بر اینکه نمی‌توان بازار را پیش‌بینی کرد، افزود: اوپک دارد یک سازمان پیشرفته می‌شود زیرا در حالی که اعضای آن با یکدیگر دعوای سیاسی دارند آنقدر به بلوغ رسیده‌اند که با یکدیگر صحبت کنند و به یک نقطه مشترک برسند.

دولت تصمیمی برای سهمیه‌بندی یا تغییر قیمت بنزین ندارد

وزیر نفت در ادامه با اشاره به فرایند ثبت‌نام کارت سوخت المثنی گفت: وزارت نفت با سایر وزارتخانه‌ها و سازمان‌های ذی‌ربط صحبتی داشت و برآورد شد که ۱۰ میلیون نفر کارت سوخت خود را گم کرده‌اند. این رقم خیلی مهم بود اما در حال حاضر که تنها سه روز تا اتمام مهلت ثبت‌نام کارت سوخت باقی مانده کمتر از یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر برای ثبت‌نام حضوری و غیرحضوری اقدام کرده‌اند.

زنگنه با تاکید بر اینکه بازگشت کارت سوخت جدی است، افزود: فعلا برنامه دولت روشن شدن وضعیت خودروها و کارت سوخت آنهاست. این‌که استفاده از کارت سوخت چه زمانی الزامی شود بعد از هماهنگی با دولت اعلام خواهد شد. دولت تصمیمی برای سهمیه‌بندی و تغییر قیمت ندارد.

وی با اشاره به قاچاق بنزین گفت: خدا می‌داند میزان قاچاق چقدر است. ارقامی که مطرح می‌شود درست نیست. گفته شده ۴۰ میلیون لیتر قاچاق می‌شود. ۴۰ میلیون لیتر به معنی ۳۰ هزار تن در روز است که باید ۱۵۰۰ کامیون ۳۰ هزار لیتری این میزان بنزین را منتقل کنند که غیرممکن است. فکر نمی‌کنم میزان قاچاق بنزین و گازوئیل روزانه بیشتر از ۴ یا ۵ میلیون لیتر باشد.

وزیر نفت ادامه داد: نشانه‌های قاچاق این است که میزان مصرف در برخی از شهرها امسال ۵۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. یا اینکه تقاضای برخی شناورها ۵۰ درصد افزایش یافته در حالی که نه میزان واردات و نه میزان صادرات اضافه شده است.

اگر CNPC به فاز ۱۱ نیاید تخلف کرده است

زنگنه در ادامه با بیان اینکه از فازهای میدان گازی پارس جنوبی فقط توسعه فاز ۱۱ که به میزان دو فاز متعارف است، باقی مانده، توضیح داد: قرار بود در این فاز تکنولوژی فشارافزایی گاز را داشته باشیم تا از افت تولید جلوگیری کنیم. بعد از آنکه توتال از این قرارداد خارج شد قرار بود شرکت ملی نفت چین (CNPC) طبق قرارداد فاز ۱۱ را توسعه بدهد که اگر این کار را نکند تخلف کرده است. با این حال ما به این فکر کرده‌ایم که چه باید بکنیم.

وی با بیان اینکه از ۲۷ فاز پارس جنوبی ۲۱ فاز تا سال گذشته به مدار آمده‌اند، گفت: تا آخر امسال سه فاز دیگر در دریا و چهار فاز در خشکی به مدار خواهد آمد و سه میلیارد فوت مکعب به تولید پارس جنوبی اضافه خواهد شد.

برگزاری مناقصه ۱۰ میدان نفتی

وزیر نفت در ادامه با اشاره به طراحی بسته‌های پنج میلیارد دلاری برای افزایش تولید میادین نفتی گفت: تاکنون از ۳۳ میدان مناقصه ۱۰ میدان با ارزش نزدیک به ۸۵۰ میلیون دلار برگزار و پیمانکار آن مشخص شده است. ۲۰ تا ۲۵ درصد بازپرداخت آن در آینده پرداخت خواهد شد.

زنگنه دلیل کند شدن اجرای این طرح را شرایط فعلی کشور اعلام کرد و گفت: قرار است طرح‌ها زمانی به مدار بیایند که ایران از شرایط تحریم خارج شود و تولید آن محدود نباشد. این طرح‌ها بیش از پنج برابر هزینه برای کشور درآمد دارد.

ایران برای ساخت پالایشگاه در کشورهای دیگر با مشکلات مالی مواجه بود

وی با تاکید بر اینکه فرآورده‌های نفتی هم مانند نفت خام در شرایط تحریم هستند، گفت: در حال حاضر فشار برای جلوگیری از صادرات فرآورده بیشتر از نفت خام است اما باید ایران ظرفیت پتروپالایشی و پتروشیمی خود را بالا ببرد.

وزیر نفت در مورد ساخت پالایشگاه در کشورهای دیگر گفت: ایران برای این موضوع همیشه محدودیت مالی داشته است. این فکر مطرح بود و من آن را پیگیری می‌کردم اما ساخت یک پالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه‌ای به شش میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد. همچنین فاینانس این طرح‌ها هم برای ما چالش داشت. البته اگر در کشوری پالایشگاه داشته باشیم و آن کشور از تحریم تبعیت کند پالایشگاه ما را هم تحریم خواهد کرد.

پیگیری عرضه مجدد نفت خام در بورس

زنگنه با اشاره به عرضه نفت خام در بورس اظهار کرد: به ما اجازه داده شد یک میلیون بشکه نفت در روز عرضه کنیم که این کار صورت گرفت. در حال حاضر قرار است در نخستین جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی این موضوع بررسی شود و اگر قبول کردند مقدار بیشتری نفت برای شش ماه در بورس عرضه خواهیم کرد. این عرضه به صورت ریالی به فروش خواهد رفت و ارز آن طبق نرخ ارز در سنا (سامانه نظارت ارز) است.

پیش‌بینی تقاضا برای ۸۰۰ میلیون متر مکعب گاز در زمستان

وی در ادامه با بیان اینکه پیش‌بینی می‌شود تقاضا برای گاز طبیعی در زمستان امسال به ۸۰۰ میلیون مترمکعب برسد، گفت: الحمدالله کسی صرفه‌جویی نمی‌کند! البته ما از ابزارهای غیرقیمتی استفاده می‌کنیم اما میزان مصرف زیاد است. از مردم خواهش می‌کنیم کم مصرف کنند.

وزیر نفت با بیان اینکه نیروگاه در سال نزدیک به ۸۰ میلیارد مترمکعب گاز مصرف می‌کنند، گفت: این در حالی است که با نصف این میزان می‌توانند اداره شوند. البته باید راندمان بالا برود و این موضوع نیاز به سرمایه‌گذار دارد. ما گاز را تقریبا مفت در اختیار نیروگاه‌ها قرار می‌دهیم.

پاکستان یک کیلومتر هم خط لوله نساخته است

زنگنه با اشاره به فرایند صادرات گاز از ایران به پاکستان گفت: به نظر من پاکستان تحت فشار آمریکا، عربستان و امارات است. اخیراً تیم ما به پاکستان رفتند و صحبت کردند. آنها هم گفتند برای صحبت خواهیم آمد، اما تاکنون حتی با وجود اینکه به گاز ایران نیاز دارند یک کیلومتر خط لوله هم نکشیده‌اند؛ در حالی که جمهوری اسلامی بیش از یک میلیارد دلار در این راستا سرمایه‌گذاری کرده است.

پتروشیمی‌ها ارز صادراتی خود را در بازار عرضه می‌کنند

وی با اشاره به اینکه شرکت‌های پتروشیمی موظف شدند ارز صادراتی خود عرضه کنند، گفت: بزرگترین بخشی که ارز خود را در بازار عرضه می‌کنند، شرکت‌های پتروشیمی هستند. آنها طبق سهمیه‌هایی که برایشان در نظر گرفتیم، عمل کردند.

وزیر نفت ادامه داد: من از طرف رئیس‌جمهور اختیار داشتم اما لازم نشد از اختیاراتم استفاده کنم زیرا آنها صددرصد به تعهد خود عمل کردند. فقط برخی از شرکت‌های صد درصد خصوصی بودند که کمی تخلف کردند اما وزن آنها به قدری نبود که بازار را بهم بریزد.

راه‌اندازی فاز سوم ستاره خلیج فارس در دی‌ماه

زنگنه با بیان اینکه فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس در دی‌ماه به مدار خواهد آمد، گفت: میزان تولید بنزین در این پالایشگاه به ۳۶ میلیون لیتر می‌رسد. تراز بنزین در کشور در حال حاضر خوب است اما به طور کلی این تراز در کارخانه‌های خودروسازی درست می‌شود.

وی در پایان تاکید کرد: من و همکارانم شبانه‌روزی برای شکستن تحریم‌ها تلاش می‌کنیم. من نمی‌توانم اقداماتی را که انجام می‌دهم برای مردم بازگو کنم، زیرا آمریکا از کوچکترین اطلاعات ما سوءاستفاده می‌کند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا