لایحه تاسیس اپدیم در کمیسیون اجتماعی مجلس بررسی میشود
در آستانه سومین نشست عالی شورای حکام مرکز توسعه مدیریت اطلاعات بلایا برای آسیا و اقیانوسیه (اپدیم) و افتتاح رسمی دفتر آن در تهران در 27 و 28 آذرماه سال جاری لایحه یک فوریتی تاسیس این مرکز که پیش از این به تصویب نمایندگان رسیده بود در دست بررسی کمیسیون اجتماعی قرار گرفت.
نمایندگان مجلس در جلسه علنی دهم آذرماه با یک فوریت لایحه موافقتنامه بین ایران و کمیسیون اقتصادی و اجتماعی آسیا-اقیانوسیه در مورد تاسیس مرکز آسیا اقیانوسیه برای توسعه مدیریت اطلاعات بلایا موافقت کرده بودند.
این لایحه با 149 رای موافق، 32 رای مخالف و 4 رای ممتنع از مجموع 219 نماینده حاضر به تصویب رسید. پیش از این نمایندگان با دو فوریت طرح مذکور با 134 رای موافق، 58 رای مخالف و 6 رای ممتنع از مجموع 219 نماینده حاضر در جلسه مخالفت کرده بودند.
در مقدمه توجیهی این لایحه که در قالب یک ماده واحده و 27 ماده قانونی تنظیم شده است با اشاره به اینکه بلایای طبیعی به عنوان یکی از چالش های منطقه آسیا و اقیانوسیه سالانه منجر به تلفات انسانی و خسارات اقتصادی فراوانی می شود هدف از تاسیس مرکز اپدیم به میزبانی جمهوری اسلامی ایران؛ مدیریت آسیب پذیریها و مخاطرات بلایا از منظر کاهش آثار اجتماعی و اقتصادی آنها و نیز اجرای قطعنامه اعضای کمیسیون اسکاپ در سال 1394 (2015) در مورد تاسیس مرکز اپدیم عنوان شده است.
موافقتنامه تاسیس مرکز اپدیم به عنوان پنجمین مرکز وابسته به اسکاپ.
دی ماه سال گذشته بین جمهوری اسلامی ایران و کمیسیون اسکاپ به امضا رسید.
66کشور منطقه آسیا و اقیانوسیه در قالب این مرکز اطلاعات، دانش فنی، توانمندی هاو تجارب موفق خود را در زمینه مهار بلایای طبیعی با یکدیگر به اشتراک خواهند گذاشت.
معاون پژوهشکده سوانح طبیعی در آستانه افتتاح مرکز مدیریت اطلاعات بلایا برای آسیا و اقیانوسیه با اشاره به اهمیت تعامل مراکز تحقیقاتی کشور با اپدیم گفت : پژوهشکده سوانح طبیعی به عنوان یکی ازشانزده کرسی رسمی و فعال یونسکو در ایران با توجه به وظایف و فعالیتهای خود می تواند در یک تعامل دو سویه با مرکز اپدیم ضمن کمک به تحقق اهداف اپدیم و اطلاعات طرحهای پژوهشی خود را در اختیار این مرکز قرار دهد و در مقابل از ظرفیتهای این مرکز برای دنبال کردن فعالیتهای تحقیقاتی پژوهشکده سوانح طبیعی استفاده کند.
دکتر امیر عباس فاطمی ادامه داد: این اطلاعات تنها شامل کشور ایران نمیشود چراکه پژوهشهایمان در سطح منطقهای انجام شده است و با توجه به آنکه اپدیم مرکز بینالمللی اطلاعات و دانش بلایای طبیعی است ما نیز میتوانیم اطلاعاتمان در زمینه منطقه و آسیا را با این مرکز به اشتراک بگذاریم.
معاون پژوهشکده سوانح طبیعی گفت: یکی از معضلات در کشور ما و شاید در سطح دنیا پژوهشهای تکراری است. به این معنا که شاید مراکز مختلفی بر روی یک سوژه متمرکز شده و درباره آن تحقیقات کنند اما از آنجایی که این مراکز به هم متصل نیستند نمیتوانند دادههایشان را در اختیار هم گذاشته و انرژیشان صرف برخی پژوهشهای تکراری میشود که دیگران قبلا آنرا انجام دادهاند.
وی ادامه داد: متاسفانه به این شکل هم وقت منابع انسانی تلف میشود و هم منابع مالی بیمورد هزینه میشود. اپدیم میتواند به خوبی این معضل را برای همه مراکز و پژوهشکدههای علمی تحقیقاتی و همچنین مراکز دانشگاهی حل کند.
فاطمی افزود: ما پروژههای بسیار خوبی با موضوع خطرپذیری سوانح که یکی از آنها مشکل ریزگردهاست انجام دادهایم و حالا میتوانیم با اتصال به اپدیم هم بانک اطلاعاتی خودمان را در این مورد پربارتر کرده و هم از اطلاعات این مرکز در جهت رفع این معضل بزرگ کشورهای منطقه بهره ببریم.
فاطمی بزرگترین مشکل پژوهشکده سوانح طبیعی را عدم دسترسی آسان به بانکهای اطلاعاتی دانست و اظهار داشت: متاسفانه برای دریافت اطلاعاتی هرچند کوچک در مورد منابع آبی، خاک، هواشناسی و … باید روند بروکراسیهای اداری را طی کنیم که بسیا ر زمانبر است.
وی در پایان بزرگترین کمک اپدیم به پژوهشکده سوانج طبیعی را تسهیل دسترسی آن به اطلاعات کشوری و منطقه ای در زمینه سوانح و بلایای طبیعی دانست و گفت: ما از مرکز اپدیم این انتظار را داریم که به ما برای دسترسی آسانتر به بانکهای اطلاعاتی در زمینه دانش بلایای طبیعی بخصوص در منطقه یاری کند.
پژوهشکده سوانح طبیعی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی زیرمجموعه بنیاد مسکن جمهوری اسلامی و محلی برای جمعآوری اطلاعات سوانح طبیعی، آموزش و پژوهش و جلوگیری از ریسکهای خطر در مقابله با بلایای طبیعی است.
مشاور مرکز آموزش و پژوهش های توسعه و آینده نگری سازمان برنامه و بودجه حضور مرکز اپدیم در ایران را موجب کاهش ریسک بلایای طبیعی دانست و گفت: اپدیم با کاهش این ریسک در توسعه کشور موثر است.
دکتر مجتبی خالصی افتتاح دفتر اپدیم در ایران و حضور این مرکز را بسیار مثبت ارزیابی و بیان کرد: اشتراک تجربه ها با اسکاپ و استفاده از ظرفیت کشورهای منطقه علاوه بر اینکه به کاهش ریسک بلایا کمک می کند در توسعه کشورمان هم تاثیر گذار است.
وی با اشاره به آغاز به کار رسمی مرکز اپدیم در 27 و 28 آذرماه سال جاری در تهران گفت: امیدوارم این مرکز بتواند با جمعآوری، پردازش و به اشتراک گذاری بموقع اطلاعات، کارایی و اثربخشی مدیریت بلایا را در منطقه ارتقا دهد.
دکترخالصی با بیان این نکته که اغلب بلایای طبیعی ریشهای فرامرزی دارند و منحصر به یک کشور نمیشوند به بحث ریزگردها که یکی از درگیرها و بلایای طبیعی کشورمان است اشاره کرد و افزود: ریزگردها که مدت هاست جنوب کشور را تحت تاثیر قرار داده هم ریشه داخلی و هم ریشه فرامرزی دارد و مهار آن نیاز به یک همکاری بین المللیی دارد و مرکز اپدیم ظرفیت ایجاد تعامل بیشتر میان کشورها را فراهم می کند.
وی همچنین با اشاره به اهمیت همکاری بینالمللی قبل، حین و پس از وقوع بلایا برای کاهش مخاطرات طبیعی تصریح کرد : مرکز اپدیم به عنوان مرکز وابسته به اسکاپ می تواند محلی برای تقویت ، تسهیل و گسترش این همکاریها به ویژه همکاریهای جنوب- جنوب باشد.
مشاور مرکز آموزش و پژوهش های توسعه و آینده نگری سازمان برنامه و بودجه گفت: فعالیت مرکزی که با استاندارد بین المللی فعالیت می کند در عمل می تواند آثار مثبتی برای نهادها و فعالان مدیریت بلایا داشتهباشدبهنحویکهآنهانیزدرترازبینالمللیفعالیتهایخودراساماندهند و در تعامل با سایر کشورها ضمن تقویت توان علمی خود ، از دانش و اطلاعات سایر کشورها نیز بهره بگیرند.
دکترخالصی لازمه این امر را شناسایی ظرفیت نهادها و مراکز داخلی مرتبط با موضوعات مورد توجه اپدیم و نیز کمک آن به همافزایی این نهادها دانست و خاطرنشان کرد: اهداف اپدیم در تعامل با مراکز بینالمللی که در زمینه مدیریت بلایا فعالیت تحقیقاتی و اجرایی دارند تحقق پیدا می کند.
وی با اشاره به اهمیت استقرار مقر اپدیم در ایران تصریح کرد: ایجاد یک نهاد وابسته به سازمان ملل در این فرصت را به جمهوری اسلامی ایران می دهد تا توان علمی و تحقیقاتی قابل توجه خود را به سایر کشورهای منطقه عرضه کند تا آسیب های ناشی از حوادث در منطقه کاهش یابد.
مشاور مرکز آموزش و پژوهش های توسعه و آینده نگری سازمان برنامه و بودجه ابراز امیدواری کرد آغاز رسمی فعالیت اپدیم در تهران سرآغازی برای جمعآوری اطلاعات و دانش همه کشورهای منطقه، پردازش و به اشتراک گذاری سریع و بهنگام آنها برای کاهش ریسک بلایای طبیعی باشد.
انتهای پیام