خرید تور نوروزی

طرحی برای حمایت از افشاکنندگان فساد اقتصادی

طرح حمایت از افشاکنندگان فساد اقتصادی در مجلس بررسی خواهد شد. این طرح را سیدفرید موسوی نماینده تهران تهیه کرده و گفته آن را بر اساس تجربه کشورهای دیگر ارائه کرده است.

به گزارش اعتدال؛ در ایران که تا حالا افشای فسادهای اقتصادی برای افشاکنندگان و خصوصاً رسانه‌ها بیشتر از آنکه تشویق داشته باشد، دردسر داشته، چنین طرحی می‌تواند امیدوارکننده باشد. البته اگر تا مرحله آخر پیش برود و تبدیل به قانون شود و آن قانون هم خیلی تبصره و استثنا نداشته باشد. این در حالی است که شهریورماه امسال برخی رسانه‌ها از تصمیم مشابه دولت برای تشویق افشاکنندگان فسادها خبر داده بودند.

شاید پیش‌ترها در ایران اختلاف‌‌نظرهایی درباره پدیده فساد وجود داشت اما گسترش فساد در سال‌های اخیر را تقریباً هیچکس منکر نمی‌شود. فسادی که حالا به اعدام‌های پی در پی مفسدین اقتصادی منجر شده است. اما در این میان خیلی‌ها هم هستند که اعتقاد دارند این اعدام‌ها الزاماً راه به جایی نمی‌برند و باید قبل از آن مسیر را برای افشای فسادها باز کرد. حالا مجلس تصمیم گرفته پس از ۴۰ سال قانونی را تصویب کند که آنهایی که فساد را افشا می‌کنند، مورد حمایت قرار بگیرند.

سید فرید موسوی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس به خبرگزاری خانه ملت گفته است: «ارتقای شفافیت و  تقویت نظارت عمومی دو عامل اصلی است که می‌‎تواند در مبارزه با فساد مؤثر واقع شود. بر همین مبنا قوانین در برخی کشورها چتر حمایتی برای افشاکنندگان تخلفات در حوزه‌های مختلف در نظر گرفته‌اند.» او افزوده است: «پیش از این نیز در قوانین دیگر، برای افرادی که فساد را فاش می‎‌کنند تشویق دیده شده ولی تا به امروز علی رغم الزامات قانونی هیچ سازوکار اجرایی برای آن پیش‌بینی نشده و قوانین پیشین نیز اجرایی نشده است. بر همین اساس، مجلس تعلل در این زمینه را جایز ندانست و طرحی در این زمینه تدوین شده که چتر حمایتی قانون، مانع از تعرض دیگران به افشاکنندگان تخلفات مالی خواهد شد. بزودی این طرح در دستور کار کمیسیون‌‎های تخصصی مربوط به خود قرار خواهد گرفت.» به گفته وی «این طرح با همکاری کارشناسان دیوان محاسبات مجلس شورای اسلامی تنظیم انجام شده است.»

هنوز از محتوای طرح مورد اشاره سید فرید موسوی و جزئیات آن اطلاع بیشتری در دست نیست. اما پیش‌تر در شهریورماه امسال برخی از رسانه‌ها خبر دادند که بر اساس تصمیمات گرفته شده طی جلسات تعدادی از مسئولان دولتی در همان تاریخ، مقرر شده چنانچه صحت ادعای گزارش کننده درخصوص وقوع فسادهایی چون اختلاس یا ارتشا احراز شود، 5 درصد از میزان مالی که از سوی مجرم یا متخلف به دولت بازگردانده یا از اتلاف آن به دلیل آن گزارش جلوگیری شده است، به عنوان پاداش از محل مزبور و پس از پیش‌بینی بودجه مد نظر در سال آینده، به وی پرداخت خواهد شد. پیش از آن هم در مردادماه لایحه شفافیت در ویرایش نهایی به تأیید کمیسیون مربوط رسید و اکنون در حال رسیدگی در هیأت دولت است.

موضوع تشویق افشاکنندگان فسادهای اقتصادی از آنجا اهمیت دارد که سابقه افشای برخی فسادهای رخ داده نه تنها با تشویق و مصونیت همراه نبوده که حتی منجر به برخورد با فرد افشاکننده نیز شده است. بارزترین نمونه این اتفاق در سال‌های اخیر شاید پرونده یاشار سلطانی باشد. روزنامه‌نگاری که بعد از افشای برخی از تخلفات شهرداری تهران، گرفتار بازداشتگاه و زندان شد و رسانه او به تعطیلی کشیده شد.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا