زیباکلام: سازمان جوانان جز برگزاری همایش و اردو کاری نکرده
بعد از اینکه علیرضا رحیمی، نمایندهی مجلس، یکم بهمن از تشکیل دوباره سازمان جوانان خبر داد، انتقادهایی به کارایی این سازمان و دخالت دولت در امور جوانان شکل گرفت. صادق زیباکلام در مورد تشکیل این سازمان با خبرنگار انصاف نیوز به گفتوگو پرداخت. زیباکلام معتقد است دولت در حوزهی جوانان موفق نیست و باید این کار را به انجیاوها بسپارد و به جای افزایش تعداد سمنها آنها را آزاد بگذارد.
از طرفی طبق گفتهی محمدمهدی تندگویان، معاون سازمان امور جوانان وزارت ورزش و جوانان،از ابتدای تشکیل دولت دوازدهم تعداد سمنها و سازمانهای مردمنهادی که در این حوزه کار میکنند از 100 عدد به 2200 سمن رسیده است. او همچنین گفته بود کمکهایی مانند کسر چندماهه از سربازی و استفاده از امریه برای سربازی در خود این سمنها نیز به اعضای فعال آنها تعلق میگیرد؛ با این حال تندگویان ششم بهمن در گفتوگو با ایسنا اعلام کرد که فقط 80 سهمیهی کسر خدمت به سمنهای جوانان تعلق میگیرد.
صادق زیباکلام در مورد سازمانهای دولتی که در حوزههای مختلف کار میکنند گفت: «در ایران یکسری سازمانهای دولتی وجود دارند -مثل سازمان جوانان و سازمان زنان- که اگر از آنها بپرسید در یک سال گذشته چه کار کردید میگویند فلان تعداد همایش برگزار کردیم یا اردو برگزار کردیم ولی کاری که مشکلی از حوزه جوانان حل کند وجود ندارد. فقط یک عدهای میروند و میآیند و در آنجا کار میکنند.»
او در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا دولتها به طور کلی در این حوزهها موفق نیستند یا مشکل از نوع فعالیتهای سازمانها است گفت: «من به نظریهی آدام اسمیت به شدت مومن و معتقد هستم. دویست سال پیش آدام اسمیت گفت دولت تاجر خوبی نیست. حسب تجربهی جمهوری اسلامی ایران من میخواهم جملهی او را تکمیل کنم و بگویم دولت درمورد امور جوانان ، خانهی سالمندان، امور بازنشستگی و صنعت و کشاورزی هم خیلی موفق نیست.
شما نمیتوانید از یک سازمان دولتی انتظار داشته باشید که به شکل جدی در مورد امور جوانان، کار و برنامهریزی کند. تجربهی کشورهای دیگر که توسعهیافته هستند نشان میدهد که این کارها را انجیاوها و سازمانهای مردمنهاد انجام میدهند. کسانی که در این سازمانها کار میکنند کسانی هستند که با عشق و علاقه و احساس مسوولیت کار میکنند.»
او در ادامه افزود: «در کشورهای توسعه یافته مثل هلند و آمریکا و فرانسه در رسیدگی به مشکلات اجتماعی -مثل رسیدگی به ایتام- که لایههای مختلف اجتماعی دارند دولتها نقشی ندارند، بلکه انجیاوها در این حوزهها کار میکنند. برای مثال برای بیخانمانها و معتادان و کسانی که از زندانها آزاد شدهاند و شغلی ندارند کار میکنند. دولت هم اگر کمکی میکند از طریق این سازمانها کمک میکند.»
زیباکلام با انتقاد از سیاسیکاریها در سمنها گفت: «در ایران به واسطه ملاحظات امنیتی و سیاسی، نمیگذارند انجیاوها آنطور که باید و شاید آزادانه فعالیت کنند. اگر کسی بخواهد یک انجیاو تشکیل دهد؛ جاهای مختلفی مثل وزارت کشور باید نظارت کنند.
مثل اتفاقاتی که برای برخی فعالان محیط زیست افتاد. مطمئن باشید اگر گروهی پیدا شود و بخواهد صادقانه و داوطلبانه در حوزهی جوانان کار کند، اگر خط او با قرائت رسمی همخوان نباشد ممکن است متهم به انواع و اقسام اتهامها شود و گفته شود که اینها با خارجیها در ارتباطند و میخواهند جوانان مملکت را گمراه کنند.»
زیباکلام در پایان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا با کمکهای مالی دولت به سمنها موافق است گفت: «من با کمک دولت به سازمانهای مردم نهاد موافقم؛ در کشورهای توسعه یافته هم این اتفاق میافتد اما بهتر از کمک مالی این است که دولتها مزاحم انجیاوها نباشند و بگذارند آنها آزادانه فعالیت کنند و اینقدر از نظر مسایل سیاسی اصرار در کنترلشان نداشته باشند. به جای انجیاوهای ریز و درشتی که وجود دارند و همینطور هم زیاد میشوند حکومت باید اجازه بدهد که انجیاوها آزادانه فعالیت کنند و آقا بالاسر انجیاوها نشود.»
انتهای پیام