برای مقابله با هوای آلوده چه بخوریم؟
علاوه بر منابع طبیعی (دود و مونواکسید کربن ناشی از آتش سوزی ها، گرد و غبار ریزگردها) و مصنوعی( ذرات معلق، مونواکسید کربن، در اکسید نیتروژن، دی اکسید گوگرد، هیدروکربن ها و…) آلاینده های هوا در فضای بیرونی ، مواد و مصالح ساختمانی از جمله رنگ ها به خصوص رنگ های دارای ترکیب سربی، حشره کش ها و اسپری فرمالدئید نیز می تواند باعث آلودگی هوا در منازل شود. با اینکه دی اکسید کربن گاز آلوده کننده محسوب نمی شود، اما به عنوان عامل مهم در بررسی کیفیت هوای منازل مورد توجه قرار می گیرد. افزایش بیش از حد این گاز، باعث خستگی، عدم رضایت و عدم تمرکز می شود.
مواد غذایی دریافتی بر توانایی ریه ها در مقابله با آلاینده ها موثر هستند. با توجه به نتایج مطالعات تجربی و اپیدمیولوژیک، ریزمغذی های آنتی اکسیدان شامل ویتامین C، ویتامین A و پیش ساز آن بتاکاروتن، ویتامینD، ویتامینE و سلنیم بدن را در برابر آسیب آلاینده های طبیعی و سمی محافظت می کند. این ریزمغذی ها همچون سپر، واکنش های شیمیایی مضر را مهار می کنند. طبیعی است، با افزایش مواجهه با آلاینده ها، نیاز روزانه به ریزمغذی ها نیز افزایش می یابد.
شواهد نشان می دهد، ریزمغذی های آنتی اکسیدان علاوه بر محافظت بدن در برابر آلاینده ها، موجب تقویت پاسخ ایمنی می شود که این امر ، منجر به جلوگیری از ابتلا به سرطان می شود.
ویتامین A و بتاکاروتن
منابع غذایی: جگر، هویج، کره، مارگارین
این ویتامین در فرآیند تشکیل و نگهداری پوست و غشاهای موکوسی نظیر حفره بینی و روده ها شرکت می کند. بنابر این، تاثیر عمده ای در افزایش مقاومت در برابر عفونت دارد.
ویتامین C
منابع غذایی: کلم بروکلی، پرتقال، گریپ فروت، انبه، توت فرنگی
به تشکیل بافت های پیوندی نظیر کلاژن که سلول ها را در جوار هم نگه می دارد کمک می کند. از این طریق موجب استحکام رگ های خونی، تسریع بهبود زخم ها و شکستگی ها و افزایش مقاومت در برابر عفونت می شود.
ویتامین E
منابع غذایی: روغن های گیاهی، سبزیجات برگ سبز، غلات کامل، زردهی تخم مرغ، کره
سلول ها را در مقابل صدمه و تخریب محافظت می کند و همچنین، به تامین ذخیره ی کافی اکسیژن برای سلول ها کمک می کند. این ویتامین نیز در تقویت سیستم ایمنی نقش بسزایی دارد.
سلنیم
منابع غذایی: تخم مرغ، پیاز، سیر، غلات کامل، ماهی
کبد و ریه ها را در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کند.
ویتامین D
منابع غذایی: شیر، کره، زرده ی تخم مرغ باید توجه داشت تامین مقدار مورد نیاز این ویتامین از طریق خوراکی امکان پذیر نیست.
برای دریافت مقادیر مورد نیاز از طریق خوراکی نیازمند اجرای برنامه های غنی سازی مواد غذایی با ویتامین D هستیم. از سوی دیگر با توجه به اینکه برای ساخت این ویتامین، میزان قابل توجهی از سطح پوست باید در معرض آفتاب قرار گیرد، آلودگی هوا بر کمبود این ویتامین دامن می زند. دریافت مکمل ویتامین D برای دریافت مقادیر مورد نیاز روزانه توصیه می شود.
ویتامین D علاوه بر ساخت استخوان ها، در کاهش عفونت ها و بیماری های التهابی، کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، ام اس، دیابت نوع 1 و 2 موثر است.
انتهای پیام