مروری بر واکنشهای رسانههای بینالمللی به استعفای ظریف
رسانه های بین المللی و عربی استعفای ناگهانی محمدجواد ظریف را پوشش داده و بسیاری از آنها، این خبر را در صدر اخبار خود قرار دادند.
به گزارش اعتدال، به دنبال آن که دکتر «محمدجواد ظریف»، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران شامگاه دوشنبه به طور ناگهانی استعفای خود از این سمت را اعلام کرد، بیشتر رسانه های عربی و بین المللی به صورت گسترده این خبر را پوشش دادند.
نشریه فارن پالیسی: «استعفای ظریف در را به روی رادیکالیسم جدید ایرانی باز می کند.»
نشریه فارن پالسی ظریف را آخرین مهره ارتباط با غرب دانست که در صورت استعفای وی از سمت وزارت خارجه، این مهره ارتباطی از دست می رود؛ این نشریه آمریکایی وزیر خارجه ایران را استاد دیپلماتی خطاب کرد که به خوبی می دانست چگونه بر اساس منافع کشور خود عمل کند.
فارن پالیسی ادامه داد: او خیلی خوب به زبان انگلیسی صحبت می کرد – در واقع انگلیسی سخن گفتن او عالی و حیرت آور بود. در حقیقت او دوره دکتری خود را در دانشگاه دنور در دهه 1980 که اکنون به مدرسه «جوزف کوربل» تغییر نام یافته، سپری کرده است. او بیش از حد اهل معاشرت بود و اغلب از مخاطبان غربی و روزنامه نگاران برای حضور در دفتر بزرگ خود را در سازمان ملل متحد دعوت می کرد.
در ادامه این گزارش آمده است: «ظریف همچنین «استاد دیپلماتی» بود که به خوبی می دانست چگونه بر اساس منافع کشور خود عمل کند. و هیچ چیز بیشتر از مذاکرات طاقت فرسای هسته ای سال 2015 به او آسیب نزد؛ و او بیش از هر کس دیگر به ایرانیان وعده خروج از تحریم های سخت غربی ها را داد و در نهایت همین مسئله به او آسیب زد.»
این نشریه آمریکایی ادامه داد: «تقریبا 20 سال قبل، ابتدا به عنوان معاون وزیر امور خارجه ایران و سپس نماینده ایران در سازمان ملل متحد و سرانجام وزیر امور خارجه، ظریف 59 ساله نقش اصلی را در تلاش برای مصالحه با غرب ایفا کرد و هر بار که خود را ضربه خورده و تحقیر شده توسط واشنگتن یافت. ضربه نهایی به بخت ظریف ممکن است از جانب اقتصاد ایران خورده باشد، که از فشارهای جدید آمریکا رنج می برد.»
در ادامه این مطلب آمده است: «برای آن دسته از دیپلمات های آمریکایی که با ظریف بیشتر مراوده داشتند می کنند و سابقه او را می دانند، خروج آشکار او از صحنه، نشانه وحشتناکی است که تقریبا یک سال پس از خروج ناگهانی دونالد تروپ از توافق هسته ای ایران، روابط بین آمریکا و ایران به سمت وخامت می رود.»
«جیمز دوبینز» دیپلمات سابق آمریکا که پس از حادثه 11 سپتامبر از نزدیک با ظریف کار می کرد، گفت: «او بر ماندن ایران در برجام اصرار داشت. اگر این تغییرات رخ دهد، ما با یک بحران جدید در منطقه مواجه خواهیم شد.» او افزود: «ظریف یک دیپلمات ماهر، یک مخاطب قابل اعتماد و یک رفیق مسرت بخش است. متأسفانه، او آن کسی نبود که دولت فعلی آمریکا دنبالش بود. استعفای او نشانه خوبی نیست.»
در پایان این گزارش آمده است: «دیگران که نسبت به توافق هسته ای ایران بیشتر تردید داشتند، بر سر این موضوع اجماع نظر دارند که استعفای ظریف می تواند منجر به پایان یافتن پایبندی تهران به توافق شود. پایبندی ایران به برجام اخیرا توسط مقامات کلیدی آمریکا تایید شده بود.»
واشنگتن پست: استعفای ظریف اوضاع را بدتر می کند/ ما هم از ظریف دل خوشی نداشتیم اما خبر استعفای او خبر خوبی نبود
به دنبال آن که «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران به طور ناگهانی استعفای خود از این سمت را اعلام کرد، روزنامه واشنگتن پست در مطلبی با این عنوان که «استعفای ظریف خبر خوبی نبود» نوشت: «ما هم از ظریف دل خوشی نداشتیم اما خبر استعفای او خبر خوبی نبود. استعفای ناگهانی وزیر امور خارجه ایران با واکنش های مختلفی روبرو شد. اما این کار واقعا به چه معناست؟»
«دشمنان ایران این خبر را به عنوان یک پیروزی برای خود قلمداد کردند، اما کسانی که امید داشتند از طریق سیاستمداران با دیگر کشورهای جهان وارد تعامل شوند، مایوس شدند. از نظر آنها، ظریف بهترین شانس برای ایجاد تغییر از داخل، با بازگشایی ایران به روی سرمایه گذاری خارجی محسوب می شد. »
واشنگتن پست مدعی شد: «ظریف محصول روابط عجیب میان آمریکا و ایران است که دورنمای زندگی او را ساخته است.» و ادامه داد: «ظریف فارغ التحصیل دانشگاه سانفرانسیسکوست و سپس مدرک دکترای خود را از دانشگاه دنور گرفته است. او از اقبال سیاسی کافی برخوردار بود که بتواند قدرت های جهانی را وادار کند پای میز مذاکرات جدی طولانی مدت بمانند و در نهایت به توافقی بر سر مسئله ای بزرگ ژئوپلیتیکی دست یابند که قبلا پیشینیان او قادر به انجام آن نبودند.»
در ادامه گزارش این روزنامه آمریکایی آمده است: «این نگرانی وجود دارد که استعفای ظریف در چنین دوره ای سخت از روابط آمریکا و ایران چه نتیجه ای در پی خواهد داشت. شاید تساهل و توجیه های معمول او برای رفتار ایران خیلی مطلوب نبود، اما سکوت بین ایران و آمریکا احتمال دارد اوضاع را بدتر کند.»
رویترز: معمار مودب و بانزاکت توافق هسته ای استعفا داد
رویترز در مطلبی با بازتاب خبر استعفای وزیر امور خارجه، وی را معمار بانزاکت توافق هسته ای ایران خواند.
به دنبال آن که «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران به طور ناگهانی استعفای خود از این سمت را اعلام کرد، خبرگزاری رویترز در مطلبی با این عنوان که «معمار توافق هسته ای استعفا داد» نوشت: محمد جواد ظریف، «معمار مودب و بانزاکت توافق هسته ای 2015 ایران که در آمریکا تحصیل کرده است» در خبری ناگهانی از استعفای خود خبر داد.
او هیچ دلیلی برای این کار خود اعلام نکرد.
رویترز ادامه داد: ظریف نقشی مهم در توافق هسته ای داشت که تحت آن، ایران با محدود کردن برنامه هسته ای خود در ازای لغو تحریم ها موافقت کرده بود. اما با خروج آمریکا از این توافق در ماه مه گذشته، او از سوی تندروهای ضدغربی مورد حمله قرار گرفت.
واشنگتن تایمز استعفای ظریف را وابسته به چالش هایی دانست که طی دوران ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» در آمریکا برای توافق هسته ای ایران ایجاد شده است؛ این رسانه آمریکایی نیز ظریف را فردی نامید که در صورت عدم حضورش در دولت، دیگر کسی نیست که ایران را به سوی مذاکره با غرب سوق دهد.
بی بی سی با اشاره به پیام اینستاگرامی و عذرخواهی ظریف از مردم ایران به خاطر کاستی هایی که در کار خود داشته، نوشت: ظریف نقش مهمی را در توافق هسته ای ایران در سال ۲۰۱۵ با قدرت های جهانی ایفا نمود؛ عقب نشینی ترامپ از این توافق موجب تردیدهایی در تداوم آن شد.
نیویورک تایمز نیز محمدجواد ظریف را معمار توافق هسته ای ایران نامید و استعفای وی را پایانی ناگهانی برای یکی از مشهورترین شخصیت های جمهوری اسلامی در خارج از کشور دانست.
خبرگزاری روسی اسپوتنیک نیز با انتشار متن استعفای ظریف در صفحه شخصی وی در اینستاگرام نوشت: قرار است مسئله استعفای محمدجواد ظریف امروز (سه شنبه) در نشست پارلمان ایران مورد بررسی قرار گیرد.
واشنگتن اگزماینر، جروزالم پست ، دویچه وله و بیزینس رکوردر نیز از دیگر رسانه هایی هستند که خطر استعفای وزیر خارجه ایران را بازتاب دادند.
در ادامه نیز تیتر مهم ترین خبرگزاری ها، شبکه های خبری و پایگاه های خبری جهان عرب و بین المللی دارای بخش عرب زبان از خبر استعفای دکتر ظریف را مرور می کنیم:
بخش عربی خبرگزاری فرانسه: وزیر خارجه ایران استعفای خود را از طریق اینستاگرام اعلام کرد
بخش عربی خبرگزاری آناتولی ترکیه: وزیر خارجه ایران از سمت خود استعفا داد
بخش عربی خبرگزاری شینهوا چین: اظهار نظرهای وزیر خارجه ایران در شبکه های اجتماعی حاکی از آن است که استعفا داده است
شبکه خبری الجزیره قطر: در اقدامی ناگهانی وزیر خارجه ایران از سمت خود استعفا داد
شبکه خبری اسکای نیوز عربی امارات: وزیر خارجه ایران استعفا داد و از کوتاهی عذرخواهی کرد
شبکه خبری العربیه عربستان: یک اعلامیه غیر معمول؛ ظریف استعفای خود را از طریق اینستاگرام اعلام کرد
شبکه خبری المیادین لبنان: ظریف از سمت خود استعفا داد
شبکه خبری الحدث عربستان: وزیر خارجه ایران استعفای خود را از طریق اینستاگرام اعلام کرد
شبکه خبری الغد امارات: وزیر خارجه ایران استعفای خود را در اینستاگرام اعلام کرد
شبکه خبری آر تی عربی روسیه: وزیر خارجه ایران جواد ظریف به دلیل «ناتوانی» از سمت خود استعفا داد
شبکه خبری بی بی سی عربی بریتانیا: استعفای وزیر خارجه ایران محمدجواد ظریف
شبکه خبری فرانس ۲۴ عربی فرانسه: وزیر خارجه ایران محمدجواد ظریف استعفای خود را از طریق اینستاگرام اعلام کرد
شبکه خبری آی ۲۴ نیوز عربی رژیم صهیونیستی: وزیر خارجه ایران استعفای خود را از طریق اینستاگرام اعلام کرد
پایگاه عربی شبکه خبری یورونیوز اتحادیه اروپا: وزیر خارجه ایران جواد ظریف استعفای خود را اعلام کرد
پایگاه عربی شبکه خبری سی ان ان آمریکا: وزیر خارجه ایران جواد ظریف استعفای خود از سمتش را اعلام و عذرخواهی کرد
پایگاه خبری عربی ۲۱: جواد ظریف استعفای خود را از طریق اینستاگرام اعلام کرد
پایگاه خبری العربی الجدید: وزیر خارجه ایران استعفای خود را اعلام کرد
پایگاه خبری رای الیوم: استعفای وزیر خارجه ایران ظریف میان تایید و تکذیب
پایگاه خبری عربی پست: استعفای ناگهانی وزیر خارجه ایران جواد ظریف
پایگاه خبری الیوم السابع مصر: وزیر خارجه ایران استعفای خود را از طریق اینستاگرام اعلام کرد
پایگاه خبری النشره لبنان: وزیر خارجه ایران محمدجواد ظریف استعفای خود را اعلام کرد
پایگاه خبری الوئام عربستان: روحانی استعفای وزیر خارجه ایران محمدجواد ظریف را پذیرفت
پایگاه خبری ارم امارات: وزیر خارجه ایران جواد ظریف استعفای خود را اعلام کرد
پایگاه خبری اورشلیم پست: ظریف وزیر امور خارجه ایران کناره گیری کرد.
پایگاه خبری آسوشیتدپرس آمریکا: ظریف وزیر امور خارجه ایران استعفا داد. او عامل اصلی در به ثمر رسیدن توافق هسته ای در سال 2015 بود.
پایگاه خبری هاآرتص اسرائیل: ظریف اعلام کناره گیری کرد.
شبکه خبری ان بی سی آمریکا: ظریف استعفا داد، اما هنوز مشخص نیست که آیا استعفای او پذیرفته شده یا خیر.
انتهای پیام