زمزمه ی توزیع مواد مخدر از سوی دولت در راهروهای مجلس
فرهیختگان در گزارشی نوشت: زمزمههایی به گوش میرسد، طرحی تهیه شده و کمیتهای مشترک بین برخی نمایندگان و ستاد مبارزه با مواد مخدر تشکیل شده است. کمیتهای برای بررسی توزیع مواد مخدر از سوی دولت. حالا مسعود پزشکیان، وزیر اسبق بهداشت که در زمان وزارتش در دولت هشتم، طرح فروش مواد مخدر از سوی دولت را مطرح کرد، در مجلس پیگیر این موضوع است. این نماینده مجلس معتقد است که در مبارزه با تقاضا، عرضهکننده اگر دولت باشد میتواند بازار را در دست بگیرد و وقتی کنترل بازار را به دست گرفت، برای درمان اعتیاد میتواند برنامهریزی کند.
حالا سالها از زمانی که پیش از انقلاب اسلامی، دولت به زنها و مردهای مسن و معتاد کوپن سهمیه تریاکی میداد میگذرد. اما این کار زمانی صورت میگرفت که عمده مصرف مخدر معتادان تریاک بود نه انواع مواد مخدر صنعتی. حالا توزیع این مواد ازسوی دولت چگونه صورت میگیرد؟ آیا دولت میتواند مخدر کشنده شیشه به معتادان بدهد؟ آیا دولت در صورت اجرای این طرح، باید توزیع را محدود به مواد خاصی بکند و ازسوی دیگر با جدیت بیشتری با مخدرهای دیگر برخورد کند؟ برخی نمایندگان مجلس و کارشناسان موافق کلیت این طرح هستند، اما میگویند اجرای چنین طرحی در عمل موانع سختی دارد. برخی نیز معتقدند اجرای چنین طرحی آنچنان که در کشورهایی مثل سوئد و دانمارک رخ میدهد، غیرممکن هم نیست.
اگر دولت در مورد طرح توزیع مواد مخدر قدرتمند عمل کند و بازار قاچاقچیان و ساقیهای خردهفروش را کساد کند و پایه مصرف را از مواد صنعتی که آسیبهای زیادی را هم دارد به تریاک تغییر دهد، هم باعث میشود که تنوع بازار از بین برود و هم تریاک خالصی که کمتر به بدن آسیب میرساند را به دست افراد بیمار میدهد و این خود هم زمینهای میشود برای ترک اعتیاد، و هم آمار مرگومیر ناشی از مصرف مواد مخدر صنعتی و ناخالص را کاهش میدهد.
الان امکانپذیر نیست
قائممقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره این طرح معتقد است: «باتوجه به تجربهای که در گذشته برای افراد بالای 65 سال انجام شده است، امروز هم افراد به دنبال اجرای مجدد این طرح هستند، اما بحث اصلی و اساسی این طرح این است که تنها مواد مخدر سنتی توسط دولت توزیع شود.»
علیرضا جزینی در گفتوگو با فرهیختگان میگوید: «مشکل اساسی و جامعه هدف ما امروز افراد بالای 65 سال نیستند و در حال حاضر اجرای این طرح امکانپذیر نیست، زیرا این طرح برای افراد مصرفکننده تریاک است که در حال حاضر مشکل جامعه مصرفکننده کشور ما این افراد نیستند.»
دولت آلوده میشود
سخنگوی کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی نیز در اینباره به فرهیختگان میگوید: «با اجرای این طرح در دولت مخالف هستم زیرا در شأن و مقام دولت نیست که بخواهد متولی توزیع مواد مخدر باشد.»
محمدعلی اسفنانی معتقد است: «اجرای این طرح توسط دولت باعث میشود که مجموعه دولت آلوده شود و ما نیاز به یک دولت پاک داریم. البته شاید این طرح مشکلاتی را برطرف کند، اما به نظر بنده اجرای آن توسط دولت کار درستی نیست.»
دولت فقط میتواند تریاک توزیع کند
اما عبدالرضا مصری، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در مورد اینکه طرح توزیع مواد مخدر توسط دولت چگونه خواهد بود و آیا با این طرح موافق هستند یا نه، میگوید: «من بر این باورم که این طرح تنها میتواند در مورد تریاک اجرا شود. بنده از جزئیات این طرح اطلاع ندارم، اما اگر قرار باشد طرح توزیع مواد مخدر توسط دولت انجام شود منطق حکم میکند که این طرح فقط در مورد تریاک باشد وگرنه دولت نمیتواند هروئین، شیشه و… بین افراد توزیع کند.»
او معتقد است: «تنها با توزیع تریاک موافق هستم در غیر این صورت دولت نمیتواند توزیعکننده مواد مخدر باشد تا جلوی قاچاق آن گرفته شود. سازمانها و ارگانهایی که مسئول جلوگیری از قاچاق مواد هستند باید در این حوزه برخورد کنند نه اینکه دولت توزیع را به دست بگیرد.»
مصری با بیان اینکه باید این واقعیت را پذیرفت که بیشترین جمعیت معتاد افراد بین 20 تا 30 سال هستند، اظهار میکند: «اگر این واقعیت را بپذیریم، متوجه خواهیم شد که جمعیت جوان بیشتر مصرفشان مواد صنعتی است یعنی کمتر تمایل به مصرف تریاک دارند؛ بنابراین اجرای این طرح نمیتواند در کاهش جمعیت معتاد کشور کمک چندانی بکند زیرا درصد کمی مصرفکننده تریاک هستند.»
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه این طرح در گذشته با عنوان توزیع شربت تریاک اجرا شده است، افزود: «توزیع شربت تریاک بین معتادان چندین سال است که اجرا میشود، اما این اقدام هم مشکلات خود را داشت زیرا مواردی داشتیم که فرد بیمار بر اثر یک اتفاق کل شیشه شربت را خورده و درمانش با مشکل مواجه شده است. البته در کنار این طرحها توزیع متادون هم انجام شده است که به نظر من موفقترین طرح در حوزه درمان مواد مخدر بوده است.»
مسعود پزشکیان درباره طرحش گفته بود: «با استفاده از این طرح، زمانی که بازار در کنترل دولت باشد، میتواند برای درمان اعتیاد برنامهریزی کند، کلاس بگذارد و معتادان را درمان کند».
بهگفته ی او، با این حال اگر معتاد نپذیرفت که درمان شود، دولت میتواند او را پشتیبانی کرده تا این فرد به یک دزد، قاچاقچی، از دیوار مردم بالارونده و خودفروش تبدیل نشود تا به مواد مخدر دست پیدا کند».
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس معتقد است: «دولت میتواند مواد مخدر را به صورت مجانی در اختیار معتادان قرار دهد، زمانی که من وزیر بودم 1800 میلیارد تومان کل اعتبار وزارت بهداشت بود، درحالی که گردش مالی قاچاق مواد مخدر بیش از 12 هزار میلیارد تومان بود.»
***
کشورهایی که خرید و فروش برخی مواد مخدر در آنها آزاد یا دولتی است:
هلند / خرید و فروش و مصرف مواد مخدر در هلند آزاد است و گردشگران زیادی سالانه برای مصرف آزادانه ماریجوانا در کافیشاپهای هلند به این کشور میروند.
سوئیس / در این کشور توزیع مواد مخدر برای معتادان در دست دولت است. قانون این کشور ملایمت زیادی نیز با فروشندگان غیرقانونی مواد مخدر دارد و آنها را تنها چند روز در زندان نگهداری میکند.
دانمارک / خرید و فروش و مصرف مواد مخدر سبک حشیش و ماریجوانا در این کشور آزاد است. خرید و فروش مواد مخدر سنگینتر با موانعی روبهرو است، اما دولت توزیع مواد مخدر بین معتادان را بر عهده دارد.
آمریکا / خرید و فروش ماریجوانا در برخی از ایالتهای آمریکا آزاد است. برخی ایالات آمریکا بهتازگی خرید و فروش ماریجوانا را آزاد و هدف از این کار را نظارت بر بازار مواد مخدر اعلام کردهاند.
سوئد / تمرکز دولت در این کشور بر برخورد با مصرفکنندگان مواد مخدر متمرکز است و بیشتر نیروی پلیس صرف دستگیری مصرفکنندگان میشود. آنها معتقدند مبارزه با مواد مخدر را باید از مصرفکننده شروع کرد.
انتهای پیام