خرید تور نوروزی

«ترور سرچشمه»؛ روایت مستند مهدویان از حادثه هفتم تیر

وبسایت هنروتجربه درباره‌ی مستند ترور سرچشمه ساخته حسین مهدویان نوشت: روی دیوار اتاقی که شبیه اتاق بازجویی است روزنامه‌هایی با تیترهایی چون: «ایران در سوگ ۷۲ تن از یاران امام خون گریست»، «مراسم هفت شهدای کربلای تهران امروز برگزار می‌شود»، «بهشتی مظلوم زیست و مظلوم مُرد و خار چشم دشمنان بود» و… قرار دارد.

یک میز بازجویی  به همراه دستگاه قدیمی ضبط صدا و میکروفن‌هایش و البته پرونده‌هایی که روی یکدیگر تلنبار شده‌اند، در میانه اتاق جایگاهی برای مصاحبه‌شونده‌ها فراهم کرده است.

یکی از مطلعین وارد اتاق شده و به اطراف می‌نگرد. جز انبوهی کتاب و روزنامه هیچ‌کس در دیدرس نیست. به یکباره بر دوربینی ویژه در انتهای اتاق که اجزای آن قابل رویت نیستند و به پیشنهاد کارگردان ساخته شده است، تصویری از محمدحسین مهدویان نقش می‌بندد. او از مهمان دعوت می‌کند تا روی صندلی بنشیند و این گونه گفت‌وگو آغاز می‌شود. مهدویان در اتاق کناری روی مبلی رو به دوربین نشسته و پرسش‌ها را یکی پس از دیگری مطرح می‌کند.

این فضا قرار است برای حدود بیست وهفت نفر دیگر به غیر از سیدجلال ساداتیان که پاسخ‌گوی سوالات بوده است، تکرار شود؛ البته هر بار از قاب‌بندی و نگاهی متفاوت. افراد انتخاب شده به خانه قدیمی سری خواهند زد تا روایتی مستند از واقعه هفت‌تیر و به شهادت رسیدن ۷۲ تن از رهبران و اعضای حزب جمهوری اسلامی در سال ۱۳۶۰ ارائه دهند. فیلمی که قرار است از ۲۱ اسفندماه اکران خود را در گروه هنروتجربه آغاز کند.

مستند «ترور سرچشمه» ساخته محمدحسین مهدویان به یک واقعه تاریخی معاصر یعنی انفجار دفتر حزب جمهوری در روز هفتم تیر ۱۳۶۰ پرداخته است. تاکنون فیلم مستندی که مشخصا به این موضوع بپردازد، ساخته نشده و این برای نخستین بار است که مستندی به‌صورت ویژه به وقایع هفتم تیر می‌پردازد.

محمدحسین مهدویان دغدغه تاریخ انقلاب و حوادث تلخ و شیرینش را دارد و سعی می‌کند از موضع خود آن را بررسی کند. کمتر فیلم‌سازانی چنین در دغدغه‌هایشان مصمم و پیگیر بوده‌اند و مهدویان در این میان نه‌تنها دغدغه تاریخ انقلاب را دارد بلکه موفق شده با بهره‌گیری استعداد سینمایی‌اش، روایتی خاص از تاریخ انقلاب را به سبد فرهنگی سینمای ایران بیاورد. او در سینمای داستانی خود از عناصر مستند بسیار بهره می‌گیرد و سینمای مستند او سابقه مفصل تری دارد. مینی سریال/مستند «آخرین روزهای زمستان» درباره زندگی شهید حسن باقری، «سلام حزب‌الله» درباره شکل‌گیری حزب‌الله لبنان نه‌تنها مستندهای تاریخی/سیاسی قابل توجهی به شمار می‌روند بلکه مقدمه‌هایی هستند بر شکل‌گیری شکل خاص فیلم‌سازی مهدویان که در «ایستاده در غبار» و «ماجرای نیمروز» شاهد آن هستیم.

این اولین بار نیست که این کارگردان پرداختن به وقایع تاریخی و سیاسی دهه شصت را مورد توجه قرار داده است. «ایستاده در غبار» و «ماجرای نیمروز ۱ و ۲» همه قصد دارند چهره‌ای از دهه شصت و حوادث سیاسی آن نشان دهند. روایتی که اگرچه موافقان و مخالفان زیادی دارد و کسانی آن را روایت رسمی حوادث آن سال‌ها می‌دانند که ساخت و اجرای قابل قبولی دارد، اما بیشتر از هرچیز یادآور وقایعی است که در دهه اول انقلاب اسلامی رخ داد و مورد تاکید فیلم‌سازی قرار گرفت که در دهه شصت پا به عرصه حیات گذاشت و به گواهی کارنامه سینمایی و مستندش سعی در بازنمایی آن دوران دارد.

محمد حسین مهدویان در یادداشتی درباره کارگردانی این مستند می‎نویسد:«بسیاری معتقدند حادثه هفتم تیر سال ۱۳۶۰ و انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی که شهادت دکتر بهشتی و ۷۲ نفر از مسئولان و چهره‌های موثر نظام را به دنبال داشت، شاید بزرگ‌ترین ضربه‎ای است که به نظام جمهوری اسلامی وارد شده است و بعد از گذشت ۳۷ سال هنوز سوالات بسیاری در مورد علت و انگیزه این حادثه تروریستی، عاملان اصلی و تاثیزات مقطعی و دراز مدت آن وجود دارد. بازخوانی و کندوکاو در این مقولات از لا‎به‌لای اسناد تاریخی، آرشیو‎ها و مصاحبه با مطلعان و بازماندگان حادثه ما را به تولید مستند «ترور سرچشمه» واداشت.»

«ترور سرچشمه» از ۲۱ اسفند در سینماهای گروه هنروتجربه اکران می‎شود.

«ترور سرچشمه»/کارگردان: محمد حسین مهدویان- مدیر فیلم‌برداری: هادی بهروز- تدوین:حسین جمشیدی گوهری -آهنگساز: حبیب خزایی فر- طراح صحنه:بهزاد جعفری طادی – طراحی و ترکیب صدا: مهرشاد ملکوتی-صدابردار: میثم حسنلو-مدیر تولید: مسعود زمانی- دستیار کارگردان و برنامه‌ریز: عبدالکریم صاحب الفصول- مدیر پژوهش: محسن جعفرزاده-مشاور کارگردان: مرتضی اصفهانی- دستیار اول فیلم‌بردار: بهرام مشایی- دستیاران فیلم‎‎‌بردار: رضا نوروزی،حامد خراسانی،علی رضا کریمی،مجتبی نوروزی،محمد مشایی- عکاس و تصویربردار پشت صحنه :سعیده شایان- دستیاران تدوین: طارق بهمنی،کیارش فروهر نیا- مدیر تدارکات:اسماعیل کلبی آبادی-دستیاران تدارکات:احمدعلی احمدی جهان،محمدرضا نیری- طراح گرافیک و پوستر: حامد بارئی طبری-طراح لوگو : محمد روح الامین- راویان: محمد ابراهیم ابراهیمی،اسدالله بادامچیان،غلامرضا بخشی‌زاده،حسین تاجیک،کیومرث تبیانیان،سیدمحمدرضا بهشتی،سید علیرضا بهشتی، ابراهیم خدابنده،محمد جعفرخرمدل،عبدلله خلیلی،علی دوست محمدیان، علی ربیعی،محمدرضا رستمی،سیدمنصور رضوی، محمد تقی زردوز،سیدجلال ساداتیان،محمدحسین سبحانی،حسین سبحانی‎نیا،سید محمد سجادی،حسین صادقی،مرتضی فضعلی، احمد کریم‎پور، رضا کنگرلو، علی اصغر محمودی، مسیح مهاجری،علیرضا نادعلی،بهزاد نبوی،محمدرضا واعظ مهدوی -تهیه کننده: مجید رجبی معمار- مجری طرح: موسسه فرهنگی هنری فردایی دیگر

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا