200هزار تن کاغذ به کشور وارد شد اما…
رییس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران گفت: در این میان اتحادیههای صحاف، لیتوگراف و چاپ هم به جای اینکه به دنبال رفع مشکل مواد اولیه، مرکب، زینک و غیره باشند، درخواست دریافت کاغذ داشتهاند، نتیجه این شد که 200 هزار تن کاغذ به کشور وارد شد، اما 14 هزار تومان توزیع شد. اینکه مابقی چه شده است را وزارت ارشاد باید پاسخ دهد.
به گزارش تسنیم، نخستین نشست رسانهای هومان حسنپور، رئیس جدید اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران پیش از ظهر امروز، دوشنبه بیستم اسفندماه، در اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران برگزار شد.
حسنپور در این نشست در بخش نخست سخنرانی خود با اشاره به برگزاری نمایشگاه کتاب تهران، برگزاری نمایشگاههای کتاب در تهران و شهرستانهای کشور را یک معضل بزرگ فرهنگی دانست و گفت: اینکه نمایشگاه کتاب تهران تبدیل به یک رویداد بزرگ فرهنگی شده است، برکسی پوشیده نیست. اما اصل قضیه در این میان فراموش شده و آن این است که اساس برگزاری نمایشگاه تهران کتاب تهران، برطرف کردن مشکل کمبود ویترین کتاب بود، اما این مسکن موقت اکنون تبدیل به مشکلی برای بدنه نشر شده است و آن اینکه ما ویترینهای دائمی کتاب را نادیده گرفتهایم.
وی افزود: کتاب فروشیها در کشور ما سرمایهای است که باید آن را حفظ کنیم، اگر برگزاری نمایشگاههای کتاب ادامهدار باشد، کتابفروشیها رفتهرفته تعطیل میشوند، جالب اینکه هرگاه صحبت از حمایت کتابفروشیها به میان میآید، این فروشگاههای بزرگ هستند که مورد حمایت قرار میگیرند، در حالی که فروشگاههای کوچک بیشتر نیازمند حمایت هستند.
حسنپور با بیان این مطلب که با شعار نمیتوان کتاب فروشیها را حفظ کرد گفت: باید سیاستهای فرهنگی به گونهای باشد که کتابفروشیها از اساس مورد حمایت قرار گیرند، اینکه در طول سال ما شاهد برگزاری نمایشگاه کتاب تهران، نمایشگاه کتاب استانی، نمایشگاههای مختلف در نهادهاف شهرداریها و… باشیم، ما را به این سوال میرساند که پس کتابفروشیها چه خواهند شد؟ در سطح شهر پر از نمایشگاههای کوچک و بزرگ با تخفیف های عجیب و غریب شده است در حالی که کتابفروشیها ضوابط خاص خود را دارند و کتاب را با کیفیت و نظارت بهتر عرضه میکنند.
این ناشر تصریح کرد: حمایتهای فرهنگی اشتباه موجب شده است، که رفته رفته کتابفروشیها از بین بروند ،قسمت عمده کتابفروشی های ما به وضع موجود معترض هستند، چرا که هرگاه صحبت از حمایت از کتاب میشود تنها ناشران دیده میشوند، کتابفروش، توزیع کننده و حتی کارت پستال فروشیها که بخشی از فرهنگ ما را تشکیل میدهند، مورد غفلت واقع میشوند.
وی با بیان این مطلب که همیشه نباید به کتابفروشیهای تعطیل شده توجه کرد، گفت: بسیاری از کتابفروشیها امروز باز هستند اما در واقع بستهاند، چرا که درآمدی برای کتابفروش ندارند و کتابفروش تنها به دلیل روحیه فرهنگی که دارد، آن را حفظ کرده است. ما در سالهای گذشته تنها یک قسمت از فرهنگ کشور را که ناشران هستند، حمایت کردهایم اما دو ضلع دیگر را که کتابفروش و توزیعکننده است، رها کردهایم.
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با اشاره به راه حل رفع مشکل کتابفروشان گفت: نمایشگاه کتاب تهران و نمایشگاه های استانی یک پدیده فرهنگی هستند که همه نهادهای فرهنگی در آن حضور پیدا میکنند، قواعد و ضوابط نیز روی آن حاکم است اگر ما بتوانیم این ضوابط و قواعد را اصلاح کنیم بخشی از ماجرا حل میشود، وضعیت به گونهای است که ما بعد از نمایشگاه کتاب تهران با خلاء وحشتناکی از نظر تقاضای کتاب و حتی وجود کتاب مواجه میشویم، 32 سال پیش وقتی نمایشگاه کتاب تهران راهاندازی شد، ما تصمیم داشتیم که این کتاب را به مناطق محروم ارسال کنیم، این 32 سال فرصت خوبی برای شناسایی مناطق محروم بوده است، اما در این 32 سال چقدر کتاب فروشی در این استانها در این مناطق تاسیس کردهایم؟ هنوز بسیاری از شهرهای ما کتابفروشی ندارند، حتی کتابفروشیهای موجود در استانها نیز بی روح شدهاند.
وی با اشاره به راهکار پیشنهادی خود گفت: قبلا نیز گفتم ابتدا باید ضوابط و قواعد نمایشگاههای کتاب را اصلاح کنیم، در این زمینه رایزنیهایی را با نهادهای مختلف آغاز کردیم، به طور مشخص رایزنی ما با شورای شهر به جایی رسیده است که کمیسیون فرهنگی شورای شهر به معاونتهای مختلف شهرداری تهران مصوبه ارسال کرده است، مبنی بر اینکه در تهران در همه بوستانها و مراکز تحت نظارت شهرداریها اگر قرار باشد، نمایشگاه کتابی برگزار شود باید مجوز از اتحادیه تهران گرفته شود.
وی همچنین گفت: اینکه سازمانها و نهادهای مختلف اقدام به برگزاری نمایشگاه کتاب میکنند، یعنی اینکه دغدغه دارند، اما این دغدغه باید درست و در جای خود هدایت شود، برای نمونه سازمانهای فرهنگی به توان خود میتواند در این زمینه کمک کنند، شهرداری میتواند عوارض کتابفروشیها را کاهش دهد، تامین اجتماعی می تواند حق بیمهها را کاهش دهد، بانکها به جای تبلیغ و ترویج کتابخوانی میتوانند تسهیلات با نرخ پایین تر در اختیار کتابفروشیها قرار دهند، ما رایزنی با این نهادهای مختلف را در دستور کار خود قرار دادهایم و بخشی از آن نیز پیش رفته است.
حسن پور همچنین در بخش دوم صحبت های خود به موضوع کاغذ اشاره کرد و گفت: زمانی که قرار شد کارگروه کاغذ در وزارت ارشاد راهاندازی شود و حتی پیش از آن وقتی قرار شد وزارت ارشاد به موضوع کاغذ ورود پیدا کند، از اتحادیه ناشران و کتابفروشان پرسیده شد که میزان استفاده نشر کشور از کاغذ در سال چه میزان است؟ ما مقدار را تعیین کرده و به وزارت ارشاد در نامهای مکتوب اعلام کردیم که پیشنهاد ما این است که کارگروهی به نام کارگروه تخصیص در معاونت فرهنگی وزارت ارشاد تاسیس شود و کاغذ کتاب داخل معاونت فرهنگی توزیع شود ، کارگروه متشکل از نمایندگان اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، اتحادیه آشنا و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد، واحد تخصیص، ملاک تخصیص کاغذ به ناشر را مشخص میکرد، ما گفتیم هر کدام از این سه واحد یک نماینده دارند، که در عقبه خود دارای کارگروه کاغذ نیز هستند، برای نمونه اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران کارگروه کاغذ دارد، اتحادیه ناشران آشنا سراسر کشور کار خوبه کاغذ دارد و معاونت فرهنگی وزارت ارشاد نیز کارگروه کاغذ وزارت ارشاد را در عقب خود دارد.
وی افزود: در گام دوم اعلام کردیم که توزیع کاغذ باید متمرکز باشد، تا بتوانیم پس از آن توزیع را ارزیابی کنیم، چون اتحادیه ناشران آشنا به سراسر کشور دسترسی دارد، توزیع در اختیار آشنا باشد، موضوع سومی که در این نامه مطرح کردیم، نظارت بر توزیع و مصرف بود، نظارت به این معنا که شهرستانها را اتحادیه آشنا، تهران را اتحادیه تهران و نظارت بر تخصیص را هم اتحادیه تهران در دست داشته باشد.
حلقه نظارت در سامانه توزیع کاغذوجود ندارد
حسن پور تصریح کرد: اما برونده این ماجرا این شد که در واحد تخصیص، اتحادیه آشنا و اتحادیه تهران خط خوردند، کارگروه کاغذ در وزارت ارشاد تشکیل شد، یک نفر در معاونت مطبوعاتی و یک نفر در معاونت فرهنگی مسئول توزیع عنوان شدند، ما از اول در تخصیص کاغذ نقشی نداشتیم، در حالی که برنامه لازم برای آن را در اختیار داشتیم، بخش نظارت بر تخصیص هم حذف شد.
وی ادامه داد: البته فرمول تخصیص کاغذ نیز ایراد داشت، مطرح شد که فعالیت 3 سال گذشته ناشر را ارزیابی میکنند و بعد بر اساس آن کاغذ را اختصاص دهند، آمارهای خانه کتاب ملاک قرار گرفت، در صورتی که همه میدانیم، آمارهای خانه کتاب معیار درستی نیست، چرا که ناشران خود اعلام میکنند ونمیتوان آن را ارزیابی کرد، اشکال دیگر این بود که اگر بخواهند یک سوم مصرف سالیانه ناشر را در اختیار او قرار داد، نقدینگی ناشر عملا از بین میرود.
حسنپور افزود: در این میان اتحادیههای صحاف، لیتوگراف و چاپ هم به جای اینکه به دنبال رفع مشکل مواد اولیه، مرکب، زینک و غیره باشند، درخواست دریافت کاغذ داشتهاند، نتیجه این شد که 200 هزار تن کاغذ به کشور وارد شد، اما 14 هزار تومان توزیع شد. اینکه مابقی چه شده است را وزارت ارشاد باید پاسخ دهد.
وعده صالحی برای عملیاتی شدن فرمول اتحادیه ناشران برای ساماندهی کاغذ
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران همچنین از برگزاری دیداری با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خبر داد و گفت: دو هفته پیش خدمت آقای صالحی رسیدیم، وی مطرح کرد که فرمولی که اتحادیه ماهها پیش ارائه داده است درست است و سعی میکند که عملیاتی شود.
وی ادامه داد: در حالی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کارگروه کاغذ دارد و توزیع کاغذ و واردات آن زیر نظر ارشاد است، وزارت صنعت نیز کارگروه کاغذ دارد و مجوز واردات صادر می کند، همچنین اشکالات دیگری نیز مطرح شده است برای نمونه میگویند کاغذ گلاسه تزئینی است در صورتی که چنین نیست ما برای چاپ کتاب و جلدآرایی نیاز به کاغذ گلاسه داریم، این اظهارات سلیقهای موجب شده است که کاغذ گلاسه از کیلویی 4000 تومان به کیلویی 28000 تومان برسد.
وی در پاسخ به پرسش تسنیم مبنی بر اینکه 86 درصد کاغذهای وارداتی زیر نظر وزارت ارشاد اکنون کجا هستند که توزیع نشدهاند گفت: این را ما نمی دانیم چرا که نظارت بر عهده ما نبوده است، اساس حلقه نظارت در کارگروه کاغذ دیده نشده است.
حسنپور همچنین افزود: اسفند ماه سال گذشته ریاست جمهوری به وزارتخانه های خود بخشنامه کرد که رقم کالای استراتژیک مصرفی خود در سال را اعلام کنند، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی کارگروهی را تشکیل داد که بنده نیز عضو آن بودند و از ما نظر خواستند، در نهایت وزارت ارشاد حدود 280 میلیون دلار برای کاغذ که کالای استراتژیک به شمار میرفت، پیشنهاد کرد اما این را که این رقم به اختصاص داده شده یا نه و اکنون کجاست، نمیدانم.
تفاهمنامه جدید با پست مقرون ببه صرفه نیست
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان همچنین در بخش دیگری از سخنان خود ایراداتی را به تفاهم نامه پست به خانه کتاب وارد کرد و گفت: ما در دوره گذشته تفاهمنامهای با وزارت با اداره پست داشتیم که به جاهای خوبی نیز رسیده بود و قرار بود پست در سال آینده امکانات بهتری در اختیار ما قرار دارد، اما وقتی تعرفهها عنوان شد، متوجه شدیم که پیشرفت نکرده بلکه پسرفت کردیم، با تفاهم نامه سال گذشته ما با 1100 تومان می توانستیم کتاب را به نقاط دور ارسال کنیم، اما اکنون به 8 تا 9 هزار تومان رسیده و این اصلاً مقرون به صرفه نیست.
کارگروه صیانت از حقوق ناشران و کتابفروشان رسما در نمایشگاه کتاب مستقر میشود
وی همچنین در پایان صحبتهای خود را با اشاره به اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و هیئت مدیره جدید گفت: ما تاکنون پنج جلسه هیئت مدیره را برگزار کردهایم، کارگروهها و کمیسیون ها مشغول به کار شدهاند و کارگروه صیانت از حقوق ناشران و کتابفروشان امسال در نمایشگاه کتاب تهران مستقر و وارد میدان شده و ضمن بررسی کتابهای قاچاق گزارش خود را به نهاد نظارتی اعلام میکند.
انتهای پیام