انتقاد از پیشنهاد عدم تمدید ویزای فارغ التحصیلان انگلیس
بی.بی.سی گزارش داد:
طرح وزیر کشور بریتانیا برای عدم تمدید دوره اقامت فارغالتحصیلان خارجی در این کشور پس از پایان دوره تحصیل با انتقاد شدید جامعه علمی این کشور مواجه شده است.
ترزا می به تازگی گفته است از طرحی حمایت می کند که براساس آن دانشجویان خارجی، بلافاصله پس از پایان تحصیل باید به کشورشان بازگردند و ویزای آنها دیگر مانند قبل تمدید نشود.
منتقدان خانم می میگویند چنین طرحی مانع استخدام پژوهشگران برجسته خواهد شد و به اعتبار دانشگاههای بریتانیا آسیب میزند.
وزارت کشور بریتانیا اعلام کرده است که “بهترین و درخشانترین” افراد هم ابتدا باید به کشورشان برگردند و بعد برای استخدام در مشاغل این کشور تقاضایشان را مطرح کنند.
این پیشنهاد که وزیر کشور هم از آن حمایت میکند، قانون فعلی را منسوخ خواهد کرد. براساس قوانین فعلی، فارغالتحصیلان دانشگاههای بریتانیا اجازه دارند که بعد از فراغت از تحصیل، برای یادگیری مهارتهای شغلی یک دوره چهار ماهه در این کشور بمانند.
منتقدان اما میگویند این طرح مغایر تعهداتی است که هفته گذشته در استراتژی علم و نوآوری دولت تدوین شد.
دکتر سارا مین، مدیر کمپین علوم و مهندسی در این باره میگوید “متاسفم که دولت مصمم است تا با طرح مهاجرتش، تعهدات خودش را برای اینکه ‘بریتانیا بهترین جای جهان برای کار علمی’ باشد، بی نتیجه بگذارد. این طرح دانشمندان برجسته و مهندسان را از آمدن به بریتانیا میترساند.”
به گفته خانم مین “نخست وزیر و وزیر دارایی با صراحت اعلام کردهاند میخواهند بریتانیا را به رهبر علمی جهان تبدیل کنند. برای چنین هدفی باید برترین استعدادهای دنیا به کشور جذب شوند و پیشنهاد وزیر کشور این هدف را نابود میکند.”
او که به عنوان معاون هیئت مدیره در انجمن علمی “وایتال” حضور دارد، در عین حال اشاره میکند که جامعه علمی با در نظر گرفتن برخی ملاحظات، از سند استراتژیک دولت که هفته گذشته اعلام شد، استقبال کرده است: “آن سند به طور کل تلاشی برای چیده شدن مهره ها در جای مناسب خود بود، و پیش از اعلام عمومی، به طور گسترده مورد رایزنی قرار گرفته بود ـ رفتار سالم همین است و حرکت خوبی بود.”
پروفسور استفان کاری از امپریال کالج لندن در مقاله ای در گاردین اشاره کرده است که سند استراتژیک اشاره ویژهای به دانشجویان خارجی و توانایی آنها برای اقامت و کار کرده است ـ فرصتی که خانم می قصد دارد آن را از بین ببرد.
دانشجویان خارجی منبع درآمد مهمی برای دانشگاههای بریتانیا و کل این کشور محسوب میشوند.
دکتر مین معتقد است بازگرداندن دانشجویان ممتاز به کشورشان، غیرعملی و مخاطرهآفرین است: “این که دانشجویان را وادار کنیم به کشورشان برگردند و ویزای کار درخواست کنند، برای آنها دردسرهای مالی و زمانی به دنبال دارد و تعداد کمی از این دانشجویان از عهده این هزینهها برمیآیند.”
کشورهایی از قبیل آمریکا، استرالیا و کانادا، به فارغ التحصیلان خارجی دانشگاههایشان یک ویزای کار ۱۲ ماهه میدهند که از ویزای چهار ماهه بریتانیا طولانیتر است.
انتهای پیام