روحانی: آرمان ما به سانتریفیوژ وصل نیست
رئیسجمهور با بیان اینکه در کشور ما سالها و دههها است که اقتصاد به سیاست یارانه میدهد، تصریح کرد: اقتصاد ما هم به سیاست خارجی و هم به سیاست داخلی یارانه میدهد و خوب است که یک بار هم شده برعکس عمل کنیم و از سیاست داخلی و خارجی به اقتصاد یارانه بدهیم تا ببینیم زندگی و معیشت مردم و اشتغال جوانان چه خواهد شد.
به گزارش ایسنا، حجت الاسلام والمسلمین روحانی در اولین کنفرانس اقتصاد ایران، اظهار کرد: خوب است بعد از 36 سال یک بار هم که شده این اصل قانون اساسی را اجرا کنیم و برای مسائل مهم اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی به جای آنکه قانونی در مجلس تصویب شود، ماده قانونی یا برنامه را مستقیم به آرای مردم و همهپرسی بگذاریم.
رئیس جمهور با تأکید بر اینکه باید مدتی بیشتر به اقتصاد توجه کنیم، خاطرنشان کرد: کشور ما بیشتر سیاسی است تا اقتصادی محض؛ یعنی اقتصاد ما یا با سیاست داخلی تلفیق میشود یا با سیاست خارجی.
رئیس جمهور با بیان اینکه گفته میشود باید از همه مالیات بگیریم و این کار درستی است، افزود: نمیشود یک نهاد کار اقتصادی بکند و مالیات ندهد اما تا میگوییم فلان نهاد باید مالیات بدهد بساطی درست میشود. اما این دولت در هر موضوعی که بداند مصالح مردم است بدون واهمه از هیچ کس و هیچ نهادی موضوع را به مردم خواهد گفت و لایحه لازم را به مجلس تقدیم خواهد کرد.
روحانی گفت: برخی امور، سیاست داخلیاش خیلی خیلی قوی است. بیش از آنچه که فکر میکنید. در حالی که اقتصاد در کشور با انحصار پیشرفت نمیکند و اگر موضوعی منحصر در دست گروه خاصی باشد فساد ایجاد میشود حتی اگر سلمان و ابوذر باشد.
روحانی با تأکید بر اینکه اقتصاد باید از انحصار نجات پیدا کند و در صحنه رقابت حضور پیدا کند، خاطرنشان کرد: اقتصاد باید از رانت نجات پیدا کند و همه دستگاههای دولتی فعالیت اقتصادیشان به صورت شفاف بیان شود. یعنی همه مردم باهم از آمار و ارقام و طرحهای اقتصادی در یک لحظه باخبر شوند، چون اینجا پسرخاله و پسرعمه نداریم.
وی با بیان اینکه اگر شفافیت ایجاد شود و رانت از بین برود میتوانیم با فساد هم مقابله کنیم که همه جا ریشه دوانده است، تصریح کرد: مگر میشود با فساد حرکت اقتصادی ما سرعت پیدا کند؟
رئیس جمهور با بیان اینکه در اقتصادمان باید به حواشی هم توجه کنیم، افزود: تنها نمیشود که یک بسته سیاسی داشته باشیم، بلکه در کنارش باید سیاستی باشد که همراهش بوده و پشتیبانیاش کند تا کار جلو رود.
رئیس دولت تدبیر و امید با اشاره به اینکه حرکت اقتصادی کشور از سال گذشته شروع شده است، اظهار کرد: هرچه دستاورد داشتهایم مربوط به استفاده از نظرات صاحب نظران، دانشگاهیان و… بوده است و دستاوردهایمان حاصل اعتماد مردم به عنوان سرمایه اجتماعی بوده است. همچنین حمایت های مردم و مقام معظم رهبری همه دست به دست هم داد تا توانستیم یک گام به جلوتر برویم و دستگاه اجرایی هم همه توان خود را به کار گرفت.
روحانی با بیان اینکه امروز توانستیم تورم را مهار کنیم، خاطرنشان کرد: کاهش تورم با ارزان شدن کالاها دو مقوله متفاوت است که باید برای مردم توضیح دهیم و از رسانههای عمومی خواهش میکنیم در کنار نقد و انتقاد که البته لازم و مفید است حواسشان باشد به اعتماد مردم صدمه نزند و اگر میبینیم حرکتی از سال گذشته آغاز شده است به خاطر سرمایه اجتماعی، رابطه دولت با مردم، اعتماد مردم به دولت و قبول کردن این مطلب است که دولت به مردم دروغ نمیگوید و اگر اینها را از دست بدهیم چیزی نداریم.
رئیس دولت یازدهم با اشاره به اینکه سال آینده انتخابات است و اشکالی ندارد که رقابت کنیم، تصریح کرد: در مسائل ملی باید توجهمان به رشد پایدار باشد و در همین راستا بعد از کنترل تورم در دو فصل پیاپی نسبت به سال گذشته رشد حدود 4 درصد داشتهایم که امیدوار کننده است و انشاءالله امسال را به گونهای به پایان میبریم که تورم ما کمتر از 20 درصد باشد و اقتصادمان بعد از دو سال رشد منفی شاهد رشد مثبت باشد.
روحانی با بیان اینکه کاهش تورم برای یک فصل یا یک سال کافی نیست، افزود: باید تورم به صورت مستمر کاهنده باشد تا به نقطه قابل قبول برسیم. پس مهار تورم باید با قوت در سالهای آینده ادامه یابد و در سال 96 که پایان کار دولت یازدهم است به تورم 8 رقمی برسیم. چرا که کمتر کشوری در دنیا وجود دارد که تورم دو رقمی داشته باشد.
روحانی با اشاره به اینکه رشد در کشور شروع شده است، اما باید استمرار داشته باشد، گفت: ما توسعه پایدار مستمر همه جانبه میخواهیم و تجربه زندگی سیاسی ما میگوید کشور با انزوا نمیتواند رشد مستمر داشته باشد و معنای آن این نیست که دست از اصول و آرمانهایمان برداریم.
رئیس جمهور با بیان اینکه در میز مذاکره بحث آرمان و اصول نیست، افزود: سر میز مذاکره نه آنها و نه ما راجع به آرمان و اصول بحث نمیکنیم، چون در دنیای امروز هر کشوری دنبال منافع و خواست خود است. پس اساس بحث سیاست خارجی منافع است و نه اصول و آرمانها.
وی با طرح این پرسش که مگر در مرحله اول توافق ژنو در بحث هستهای آرمانها و اصولمان را معامله کردیم؟ تصریح کرد: با هم حرف زدیم و توافق کردیم. چون ما یک خواست داشتیم و آنها هم خواست خودشان را مطرح کردند.
روحانی با بیان اینکه معنای مذاکرات این است که پلی بین خواست ما و طرف مقابل تعریف شود، خاطرنشان کرد: در توافق ژنو بخشی از تحریمها در حوزه خودرو، پتروشیمی و کشتیرانی برطرف شد و بخشی از اموال بلوکه شده ما آزاد شد که در مقابل ما شفافیت بیشتری نشان دهیم و بگوییم فلان نوع غنیسازی که در حال حاضر به آن نیاز نداریم برای مدتی متوقف میشود و آیا این کار به معنای زیر سوال رفتن آرمانها و اصول ما است؟
روحانی تصریح کرد: آرمان ما به سانتریفیوژ وصل نیست، بلکه آرمان به مغز و قلب و اراده ما وصل است.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه حرکتی در کشور با حمایت مردم آغاز شده است، تصریح کرد: اگر دولت مشکلی پیدا کند به صراحت برای مردم خواهد گفت و من به عنوان رئیس جمهور تردید و واهمهای ندارم که مشکلات را با مردم در میان بگذارم. اما بدانید در بسیاری از امور حرکت جامعه باید با همکاری و هماهنگی باشد و این طور نیست که همه چیز به دست دستگاه اجرایی باشد. هر سه نهاد باید با هم باشند و همه ما در سیاستهای کلی از چارچوبهای ابلاغی مقام معظم رهبری پیروی کنیم.
وی تأکید کرد: هیچ کاری نبوده است که ما به مردم گفته باشیم و شروع نکنیم. اما برای به پایان رسیدن نیازمند همکاری هستیم.
وی با بیان اینکه شرایط کشور در منطقه و جهان به ما حکم میکند که امروز وحدت و اتحاد بیشتری داشته باشیم، خاطرنشان کرد: دولت خود را خادم مردم میداند و مردم صاحب اختیار هستند پس اشتباه است اگر دولتی خود را سرور بداند و مردم هم بگویند که کارها به عهده دولت است و به ما ربطی ندارد.
روحانی با اشاره به اینکه امروز با پدیده جدید کاهش قیمت نفت مواجه هستیم که البته آن را در سالهای 66 و 77 هم تجربه کردهایم، اظهار کرد: ضعف نفت طوری است که به تولیدکنندگان و مصرف کنندگان مرتبط میشود پس هرچه در دنیای صادرات و ارتباط با دنیا قویتر باشیم دیرتر صدمه می بینیم و امنیت ملیمان تقویت میشود. یعنی اگر بتوانیم آب و گاز و برق به دیگر کشورها بفروشیم و از آنها بخریم و سرمایهدار خارجی به ایران بیاید و از ایران در خارج سرمایهگذاری کنیم امنیتمان تقویت میشود. چون آن زمان گذشت که اگر سرمایهدار خارجی به ایران میآمد استقلال کشور به خطر میافتاد بلکه امروز برعکس است اما چارچوبهایی دارد که باید رعایت شود.
رئیس دولت تدبیر و امید با بیان اینکه باید از مرحله کاهش قیمت نفت عبور کنیم، افزود: در حال حاضر کاهش قیمت نفت به مرز 50 درصد رسیده است که این موضوع میتواند در کنفرانس امروز مورد بررسی قرار بگیرد.
روحانی به مسأله یارانهها و تأکید فراوان مبنی بر عدم پرداخت یارانه به افراد ثروتمند اشاره کرد و گفت: شناسایی افرادی که نیازمند نیستند کار سختی است. البته 50 در صد این افراد راحت شناسایی میشوند اما در شناسایی 50 درصد دیگر مشکلات فراوانی وجود دارد و باعث قضاوت در جامعه میشود.
روحانی با اشاره به اینکه ما یک سیستم اطلاعاتی جامع و کامل برای 80 میلیون جمعیت ایرانی نداریم، افزود: گفته میشود به ایرانیان خارج از کشور یارانه ندهید اما عدهای از آنها مریض هستند و برای درمان از کشور خارج شدهاند یا عدهای دیگر کارگر یا دانشجو هستند. همچنین گفته میشود مثلاً درآمد 3 میلیون را مشخص کرده و بر اساس آن به افراد یارانه تعلق بگیرد که این موضوع نیز در تهران، روستاها، مرکز شهر یا خانوادههایی که معلول دارند، متفاوت است و نمیتوان بر اساس آن عمل کرد.
رئیس جمهور در ادامه به مشکلات اقتصادی کشور اشاره کرد و تعدادی از آنها را برشمرد و افزود: تا اقتصاد را به مردم واگذار نکنیم درست نمیشود چون با اقتصاد دولتی و با اقتصاد خصولتی، اقتصاد ما درست نخواهد شد.
رئیس جمهور همچنین به اهمیت ایجاد اشتغال در جامعه به خصوص برای بانوان اشاره کرد و گفت: باید از ظرفیتهای خلاق در کشورمان بهره بگیریم.
رئیس جمهور با بیان اینکه من به آینده امیدوارم چون در کشورمان افراد خلاق بسیاری داریم، گفت: در این شرایط نیازمند وفاق هستیم تا از پیچ فعلی عبور کنیم. چون میخواهیم به رشد توأم با اشتغال و رونق برسیم. چراکه هرچه توان اقتصادی ما قویتر باشد میتوانیم قویتر با خارجیها مذاکره کنیم و به موفقیت برسیم.
به گزارش ایسنا، رئیس جمهور در ابتدای این کنفرانس با اشاره به اینکه در آیین مقدس اسلام به همان نسبت که به معنویت تأکید شده است، به موضوع کار و تلاش و پیشرفتهای مادی نیز توصیه شده، خاطرنشان کرد: همه پیامبران الهی فعالیت اقتصادی داشتهاند.
رئیس جمهور با اشاره به شرایطی که دولت یازدهم کار خود را در آن آغاز کرد، افزود: در زمینه اشتغال مشکلات فراوانی داشتیم و کل مشکلات کشور در بازه زمانی ده ساله از 84 تا 93 از 20.6 میلیون به 21.5 میلیون رسیده است و این نشان میدهد که اقتصاد ما اشتغالزا نبوده است. همچنین بین سالهای 85 تا 90 اشتغال خالص ما تقریباً صفر بوده است.
روحانی با اشاره به اینکه دولت یازدهم در انجام تمام کارها از تجربه تمام دانشمندان و صاحبنظران استفاده میکند، گفت: متأسفانه اقتصاد ما در مقطعی به دنبال خوددرمانی بود که نتیجه خوددرمانی هم روشن است.
رئیس جمهور در پایان افزود: آنچه امروز در این کنفرانس و بعد از آن از دانشگاهیان و صاحب نظران میخواهیم این است که راهکارهای مختلفی را به دولت ارائه کنند. چون هرچه بر میزان و تعداد دانشجویان، محققان و اساتید اقتصاد در کشور افزوده میشود باید روی میز دولت راهحل های نوتر، دقیقتر، کارشناسیتر و بومیتر برای حل مشکلات وجود داشته باشد.
انتهای پیام