خرید تور نوروزی

برنامه‌ی ایران برای پس از پایان معافیت تحریم نفتی چیست؟

دولت آمریکا در ماه نوامبر 2018 میلادی به چین، هندوستان، کره جنوبی، ژاپن، ترکیه، یونان، ایتالیا و تایوان معافیت تحریم نفتی از ایران را اعطا کرده بود. اکنون امریکا دیگر حاضر به تمدید این معافیت نیست. حال پرسش اساسی این است که ایران چه خواهد کرد؟

به گزارش اعتدال؛ روزنامه “ینی شفق” ترکیه نزدیک به حزب عدالت و توسعه در یاداشتی می‌نویسد واضح است که دوره تازه‌ای برای کشورهای واردکننده نفت از ایران آغاز خواهد شد. این کشورها یا باید تولیدکنندگان جدیدی را برای تامین نیاز خود به نفت بیابند و یا میزان واردات فعلی خود از دیگر کشورها را افزایش دهند. در این میان پرسش اصلی آن است که ایران چه خواهد کرد؟ حرکت بعدی ایران چه خواهد بود؟

این روزنامه می‌افزاید: “ایران کشوری وابسته به درآمدهای نفتی است؛ همان‌گونه که ترکیه کشوری وابسته به نفت و گاز طبیعی است و ایران نیز به درآمدهای نفتی و گازی نیاز دارد. در حالی که ایران از نظر میزان ذخایر نفتی در رتبه چهارم جهان قرار دارد از نظر میزان گاز طبیعی در رتبه نخست است. در نتیجه، در حالی که ایران به درآمدهای نفتی و گازی نیاز دارد اکنون قادر به صادرات زیاد نفت نیست و این ضرر بزرگی را به اقتصاد ایران خواهد زد. در عین حال، ایران بر تنگه هرمز که 40 درصد از انتقال نفت جهان از آنجا صورت می‌گیرد، کنترل دارد. ایران تهدید کرده که تنگه هرمز را در صورت ناتوانی در صادرات نفت به جهان خواهد بست؛ نقطه‌ای که اهمیت استراتژیک در زمینه صادرات نفت جهانی دارد. در نتیجه، تهدید ایران پس از تحریم‌ها وارد مرحله تازه‌ای خواهد شد. موضوع دیگر مسئله چین و هند است که وابستگی زیادی به واردات نفت دارند و این نیاز را از طریق ایران تامین می‌کردند. انتظار می‌رود که تحریم ایران علاوه بر جنبه سیاسی از نقطه نظر تجاری جنگ فعلی میان امریکا و چین را تشدید کند”.

این روزنامه در ادامه می‌نویسد: “واضح است که صادرات نفت برای ایران اهمیت حیاتی دارد و عدم صادرات نفت از سوی آن کشور قابل قبول نیست و تعادل و توازن را در بازارهای نفتی بر هم خواهد زد. انتظار می‌رود یکی از کارت‌های مهم ایران در منطقه بستن تنگه هرمز باشد که بر آن کنترل دارد و اجازه انتقال نفت به جهان را می‌دهد. تنگه هرمز از نظر موقعیت جغرافیایی در مسیر حمل و نقل استراتژیک بین المللی است که به کشورهای مهم در خاورمیانه اجازه می‌دهد به بازارهای انرژی آسیا، اروپا، اقیانوس آرام و امریکای شمالی نفت انتقال دهند. علاوه بر این، روشن است که این منطقه اهمیت فوق العاده‌ای از لحاظ ارتباط بین دریای عربی و خلیج فارس دارد. بیش از 40 درصد از نفت انتقال یافته به بازارهای بین المللی از طریق دریایی از تنگه هرمز می گذرد. تولیدکنندگان نفت خام در منطقه از جمله عربستان، ایران، امارات متحده عربی، کویت و عراق بخش عمده نفت خود را از طریق تنگه هرمز به بازارهای انرژی جهان انتقال می دهند”.

این روزنامه در پایان می‌نویسد: “در نتیجه، در حالی که تنگه هرمز چنین موقعیت استراتژیکی دارد آیا ایران به تهدیدش مبنی بر بستن تنگه هرمز عمل خواهد کرد؟ اگر ایران تنگه هرمز را ببندد امریکا و سایر تولیدکنندگان نفت در منطقه چه واکنشی از خود نشان خواهند داد؟ به نظر می‌رسد این جدی‌ترین سوال است”

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا