تحلیل العربیالجدید از “تحرک بیسابقه” دیپلماتیک ایران
به نوشتهی العربی الجدید نوشت: این روزها دیپلماسی ایران شاهد تحرکات گسترده و بی سابقهای است که در پی شرایط حاصل از فشارها و تهدیدات آمریکا به وقوع میپیوندد. وزیر خارجه ایران، محمد جواد ظریف ماههاست که از این پایتخت به آن پایتخت میرود و ظاهرا سفرهایش تمامی ندارد؛ سفرهایی که هدف اصلی آنها، شرق و دولتهای همسایه ایران در آسیای میانه، قفقاز و شرق اسیاست.
به گزارش «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب آمده است: این تحرک دیپلماتیک چرخش واضحی در قطب نمای سیاست خارجی دولت روحانی به سمت شرق، بویژه همسایگان است، که پس از خروج آمریکا از توافق هستهای و شکست نتایج این توافق، بعنوان مهمترین دستاورد دولت روحانی، آغاز شده است.
سفرهای ظریف
در همین راستا، وزیر خارجه ایران در ماههای اخیر سفرهایی به ترکمنستان، هند، ژاپن و چین داشت و به تازگی دور تازهای از سفرهای خود را با ورود به پاکستان آغاز کرد و عراق ایستگاه دوم اوست. این در حالی است که عباس عراقچی، روز یکشنبه دور سفرهای خود به عمان، کویت و قطر را برای بررسی تحولات اخیر منطقه و روابط دو جانبه با این کشورها، شروع میکند.
صحبتهای ظریف در جریان سفرهای منطقهای اش حکایت از آن دارد که وی چهار انگیزه را دنبال میکند: اول، جلب حمایت سیاسی برای کشورش، در مقابله با تهدیدات آمریکا. دوم، یافتن منافذ اقتصادی در این کشورها برای مقابله با اثار تحریمهای آمریکا و تشویق این دولتها به حفظ روابط اقتصادی شان با تهران؛ و سوم، شرح مواضع و سیاستهای ایران در قبال تحولات اخیر در منطقه، بویژه در مورد بحران با دولت آمریکا و هم پیمانان منطقهای آن.
اما انگیزه چهارم، شرح و تفصیل تصمیمات مرحلهای ایران است، که یکی از آنها کاهش تعهدات ایران در مورد توافق هستهای در دو مرحله و تشویق جامعه بین الملل برای انجام تعهداتش در مورد این توافق است.
سفر به عراق
روز شنبه و در میان بالا گرفتن بحران با ایالات متحده از یک سو و طرح مساله میانجی گری عراق، عمان، سوئیس و قطر از سوی دیگر، ظریف به بغداد رسید.
طبق بیانیه دفتر نخست وزیر عراق، در دیدار ظریف و عادل عبدالمهدی، اوضاع منطقهای و بین المللی مورد بررسی قرار گرفته و بر اهمیت امنیت و استقرار منطقه تاکید شد.
سفر پاکستان
این در حالی است که روز پنجشنبه گذشته ظریف به پاکستان، همسایه شرقی ایران رسیده و آغاز کردن این سفر از بندر چابهار ایران، در جنوب شرقی این کشور، نشان دهنده تاکید بر این مساله است که اقتصاد و نحوه مقابله با تحریمهای آمریکا، در صدر دستور کار سفر به پاکستان قرار داشته است
در همین رابطه وزیر خارجه ایران پس از سفر به اسلام اباد در توئیتی تاکید کرد که مذاکرات مهمی با مسئولان پاکستانی داشته و محوریت آن، امنیت منطقهای و ارتباط مراکز استراتژیک دو کشور با یکدیگر؛ بویژه بندر چابهار ایران و بندر گوادر پاکستان بوده است.
ظریف در پایان توئیت خود تاکید کرد که همسایهها در اولویت هستند.
انتهای پیام