فلسطین؛ هفتادویک سال آوارگی در سرزمین مادری
وبسایت ترجمان نوشت: اسرائیل برای ساختن تصویر موردعلاقهاش از فلسطین دست به هر کاری میزند. اگر از سمت مناطق اشغالی به نقاشیِ دیوار حائل نگاه کنید، آن تصویر را بهروشنی خواهید دید: حومهای که صرفاً علفزار و درخت دارد اما هیچ فلسطینیای در آن زندگی نمیکند. نمایی از یک پاکسازی قومی تمامعیار. رژیم اسرائیل با همین رؤیا، فقط در سال گذشته، نزدیک به دویست فلسطینی را شهید و ۲۸هزار نفر را زخمی کرده است. آن تصویر تعبیر دیگری است از حرف شهردار تلآویو که پیشازاین گفته بود: «تا اشغال کامل، خشونت ادامه خواهد داشت».
• خدا میداند
چطور پدری که درختان زیتونش را برای حفظ جان کودکانش رها کرد، در خیابانهای شیکاگو جان داد؟
اینال هندی، نویسندۀ فلسطینی ساکن آمریکا، از مردی سیهچرده و لاغر میگوید که از روستای پدریاش در قدس، به آمریکا، سرزمین فرصتها مهاجرت کرد تا بتواند زندگی بهتری برای خودش بسازد. اما طعم زیتونها و انجیرهای باغ اجدادیاش را هیچگاه از یاد نبرد. مردی که تا دیروقت در یک رستوان فستفود کار میکرد تا شکم شش بچهاش را سیر کند و یک شب، برای ۴۸.۵ دلار به سینۀ او شلیک کردند. مردی که پدرش بود.
• داستان سرزمین ناامیدی که شکست نمیخورد
برجهای دیدهبانی برای حومۀ مجاور بهتلویح پیامی میفرستند: دستها روی سر، گفتم روی سر، آرام آرام برو عقب
همیشه و همهجا ناامیدها شکست میخورند و بازی را میبازند. اما جایی هست که ناامید است، اما نه میترسد، نه تسلیم میشود، و نه شکست میخورد: جوانی که به جنگ میرود و میداند زورش کمتر از دشمن است، زن سالخوردهای که خاطرهها را با خود زمزمه میکند و شک ندارد این مرورِ گذشته دردی را دوا نمیکند، یا دختربچهای که آرزویش را روی کاغذ مینویسد اما باورش نمیکند؛ نام اینجا فلسطین است.
• برخیز و بکش: روایتی از ترورهای موساد
کتاب برگمن، با دسترسیهایش به اسناد و جاسوسان، پرده از عملیاتهای آدمکشی موساد برمیدارد
ژانویۀ ۲۰۱۰، مأموران موساد، در پوشش گردشگرهایی معمولی، هتلی را در دوبی محاصره کردند و یکی از نظامیان فلسطینی را در اتاقش ترور کردند. شاید این ترور بهخودیِخود امری نبود که بخواهد جهانی شود، اما انتشار فیلم دوربینهای هتل، روزنامههای دنیا را به ترورهای مخفیانۀ این رژیم حساس کرد. رونن برگمن، که دسترسی گستردهای به اسناد و استادبزرگهای موساد داشته، در کتاب جدیدش، نشان داده نهتنها سران عرب، که پلیسهای بریتانیایی، محققان آلمانی و دانشمندان ایرانی قربانیهای این سازماناند.
• پرونده: شهر خدا
نزدیک به هفت دهه از اعلام موجودیت رژیم اشغالگر قدس گذشته است، اما همچنان بحث بر سر ماهیت این رژیم و نسلکشی گسترده فلسطینیها مثل همان روزهای اول داغ داغ است. اگرچه، روزی نیست که از اوضاع نابسامان نوار غزه، درگیری در مناطق اشغالی یا تصمیم اسرائیل برای ساخت شهرکهای جدید چیزی نشنویم، اما روز قدس بهانهای است که این تاریخ مصیبتبار را یکجا پیش چشممان حاضر میکند. ویژهنامه پیش رو روایتهایی کمتر شنیدهشده از ابعاد تاریک این چالش را منعکس میکند.
• پرونده: جنبش بایکوت اسرائیل
بیش از ده سال قبل در ۹ جولای ۲۰۰۵، پس از سالها گفتوگوی بیحاصل برای صلح، گروهی از اعضای جامعۀ مدنی فلسطین زمزمههای بایکوت اسرائیل را آغاز کردند. جنبش بایکوت، محرومسازی و تحریمِ اسرائیل، علیرغم مخالفتها در مسیرش بسیار موفق بوده است. بهعبارتدیگر جنبشی که زمانی حاشیهای تلقی میشد، یک دهه پس از آغازش به تهدیدی راهبردی برای اسرائیل بدل شده است. ویژهنامۀ پیشِ رو نگاهی است به ریشههای تاریخی این جنبش و بررسی ابعاد مختلف بایکوت علمی و فرهنگی رژیم صهیونیستی.
• پرونده: ۶۷سال مبارزه
از ۱۹۴۸ که رسماً موجودیت کشوری به نام اسرائیل در سازمان ملل تصویب شد، اصلیترین چالش سیاسی معاصر به وجود آمد. شاید هیچ یک از موضوعات سیاسی امروز به اندازۀ موضوع اسرائیل و فلسطین با اهمیت نبوده است. به طوری که خود سرمنشأ تحولات سیاسی دیگر شده باشد. در ویژهنامۀ پیشرو علاوهبر ترجمۀ دو مصاحبه از ایلان پاپه، استاد تاریخ دانشگاه اگزتز انگلستان، که ملیت اسرائیلی دارد، معرفی کتاب چالش اعراب و اسرائیلنوشتۀ او، یادداشتی دربارۀ پیامدهای برگزاری رفراندوم سراسری در سرزمینهای اشغالی با استناد به مصاحبۀ اشلومو سند، استاد دانشگاه تلآویو، یادداشتی دربارۀ جنگ غزه از منظرحقوق بینالملل بشردوستانه و مجموعۀ نقاشیهای لطیفه یوسف دربارۀ غزه را خواهید خواند. همچنین دکتر برهانی، استاد دپارتمان مطالعات فلسطین دانشگاه تهران با مشورت پاپه، ۱۰ کتاب برای پژوهش و ترجمه در این زمینه معرفی کردهاند.
انتهای پیام