خرید تور نوروزی

طرح ظریف برای “امضای تعهدنامه عدم تجاوز” اجرایی است؟

سیدمحمدعلی حسینی، سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه درباره امکان تحقق پیشنهاد جواد ظریف درباره امضای تعهدنامه عدم تجاوز میان ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس اظهار کرد: شرط لازم و اساسی اجرایی شدن این پیشنهاد، استقبال عملی سایر کشورهای حوزه خلیج فارس از چنین ابتکاری است.

حسینی سفیر سابق ایران در ایتالیا در گفت‌وگو با ایسنا در رابطه با پیشنهاد وزیر امور خارجه کشورمان درباره امضای تعهدنامه عدم تجاوز میان ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس گفت: وزارت خارجه قبلاً نیز طرحی تحت عنوان ” مجمع گفت‌وگوی جمعی در منطقه خلیج فارس” را مطرح و آن را تبیین کرده بود. طرح “معاهده عدم تجاوز میان ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس” نیز ابتکاری است که با توجه به شرایط خاص و حساس منطقه و با هدف کاهش تنش و ایجاد آرامش مطرح شده و دنبال می‌شود.

وی در پاسخ به اینکه این پیشنهاد با توجه به شرایط و تحولات کنونی چه جایگاهی می‌تواند در کاهش تنش و افزایش تعامل کشورهای حوزه خلیج فارس با ایران داشته باشد؟ ادامه داد: جمهوری اسلامی برخلاف برخی از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و به دور از رویکردهای نظامی گرایانه حذفی، از ابتدا و با هدف ایجاد آرامش و استقرار ثبات و امنیت منطقه‌ای، طرح‌های مختلفی را ارائه داده که مبتنی بر مشارکت دسته جمعی تمامی کشورهای منطقه بوده است. طرح معاهده عدم تجاوز میان ایران و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس در صورت اجرای موفقیت‌آمیز آن حتماً می‌تواند در کاهش تنش و همچنین زمینه‌سازی برای افزایش تعامل و همکاری میان کشورهای منطقه مؤثر باشد و گام بلندی در تقویت امنیت و ثبات منطقه‌ای به حساب آید. البته شرط لازم و اساسی، استقبال عملی سایر کشورهای حوزه خلیج فارس از چنین ابتکاری است.

حسینی در پاسخ به این‌که این پیشنهاد می‌تواند بهانه‌های مورد ادعای برخی کشورها نسبت به ایران را از دست آنها خارج کند؟ اساساً این کشورها بنای تعامل و حل و فصل اختلاف‌ها را دارند؟ گفت: پیشنهاد ایران و پافشاری بر اجرای این ایده می‌تواند بسیاری از اتهامات بی‌اساس و مغرضانه علیه کشورمان را بی اثر و خنثی سازد.

وی افزود: برخی از کشورهای عربی منطقه با دنباله‌روی از افراطی‌ترین و آتش افروزترین عناصر حکومتی ایالات متحده سعی داشته و دارند که ایران را به عنوان کشوری ناآرام و جنگ‌طلب که سیاست‌هایی تنش‌زا و ثبات‌زدا را دنبال می‌کند، معرفی نمایند. اما دو طرح مجمع گفت‌وگوی جمعی و معاهده عدم تجاوز و جدیت ایران در دنبال کردن آن نشان می‌دهد چنین اتهامی، بی مورد و نامربوط است. البته عکس این مطلب درست است و آن اینکه کشورهایی که بی‌جهت برخوردی تخریبی با چنین ایده‌هایی دارند، ناامنی، بی‌ثباتی، حضور و دخالت تحریک‌آمیز بیگانگان که حاصلی جز رشد افراط گرایی و تروریسم در منطقه نداشته را بر ایده‌های سازنده و امنیت آفرین منطقه‌ای ترجیح می‌دهند.

این دیپلمات کشورمان اظهار کرد: کشورهای حوزه خلیج فارس می‌توانند با یک محاسبه دقیق و نه چندان مشکل، دریابند که رهایی از مشکلات و بحران جاری منطقه راهی جز ارائه ایده‌ها و ابتکارات سازنده و راه‌حل‌های منطقه‌ای بر اساس مشارکت همه طرف‌های منطقه‌ای، احترام به قواعد پذیرفته شده بین‌المللی، احترام به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشورها و همچنین به رسمیت شناختن عملی حق تعیین سرنوشت برای ملت‌ها و دوری از رویکردهای نظامی گرایانه ندارد.

سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه در پاسخ به این پرسش که پیش از این آقای ظریف پیشنهاد دادند که کشورهای منطقه خلیج فارس برای تأمین امنیت این حوزه باید ائتلافی منطقه‌ای تشکیل دهند اما از آن استقبال نشد، به نظر شما پیشنهاد اخیر ایشان راهکاری برای نزدیک شدن کشورهای حوزه خلیج فارس به یکدیگر و شکل گیری یک گفت‌وگوی منطقه‌ای می‌تواند باشد؟ اظهار کرد: اینکه کشورهایی در منطقه ممکن است از این ایده یا ایده‌های مشابه استقبال نکنند، امری محتمل است و این به خود آنها مربوط است. اما عدم استقبال یک یا چند طرف از یک ایده و یک راه‌حل، نمی‌تواند و نباید مانع از فعالیت دیپلماتیک و همچنین پیگیری راه‌حل‌های مسالمت‌آمیز مبتنی بر گفت‌وگو و مشارکت دسته جمعی گردد.

وی با اشاره به طرح این پیشنهاد از سوی وزیر امور خارجه در حالی که در سفر کاری در عراق به سر می‌برد گفت: کشور عراق به عنوان یک کشور عربی، اسلامی و همسایه می‌تواند نقش مؤثر و سازنده‌ای داشته باشد.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا