عکس | روایت خارجی مراسم تشییع جنازه امام خمینی
امام خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی در شب 14 خرداد 1368 درگذشت و پیکرش در روز 16 خرداد در نردیکی بهشت زهرا در میان انبوه مردمی که حدود ۱۰ میلیون نفر تخمین زده شدهاند تشییع شد. این ازدحام تاریخی در کتاب رکوردهای گینس به ثبت رسیده است. در آن روز رسانهها و عکاسان خارجی از بسیاری نقاط جهان برای پوشش خبری به ایران آمدند.
خبرنگار انصاف نیوز نگاهی کرده است به روایت چند رسانهی خارجی و همچنین مجموعهی عکسی از عکاسان خارجی را خواهید دید:
روایت خارجی
[منبع: پایگاه نشر آثار امام خمینی]
نویسنده: خاویر جالنزولا / تاریخ: 18/3/68 / ملیت: اسپانیایی
در این روزها آدمی باید دلی از سنگ داشته باشد تا در تهران تحت تأثیر اندوه عمیق مردم قرار نگیرد؛ سوگواری بخش عظیمی از ملت ایران برای تدفین باور نکردنی امام(س) که سه شنبه انجام گرفت، هنوز خاتمه نیافته در دانشگاه تهران و حوالی آن دیروز مجدداً صحنه های سوگواری دسته جمعی تکرار شد. در این مراسم بزرگ سوگواری مقامات ایرانی به صورت متفق و متحد حاضر شدند. در تهران جمعیت عظیمی از مردان با پیراهن سیاه و زنان با چادر، بر سر و سینه می زدند و سرشار از اندوه و درد بودند. مردم به علت گرمای هوا و زیادی جمعیت بیهوش می شدند. دیروز در مدت پنج دقیقه هشت مرد در خیابان انقلاب بیهوش شدند. مردم فریاد می زدند «ای حجت خدا ما را تنها نگذار» و یا می گفتند «کاش امام تو زنده می ماندی و ما مرده بودیم». یکی از مجروحان جنگ، جوانی بود که بیش از بیست سال نداشت و بر روی صندلی چرخدار نشسته بود و می گفت «قبلاً حاضر بودم به خاطر رهبرمان کشته شوم ولی حالا که او را از دست داده ام هیچ دلیلی برای زنده ماندن نمی بینم»؛ آن جانباز با دو جمله تاریخ تشیع را بازگو کرد.
در برابر آنها پارچه ای قرار داشت که روی آن چند جلد قرآن کریم، گل و خرما بود، گرمای هوا به حدی بود که گویی سرب گداخته بر صحن دانشگاه ریخته اند. مدتی از مراسم گذشته بود که فرزند امام، احمد خمینی 42 ساله آمد. وی عمامۀ سیاهی بر سر و عبایی قهوه ای بر تن و چهرۀ غمگینی داشت. همسر و دختران امام در بخشی که مختص به زنان بود، قرار داشتند. تمامی مقامات ایرانی که در سطح بین المللی معروف می باشند، نخست وزیر، فرماندۀ سپاه پاسداران، ریاست دیوان عالی کشور و تمامی روحانیان مسئول در ایران در آن مکان حضور داشتند. مشابه آن ایام خوش انقلاب اسلامی، جمعیت نیز حضور داشتند، اقیانوسی سیاه که تنها سپیدی عمامه ها و محاسن رهبران کهنسال مذهبی برجسته در آن دیده می شد.
سخنگویان و قاریان یکی پس از دیگری به مقابل میکروفون می رفتند و متونی از قرآن را خوانده یا از محسنات رهبرشان صحبت می کردند. سخنان آنها موجب گریه و زاری غیر قابل جلوگیری مردم می گردید. مردم با شعارهای سنتی «مرگ بر امریکا و اسرائیل» را بر زبان می راندند. در خارج از دانشگاه هم مردم متمرکز شده بودند. چرخبالها برفراز آن حوالی پرواز می کردند. حضور همگی مقامات ایرانی در مراسم سوگواری نشانۀ اتحاد و تضمین ادامۀ حیات رژیم اسلامی می باشد. مقامات ایرانی به خاطر سوء قصدهای احتمالی مقررات امنیتی را چند برابر کرده اند. اما به هر ترتیب تهران شهری نیست که تحت حکومت نظامی و یا شیپور آماده باش قرار گرفته باشد. مردم کشور و خارجیان در نهایت آزادی به رفت و آمد خود ادامه می دهند.
تاریخ: 17/3/68 / ملیت: پاکستانی / نشریۀ: نوای وقت / نویسنده: راوسپندی
پیکر مطهر رهبر فقید مذهبی ایران آیت الله خمینی(س) امروز در حضور ده میلیون عزادار در مزار بهشت زهرای تهران به خاک سپرده شد. در حین مراسم، مناظر غم انگیز و جانگدازی دیده می شد. جمعیت میلیونی با جنازۀ امام(س) همراه بود و در خیابانها و کوچه های تهران عزاداران انبوه گرد آمده از سراسر ایران و جهان دیده می شد. تاریخ چنین تجمع مردمی به خاطر تشییع یک جنازه به خود ندیده است. به علت ازدحام زیاد، مراسم تدفین پیکر آیت الله خمینی(س) هشت ساعت به تأخیر افتاد. پس از ادای نماز میت پیکر را به سوی گورستان بهشت زهرا بردند.
عزادارانی که بشدت می گریستند و ناله می کردند چنان احساساتی از خود نشان دادند که وضع به هم خورده و برنامۀ از پیش تعیین شده تدفین به تأخیر افتاد. پیکر مطهر امام(س) از تابوت شیشه ای درآورده شد و توسط چرخبال به مزار انتقال داده شد. پیکر مطهر امام فقید را خویشاوندان و مقامات مملکتی ایران به خاک سپردند. در موقع تدفین گریه و زاری، فریاد و ناله و زمزمۀ آیات قرآن از سراسر تهران بلند شده بود. در این هنگام مأموران انتظامی کنترل جمعیت را از دست داده و عزاداران عاشق پارچه ای را که روی پیکر امام(س) نهاده بودند برای تبرک قطعه قطعه کردند و بردند. در مزار انبوه جمعیت عزادار آنچنان زیاد بود که چرخبال حامل پیکر امام(س) پس از شش باز تلاش جهت فرود آمدن در نزدیکی قبر بلاخره بر زمین نشست و پیکر امام(س) پس از ده ساعت به مزار انتقال یافت. در این زمان افراد زیادی به علت ازدحام زیاد، زیر پای جمعیت ماندند.
تاریخ: 24/3/1368 / برنامۀ تلویزیون اینفورسینال
تابوتی شیشه ای پیکر آیت الله خمینی قرار داده شده بود. او شنبه شب گذشته فوت کرده و کفن سادۀ سفید رنگ را به بدن آن رهبر 89 ساله پوشانده اند. او ده سال پیش رژیم پهلوی را از قدرت سرنگون ساخت و جمهوری اسلامی را بنا نهاد، صدها نفر ایرانی آمده اند تا به خاطر او که باعث سربلندی آنها گردید، سوگواری کنند. پیام او به عمق قلب ملتی نشست که به تمامی اعتقادات مذهبی شان اهانت شده بود.
مکان جمعیتی غیر قابل شمارش جمع شده بودند. سربازان گلهایی به نشانۀ عزاداری در دهانۀ تفنگ خود قرار داده بودند و به نگهبانی مشغول بودند. پیکر آیت الله در اقیانوس جمعیت قرار گرفته بود. جوّ از ناله و زاری مردم مملو شده بود. مردم می گریستند و بر سر می زدند. حالت مردم درد و غم عمیقی را منعکس می کردند. بالاخره مراسم خاتمه یافت و پیکر را به ماشین یخچال داری منتقل کردند مردم به دنبال این ماشین می دویدند. خیلی از آنها بیهوش می شدند. در آن زمان، خیابانها مملو از انسانها شد و آنها سعی داشتند به محل دفن امام خمینی بروند. تهران به یکباره پرده ای سیاه پوشید. مردان، زنان و اطفال به راهپیمایی در خیابانها پرداختند، آنها برای وداع با کسی که او را بالاتر از هر چیز می دانستند، می رفتند. مردم در سوم فوریه 1979 در همین خیابانها نجهت استقبال از امام خمینی نیز، همان زمانی که او از تبعید بازگشت و بر فراز زیرانه های کشور، جمهوری اسلامی را بنا ساخت و اکنون تمام جوانب و زمینه های زندگی سیاسی و اقتصادی و اجتماعی ایران تحت حکومت اسلامی با دو امر و احکامش می باشد و زنان تحت پوشش هایی به نام حجاب قرار گرفتند. امام بر علیه تجاوز عراق به پا خواست و با امریکا و انگلیسی به مقابله پرداخت و صدای انقلاب را به گوش همۀ جهانیان رساند تا جایی که به رهبر روحانی بنیادگرایان اسلامی تبدیل گشت. ولی سه شنبه گذشته او در میان جمعیتی فشرده که مشکل می توان آنها را شمارش کرد و چند میلیون نفر تقریب زده می شوند که یکبار نیز از تدفین وی جلوگیری کردند، رو به شهر مقدس مکه بر طبق سنت اسلامی دفن گردید.
روایت عکاسان خارجی
ژان گومی
ژان گومی عکاس برجسته فرانسوی از عکاسانی بود که روایت انقلاب او یکی از مشهورترین مجموعه عکسها توسط یک هنرمند اروپایی به ثبت رسیده است. او که در زمان فعالیتش در آژانس عکس مگنوم کار میکرد با شنیدن خبر فوت رهبر ایران به کشورمان آمده و مجموعه عکسهای جذابی را تهیه کرد. عکسها را در ادامه میبینید:
اریک بووه
اریک بووه هنرمند فرانسوی آژانس عکس گاما که در زمان تشییع جنازه امام خمینی 28 سال سن داشت عکسهای تاریخی از این مراسم گرفت. درادامه عکسهای این هنرمند را میبینید:
انتهای پیام
مراسم تشییع پیکر مطهر امام ره نه جنازه!
کی می خواهید نسبت به بزرگان و مقدسات مودب باشید؟
این اصطلاح است و ربطی به شخصیت فرد ندارد. این دو نمونه را ببینید که در خبرگزاری رسمی صداوسیما [لینک] و سایت امام [لینک] نیز از همین اصطلاح در تیتر استفاده شده است
حالا کجا مشغولی؟
سلام و درودخدابرامام روح الله مرداخدابودی وبه خداپیوستی ماندیدمت بچه بودیم ولی خدمتی که بشریت کردی همچون مولایت اباعبدالله (ع)ماندگارخواهی بود خدایاامام خامنه ای حفظه رهبراسلام روحفظ کن وماروقدردان ایشون قراربده ودشمنان اسلام وقرآن وایران رونابودکن خدایااین گرانی وتورم روازمردم ایران برطرف کن دشمنان زیاددارن روش مانورمیدن