“سه قوه برای زندان زدایی تلاش کنند”
اصغر جهانگیر در حاشیه مراسم تجدید میثاق رییس و مسوولان قوه قضاییه با بنیانگذار جمهوری اسلامی گفت: به دلیل تراکم کیفری که در قوانین نهفته است، بخشی از زندان هایمان با افزایش جمعیت رو به رو می شود. باید تلاش کنیم به قوانینی بپردازیم که امکان مجازات های جایگزین و بهره مندی از مجازات های جایگزین را ایجاد کنند تا کمتر بحث زندان مطرح شود و تنها در مواقع ضروری از زندان استفاده شود.
رئیس سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور در گفتوگو با جماران، در پاسخ به این پرسش که «به نظر شما چه مقدار به اهداف و آرمان های انقلاب رسیده ایم و چه مقدار از این اهداف فاصله داریم و تا چه اندازه به ایده های امام خمینی (ره) که عدالت قضایی است، دست یافته ایم؟»، گفت: انقلاب اسلامی، انقلابی بسیار بزرگ در ابعاد مختلف اعم از ابعاد اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و دینی و غیره بوده است. این ابعاد مهم سبب شده است که روز به روز که از انقلاب می گذرد، مظاهر و جلوه های جدیدی از انقلاب به دنیا شناسانده شود. امروز پس از گذشت سه دهه از پیروزی انقلاب اسلامی می بینیم که انقلاب ما به عنوان یک الگو در کشور های دیگر رو به گسترش است.
وی افزود: مسئله نهضت بیداری که در جهان اسلام مطرح است، مرهون زحمات امام، شهدا و این انقلاب است. اما در بخش های مختلف به یک اندازه موفق نبوده ایم. در بخش هایی که زحمات بیشتری کشیده شده است، موفق تر بودیم و در بخش هایی نیز ممکن است نتوانسته باشیم آن تناسب و توازن را رعایت کنیم.
جهانگیر درباره ی «عدالت قضایی» اظهار کرد: عدالت قضایی یکی از بخش های مهمی است که نظام از روز نخست دغدغه ی آن را داشته و دنبال کرده است. در مجموع می توان بیان کرد که در این بخش موفق بودیم. دلیل آن نیز این است که بحث عدالت قضایی، پیچیدگی های بسیار خاصی دارد و مانند سایر بخش ها نیست. برای نمونه اگر بخواهید به موضوعی کوچک رسیدگی کنید، ممکن است به آسانی قابل حل و فصل باشد، اما در بحث عدالت نوع پیچیدگی فعالیت، محیطی که در آن به سر می بریم و کسانی را که در آن دخیل هستند، همه تاثیر گذار هستند.
وی ادامه داد: تمام دست اندرکاران نظام، اعم از مسئولان عالی نظام و در رأس آن ها مقام معظم رهبری، همواره با این اعتقاد که «باید عدالت مخصوصا عدالت قضایی در تمام ابعادش گسترده شود»، تاکید کرده اند. روسای قوا، مخصوصا روسای قوای قضاییه که در طول انقلاب آمدند، همچنان بر این دیدگاه پا فشردند که باید عدالت در جامعه ایجاد شود. امروز می بینیم که نظام، افرادی را که در دوره های مختلف مسئولیت هایی داشتند را بدون اینکه در چه سطحی بودند، به پای میز محاکمه می کشد و اگر خدایی ناکرده سو استفاده و تخلفی کردند، با آن ها برخورد می کند. این نشان دهنده ی سلامت و صلابت نظام است که موفق شده در عین حال که اهداف خود را دنبال می کند، در صورت وجود ذره ای انحراف از عدالت، با آن مقابله کند.
رئیس سازمان زندان ها در بخش دیگر سخنان خود درباره ی «سیاست زندان زدایی» اظهار کرد: در اسلام تلاشمان بر این است که تا آنجا که ممکن است، اصلاح، تربیت و پیش گیری مورد توجه قرار گیرد و مقابله و درمان در مراحل نهایی باشد. چراکه این نگاه وجود دارد که پیش گیری بر مقابله مقدم است. «زندان زدایی» نیز در این راستا به عنوان یک اصل طراحی شده و مورد توجه قرار گرفته است. در سال های گذشته نیز این سیاست مورد توجه بوده است اما سه دستگاه قضاییه، مقننه و دولت، در خصوص زندان زدایی باید عزمشان را جزم کنند.
وی تصریح کرد: به دلیل تراکم کیفری که در قوانین نهفته است، بخشی از زندان هایمان با افزایش جمعیت رو به رو می شود. باید تلاش کنیم به قوانینی بپردازیم که امکان مجازات های جایگزین و بهره مندی از مجازات های جایگزین را ایجاد کنند تا کمتر بحث زندان مطرح شود. تنها در مواقع ضروری از زندان استفاده شود. برای نمونه زمانی که شرارت و جرائم خطرناک و ناامن کننده برای جامعه وجود دارد، از زندان استفاده شود.
انتهای پیام