خرید تور تابستان

بیماری مهلک در مرغداری‌ها؛ گرانی‌در‌بازار

آرمان در گزارشی نوشت: همه چیز از صبح جمعه گذشته آغاز شد، یعنی زمانی که مرغداران استان قزوین برای آغاز یک روز کاری دیگر راهی مرغداری‌های خود شدند اما غافل از اینکه آن روز کاری جز دفن کردن مرغ‌ها نبود؛ کاری جز این نبود چون‌که بیماری ناشناخته‌ای بیش از 120 هزار قطعه مرغ را به کام مرگ فرستاده بود تا روز کاری آنها به زیرخاک کردن مرغ‌ها و جوجه‌های تلف شده و البته زنده‌های مشکوک به بیماری بگذرد. هرچند این اتفاق کمتر رسانه‌ای شد اما از گوشه و کنار خبر می‌رسد که تلفات مرغ به استان قزوین محدود نشده است و در استان همدان و البرز نیز مرغداران شاهد تلف‌شدن مرغ‌های خود بودند. هرچند با حساسیت به وجود آمده اخبار مرتبط با این موضوع در نهادهای مسئول مدیریت می‌شود اما شنیده‌ها حاکی از آن است که دامپزشکی در استان‌های همجوار با قزوین، آماده‌باش اعلام کرده است و به شدت پیگیر علت مرگ‌ومیر مرغ‌هاست. اتفاقی که آسیب آن به بازار شب عید موکول شده است چرا که با خارج شدن 200 هزار قطعه مرغ و جوجه از چرخه تولید، شاهد کاهش عرضه در روزهای جاری و البته شب عید خواهیم بود. 
 
هرچند مسئولان استان قزوین آلودگی عفونی را رد می‌کنند اما هنوز علت این حادثه به‌طور دقیق مشخص نیست و تحقیقات در این زمینه ادامه دارد. اتفاق مشابه در استان‌های همجوار هم باعث حساسیت بیش از پیش و پیچیده‌شدن ماجرا شده است اما مدیرکل دامپزشکی استان قزوین نیز با مطرح کردن احتمال خفگی مرغ‌ها به جام‌جم‌آنلاین گفته است: آنچه به‌طور قطع به اداره دامپزشکی مربوط می‌شود، بررسی هر نوع بیماری دامی و طیوری است که اکنون وجود آن رد شده و دخالت عوامل به سازمان‌ها و ادارات دیگر مربوط می‌شود، از همین رو هیاتی متشکل از مدیران دامپزشکی، حفاظت محیط زیست، جهاد کشاورزی کشور و نماینده‌ای از کارخانه‌های سازنده وسایل گرمایشی موجود در این مرغداری‌ها، مناطق موردنظر را بازدید کرده و ظاهرا یافته‌هایی نیز داشته‌اند که منتظر اعلام نتایج آن هستیم. ضمن اینکه نمونه‌هایی از لاشه این پرندگان نیز برای بررسی به بخش آزمایشگاهی دانشگاه تهران ارسال شده است. نقیبی با اشاره به اینکه تمام این چهار مرغداری با وسایل گرمایشی مشابه و استفاده از گاز شهری گرم می‌شده است، می‌گوید: گرچه احتمالاتی نظیر آلوده بودن آب و دان مصرفی پرندگان نیز وجود دارد، اما وقتی تلفات به این میزان سنگین باشد، ممکن است مشکلی در هوای استنشاقی پرندگان باشد، بنابراین بیش از هر عاملی، احتمال وجود هوای آلوده و خفگی آنها قوت می‌گیرد. ضمن اینکه علائم نیز ما را به سوی این احتمال سوق می‌دهد، زیرا در کالبدشکافی‌هایی که صورت گرفت ریه این پرندگان پر از خون مشاهده شد که می‌تواند دلیلی بر آلودگی و خفگی با گاز باشد. هر چند نمونه‌هایی از دان و آب مصرفی پرندگان نیز برای بررسی به دانشکده دامپزشکی استان ارسال شده و نتایج آن تا 48 ساعت آینده اعلام خواهد شد و در آن زمان می‌توان با قطعیت بیشتری اظهارنظر کرد. این مقام مسئول در دامپزشکی استان قزوین با اشاره به این که پرندگان تلف شده شامل جوجه 9 روزه تا مرغ بالغ می‌شده است، می‌افزاید: برای اولین‌بار است که چنین اتفاقی در سطح استان و حتی کشور افتاده و هیچ پیشینه‌ای در این زمینه وجود ندارد تا در رسیدن به نتیجه به ما کمک کند که این امر کار شناسایی عامل اصلی این تلفات را بسیار سخت و دشوار کرده است، با این همه روشن شدن نتیجه و دلیل اصلی این اتفاق برای ما بسیار مهم است، تا بتوانیم از وقوع مجدد آن جلوگیری کنیم. نقیبی با بیان اینکه مرغداری‌های زیادی از سراسر کشور تاکنون با ما تماس گرفته و اظهار نگرانی کرده‌اند، ضمن توصیه به آنها مبنی بر کنترل وضع مرغداری‌های خود و تشدید ضوابط بهداشتی قرنطینه‌ای تا زمان حصول و اعلام نتایج قطعی علل بروز تلفات از سوی سازمان دامپزشکی کشور، خاطرنشان می‌کند که جای نگرانی بابت سرایت هرگونه بیماری واگیردار به این مرغداری‌ها وجود ندارد.
 قیمت‌ها پر کشیدند
این اتفاق کافی بود تا بازار مرغ دستخوش تغییرات اساسی شود و قیمت‌ها بار دیگر اوج بگیرند. مرغ گرم که تا همین چند روز پیش کمتراز شش هزار تومان قیمت داشت یکباره با افزایش قیمت به بالای 8 هزار تومان هم رسید تا بار دیگر ستاد تنظیم بازار در معادلات تولید و بازار مات شود. هرچند مسئولان وزارت جهاد کشاورزی بارها از وجود 150 هزار تن مرغ در سردخانه‌ها سخن به میان آورده بودند اما این میزان ذخیره نیز در موقع نیاز کارگشا نبود و تعلل دستگاه‌های متولی در تزریق مرغ به بازار قیمت را به بالای 8 هزار تومان رساند. بر همین اساس این روزها قیمت مرغ در مناطق مختلف شهر تهران با نوسان زیادی همراه است و به‌طور مثال در جنوب شهر تهران هرکیلو گرم مرغ گرم به قیمت 7 هزار تومان به فروش می‌رسد و در شمال شهر هر کیلوگرم مرغ قیمت 9 هزار تومان را هم پشت‌سر گذاشته است. نگاهی به بازار این محصول در میادین میوه و تره‌بار نیز نشان از عرضه ناچیز آن دارد چراکه قیمت خرید برای غرفه‌داران سازمان میادین بسیار بالاتر از قیمت مصوب اعلام شده برای فروش در میادین است. در بازار عمده‌فروشی نیز مرغ به بیش از 6500 تومان عرضه می‌شود و مرغداران اما همچنان گلایه‌مند. مرغداران گلایه دارند چون از نظر آنها این افزایش قیمت کاذب است و سود آن به جیب واسطه‌ها می‌رود و تولیدکنندگان از آن بی‌نصیب هستند. برای همین است که رئیس اتحادیه مرغداران طی روزهای گذشته بارها خواستار برخورد با گرانفروشی و مرغ 7 هزار تومانی در بازار شده بود. به هر حال این روزها مرغ باردیگر به صدر اخبار بازگشته است و قیمت آن دوباره اوج گرفته تا بیماری شایع شده در این بخش در هیاهوی قیمت‌ها گم شود. حال باید منتظر ماند و دید که نتیجه آزمایش‌های صورت‌گرفته چیست و آیا مسئولان اقدام به اطلاع‌رسانی و شفاف‌سازی در این زمینه خواهند کرد؛ اطلاع‌رسانی برای چرایی مرگ بیش از 200 هزار قطعه مرغ در چند روز اخیر که مرگ 120 هزار قطعه آن در یک شب تا صبح رخ داده بود. 
انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا