مردان کارخانهای از راه میرسند
کنایهای به جریان عدالتخواه
دکتر جواد کاشی استاد دانشگاه در یادداشتی تلگرامی با عنوان «مردان کارخانهای از راه میرسند» که کنایهای به جریان موسوم به عدالتخواه در سالهای اخیر است، نوشت:
کارخانهای در ایران هست که مردان آزاده و شجاع تولید میکند. محصولات تازهاش روانه بازار شده است. همهشان شبیه به هماند. ایفای نقش ابوذر را بر عهده دارند. استخوان به دست گرفته به سمت دربارهای زر و زور و تزویر روانند. با زبانی صریح از گستره فسادها پرده برداری میکنند. چپ و راست نمیشناسند. تقریباً همه مسئولان کشور را ردیف میکنند و اسنادی از فساد مسئولان و فرزندانشان میگویند. قوه قضائیه را خطاب قرار میدهند که دست بردارید از مردم، به دانه درشتها بپردازید. انتظار میرود ظهور این مردان شجاع، در شنونده هیجان برانگیزد. احساس آنکه بالاخره کسی پیدا شد که صریح حرف دل مردم را میزند. اما انگار این بار این محصولات کم مشتری است.
این محصولات تازه، بدلی به نظر میرسند. صورت اصلی و باورپذیر این کلام را احمدی نژاد خلق کرد. او هنوز زنده است و فعال. او را به حاشیه راندن اما مثل او حرف زدن، شوخی و طنز به نظر میرسد. به ویژه آنکه فاقد بسیاری از مهارتها و ابداعات کلامی و رفتاری او هستند. به علاوه معلوم نیست چرا این سخنان در محافل رسمی و تعریف شده و مضحکتر از آن در صدا و سیمای رسمی کشور منتشر میشود. به نظرم این نمایش تکراری را باید با ابداعاتی تازه به صحنه آورد. مثلا کسی در یکی از میادین شهر، مردم را جمع کند همینطور شجاعانه حرف بزند، بعد مردم شعار دهند یکباره پلیس از راه برسد خطیب را کتک بزند، دستگیر کند و پس از چندی دوباره او را آزاد کنند و دوباره در میدانی دیگر نمایش را از سر بگیرند.
اگر حقیقتاً ذرهای آزادگی در میان هست، سطح بحث را کمی جدیتر کنید. افشا و عزل و محاکمه مسئولان فاسد تا کی؟ به این پرسش پاسخ دهید که چه مشکل ساختاری وجود دارد که مدیران و مسئولان فاسد از آب در میآیند. ماجرا از دو حال خارج نیست: اول اینکه این مردان در زمره اقلیت فاسد کشورند. خوب باید پاسخ دهید چرا نظام مرتباً این سنخ از مردان را جذب میکند. دوم اینکه علی الاصول فاسد نیستند وقتی به مدارج قدرت میرسند، فاسد میشوند، بازهم باید به این سوال پاسخ دهید که ساختار نظام چه مشکلی دارد که به طور سیستماتیک افراد سالم را فاسد میکند.
باورها و هنجارهای ساماندهنده به نظام سیاسی چه مشکلی دارند که قادر به کنترل اخلاقی مسئولان امر نیستند؟
تصور نمیکنم هیچ نظامی آرمانگراتر از نظام جمهوری اسلامی در جهان امروز وجود داشته باشد. چه نسبتی میان این آرمانها و این جلوههای پر از فساد وجود دارد؟
کلام افشاگر این مردان کارخانهای، غلط نیست. اما شرط پذیرفته شدنشان آن است که نشان دهند حقیقتاً تامل کردهاند. چهار دهه حکومت در ایران را مورد بازاندیشی عمیق قرار دادهاند. نحو حکومت و الگوی مدیریت امور عمومی، ساختارهای ایدوئولوژیک و آرمان پردازیهای سیاسی را یک به یک به نقد و داوری کشیدهاند. آنها باید از دل این نقدهای عمیق و منصفانه نشان دهند که چگونه فساد نضج گرفته است و چگونه باید از آن بیرون رفت.
این مردان شجاع کارخانهای، یک دوگانه دروغ از مسئولان فاسد و مردم بی گناه و بیچاره میسازند. واقع این است که ترتیبات اقتصادی و سیاسی و فرهنگی چنان است که راه زندگی شرافتمندانه را باریک کرده است. آنها که مسئولیت پذیرفتهاند اگر به دلیل سازوکارهای عادت شده فاسد شدهاند، به همان اندازه که متهماند قربانی نیز هستند. اما مردم نیز بیرون از این قاعده نیستند. آنها هم به همان اندازه که قربانیاند متهماند. اگرچه به منابع عظیم ثروت و قدرت دسترسی ندارند، اما به سهم خود منابع را زخمی میکنند. از موقعیتهای کوچک به اندازه مقدور سوء استفاده میکنند. دروغ میگویند و دست چپاولگرانه به جیب همسایه میبرند.
آنکه قرار است نقش ابوذر را ایفا کند، خوب است قبل از اینکه استخوان شترش را به سر فاسدان بکوبد، از مناسباتی بپرسد که فساد خلق میکند، و یکبار هم که شده سوژهها را قربانی ببیند. به نظرم ضرر نخواهد کرد یکبار هم از خودش فاصله بگیرد و خود را داوری کند. آیا مطمئن است خود نیز محصول قربانی شده این ساختار نیست؟ به نظرم تنها به این شرط، این فرصت را به دست خواهیم آورد تا منظری اصلاح گرانه به امور داشته باشیم و نظامی را از نو بازآفرینی کنیم اگر هم چنین قصدی نداریم راه تازهای برای عوام فریبی اختیار کنیم. این یکی کلیشه شده و مخاطب نخواهد داشت.
انتهای پیام