خرید تور نوروزی

گاندو و چرا هندی‌ها حق دارند

علی صارمیان، روزنامه‌نگار، در یادداشت ارسالی به انصاف نیوز با عنوان «گاندو و چرا هندی‌ها حق دارند» درباره‌ی سریال گاندو که از تلویزیون در حال پخش است، نوشت:

💠می‌گویند در هند اگر در فیلمی قهرمان داستان بمیرد؛ بعضا سینماها را مردم به اتش می‌کشیدند.

برای ما اینهمه عوام گرایی مضحک است ولی برای سیاستمداران هندی که یک تا کرباس به تن دارند و از ساده زیست‌ترین رهبران جهانند، این عوام گرایی قابل درک است.

آنها بزرگترین دموکراسی جهان را اداره می‌کنند اما بخش‌هایی از جامعه‌شان فقیرترین جمعیت جهانند. حق آنها نان است و اندکی دلخوشی و شاد بودن. سیاستمداران برای نانشان کوشش می‌کنند و برای دلخوشی‌شان بالیوود را ساختند. بالیوود محل رویا بافی است. محل پیروزی دلهای مهربان بر شرهای زورمند.

ممکن است از نظر ما این یک تخدیر باشد اما از نظر سیاستمداران هندی؛ فرصتی برای دوام آوردن است. بالیوود در فیلد انسانی «تاب آوری» جامعه تعریف می‌شود. شاد؛ مفرح؛ ملودرام و قابل تعمیم. ارایه‌ی شادی ارزان؛ بی خطر و گاهی مبتنی بر اخلاق و انسانیت. ضد قهرمانها و نامردهای فیلم هندی نهایتا می‌بازند.

💠 در ایران اما مردم تحت فشار اقتصاد؛ زیر فشار دیگری هستند. یک وزیر فسقلی اینترنت را می‌بندد. آن یکی تلویزیون را حسینیه کرده. آن یکی کنسرت را حرام می‌کند. آن با پارازیت سرطان درست می‌کند. آن یکی در تاریخ می‌گردد که روز شهادت مختار ثقفی به روایتی چه روزی است تا خیابان را سیاه کند.

💠 گاندو و امثالهم یک روایت بی‌قانون از ماموران امنیت است که هالیود می‌توانست برای بدنامی زحمتکشان تامین امنیت ایران با دشمنی بسازد. مامورانی که نه قانون و نه حریم شخصی و نه شرع را قبول ندارند. خودشان شنود و هر کار دیگری می‌کنند. هدف گاندو مثلا «مواظب باشین ما هستیم و زیر نظرید» است. اما بیشتر «احساس نفرت از یک مزاحم بی قانون» را تداعی می‌کند. فکرش را بکنید از اول صبح بمباران خبری آمریکا و رسانه‌هایش شروع می‌شود. بعد رسانه‌های داخلی برای زدن همدیگر سراغ مرگ و میر و حوادث می‌روند. بعد یک روز سخت عصبی شروع می‌شود. از گرانی و ناکارامدی دستگاه‌های خدمات رسان تا تحریم دارو. زیر خط فقر از آنچه می‌شنوید مسایل وحشتناک‌تری وجود دارد. حالا شبش به گاندو ختم می‌شود. یک زندان کامل پراز خبرهای بد. این اتمسفر چطور مردم را خسته نکند؟

💠 هندی‌ها حق دارند که چیزی که دوست دارند ولو تکراری و ساده و تیپیک باشد ببینند. تخیل برای گذران روزهای تند و تیز است. در ایران تخیلی برای جامعه فقیر وجود ندارد. قهرمان سازی‌ها برای ارضای دولت است نه مردم. اگر علت مخالفت اکثر مخالفان غیرحرفه‌ای را جستجو کنی به این نتیجه می‌رسی که آنها به این حس رسیده‌اند که حکومتی که در تامین معیشت ضعیف است با پررو بازی از دلخوشی‌های کوچک مردم که تسکین است جلوگیری می‌کند. شب هم گاندو نشانشان می‌دهد که برادران حواسشون بهمون هست. پس با شرایطی که سلیقه‌ی ما می‌گوید تحمل کن که «همینه که هست».

اینهمه مهاجرت؛ اینهمه تنفر از وطن؛ اینهمه مخالفت با چند هزار سال دینداری در کشور؛ اینهمه ناله؛ اینهمه وابستگی به اینترنت که محل خالی کردن عقده‌ها شده برای چیست؟ ما حتی به اندازه‌ی بالیوود برای روحیه‌ی مردم وقت نمی‌گذاریم.

دشمن نمی‌توانست اینهمه سایش داخلی ایجاد کند، همچنانکه هالیود قطعا نمی‌توانست چنین تصویر هشت چشم و دوازده دست «گروتسک خشن» از تامین کنندگان امنیت بسازد.

نتیجه‌ی کار ما با جامعه، خلافکاری است. بزه امنیتی اجتماعی. مخدر. طلاق. آلودگی و ابداع پنهانکاری‌های هر روز پیچیده‌تر.

جامعه احتیاج به تسکین دارد تا التیام بیابد و روحیه‌ی ساختن پیدا کند. در رفتار با افراد کم برخوردار زیاده روی کرده‌ایم.

تسکین؛ تخدیر نیست. تسکین برای «تاب اوری مردم است». تخدیر برای «سرگرم کردن رهبران و ایده آلیست‌های جامعه است». این دو را فهمیدن اندکی فراست و ظرافت می‌خواهد.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. حرفای مفت حضرتعالی در ارتباط با گاندو وزنی ندارد. با مردم خیلی زاویه داری!

    32
    7
  2. گاندو بسیار فیلم جذابی میباشد،اینکه تماما اخبار بد دارد برای افرادی که خود نفوذی هستن وجیره بگیره دشمنان بسیار دردناک است اقای صارمیان،خب کاملا هم قابل درک است،والبته لذت بخش،دولتمردان هند هم عین دولتمردان ما والبته کمی باشرفتر هستند،خودشان مسبب بدبختی مردم هستند ودل میسوزاند،بیشتر جک سال است. باشد که هدایت شوید انصاف داشته باشید،

    10
    5
  3. آقای صارمیان
    کمی انصاف!
    واقعا تلویزیون حسینیه شده? در نظامی که یک روز سرود ای مجاهد شهید مظهر را با ترس و لرز از رادیو پخش میکردند,حالا تلویزیونی داریم که به لطف خندوانه و دور همی و کوفت و زهرمار دیگه,هزار جور ترانه مبتذل و مزخرف پخش می کنند که خود اندی تا به حال جرات نکرده بخواند
    واقعا تو کشور ما کنسرت حرامه? کجا زندگی میکنید شما که اینقدر بی اطلاعی? مردم هم مثل خودت فرض کردی?
    حیف که آخر شب مطلب فوق العاده مزخرف انصاف!!! نیوز رو خوندم و حال ندارم جواب اراجیفتو بدم
    فقط این کاملا مشهود بود که مثل چی … از تحت نظر بودن ترسیدی مثل چی واقعا

    13
    13
  4. گاندو یعنی مدیران بی لیاقت رانت خوار ها اقازاده های اختلاسگر و تشت رسوایی مسولینی که جز حروم خوردن و خیانت به ملت و مملکت کار دیکه ای نمیکنن بازم یه واقعیت تو مملکت داره نمایان میشه ادمایی مثل شما طبل و شیپور برداشتین برای مسدود کردنش . خدا لعنتتون کنه انشالله

    12
    8
  5. ببین تو برو خودتو بکش به نظرم. چون چیزی که نوشتی ناشی از تخصص و فکر نبود. ناشی از افسردگی بود.

    13
    7
  6. حالا اگه سریال مفرح هم بسازن و پخش کنن که میگین توی این اوضاع کی دل و دماغ دیدن اینا رو داره ؟ صدا و سیما میخواد حواس مردمو پرت کنه . به دغدغه های مردم بی توجهه و دهن کجی میکنه!!

    9
    5
  7. خودشانند، عین بی قانونی! قانون ضابطه کردن فلان! اصلا در صحن مجلس تصویب نشده! علی مطهری می گوید! هیئت رییسه مجلس ابلاغ کرده! و محیط زیستی های بی نوا را یکسال گرفته‌ایم! و بعد [فلان اطلاعات در جایی دیگر لو رفته]
    و میلیون ها دلار و ریال خرج وزارت بهمان شده که این همه دستگاه موازی … که چه بشود؟! و دستگاه حرفه‌یی در این حوزه [یکی دیگر] است و آخر تخریب دستگاه اجرایی!؟! در شبکه‌یی که آقای فروغی، به ناگاه از رییس بسیج صداوسیما به شبکه ی سه و این همه هنر نمایی! و دستگاهی که با مالیات من و دیگری شده نمایش …

    6
    8
  8. بابا! انصافی! مطلب رو مثله و نفله کردی! وقتی نتوان دو کلمه نقد یک سازمان نظامی را زد و تو منتشر نکنی، از چی می شه دفاع کرد؟ دویست هزار شهیدی که رفتند و بنای تمامی برای کشفشان نیست، برای پاسداشت قانون اساسی رفتند. مبنا قانون می باشد.

    2
    4
  9. متاسفانه امثال شما با زیر سوال بردن این همه پیشرفت در ایران و دادن ذهنیتهای خود کم بینی به مردم خصوصا جوانان، سعی در ایجاد افسردگی و ذهنیتهای منفی در جامعه ایران دارید ولی به کوری چشم شما و تمامی حامیانتون و خط دهنده های بیشرفتون این پالسهای نا امیدی و افسردگی و برداشتهای منفی گرایانه تان اثری در مردم و کلیت جامعه نخواهد داشت. خفه شو بیشرفاگر خر فهم هایی مثل شما نبود الان وضعیتمون بسیار بهتر و متعالی تر بود. اگر الان در جامعه احساس ناراحتی و نارضایتی هست بخاطر برخی دزدان در لباس مدیریت و صاحب منصبان خود کم بین و غربگرا می باشد که با رای امثالب شما و بعضبی سلبریتیهای خود فروخته بر سر کار آورده شده اند و این چنین صنعت و تجارت و اقتصاد مارا در ورطه نابودی افکندند حتی عرضه ایجاد اقتصادی در حد ترکیه را هم نداشتند.

  10. سخت نگیرید خب خیلی بهش فشار اومده
    داداش ایندفعه نفوذی ها هم سطل زبانه ان خیالت راحت
    این دفعه دیگه نمیزاریم دم تون از دستمون در بره

    3
    2
  11. درود بر شما نظرتون رو دوست داشتم و باهاش موافقپ . اما لفظ وزیر فسقلی؟!! چه چیز نافرمی بود این وسط! اولا که بی حرمتی است ثانیا فیلترینگ و اینترنت و … از مصوبات جای دیگریست که وزیر اجرا می کند.

    از این نوع قضاوت احساس خوشایندی نداشتم. با کلیت حرفتون موافقم

    4
    15
  12. خب طبیعی هست در هر کشوری سیستم امنیتی با این شکر عمل خواهد کرد . متاسفم که یک عده ی منتقد البته اسما منتقد که هر چیزی ساخته میشه رو مورد انتقاد شدید قرار میدهند . با سینمای هالیوود فاصله بسیار است ولی گاندو میتواند توانایی سیستم امنیتی رو به رخ کشورهای دیگر بکشد و این حداقل و حداکثر پیام فیلم برای دیدگاههای مختلف میباشد.

  13. جالبه هرکی با این مطلب مخالفه، سریع به نویسنده‌اش انگ نفوذی بودن می‌زنه و جیره‌خوار و میگه بخاطر این‌ها ازش بد نوشتی. ماشالله اخوی‌ها!
    هیچکس نمی‌بینه این سریال نه ارزش هنری داره و نه بصری و نه تاریخی. حتی برای سرگرمی هم جالب نیست. فقط اینکه چارتا حرف تند و تیز بشه توی یه سریال زد که کار درست نمیشه!
    البته با بیشتر متن مشکل دارم چون باعصبانیت نوشته. کپشن اینستا برای چزوندن کارگردان نبوده که اینطور نوشتین!

    1
    2

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا