کلینتون: تنها راه خروج ترامپ از بحران با ایران دیپلماسی است
«هیلاری کلینتون»، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا خروج کشورش از برجام را باعث از دست رفتن اهرم فشار واشنگتن مقابل ایران دانست و تاکید کرد که «دیپلماسی» تنها راه دولت ترامپ برای خروج از چاهی است که خود آن را ایجاد کرده است.
«هیلاری کلینتون» رقیب دمکرات دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ بار دیگر از خروج کشورش از برجام و سیاست کنونی دولت ترامپ علیه ایران انتقاد کرد.
کلینتون در پیامی توئیتری خروج ترامپ از برجام در اردیبهشت ماه سال گذشته را باعث از دست رفتن اهرم فشار آمریکا علیه ایران دانست و نوشت: وقتی دولت ترامپ در سال گذشته تهدید به خروج از توافق (هستهای) ایران و اعمال تحریمهای بیشتر کرد، مشخص بود که ما اهرم فشار خود را از دست میدهیم و ایران هر کاری که بخواهد میکند.
وزیر امور خارجه دولت باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین آمریکا افزود که خروج واشنگتن از برجام از همراهی دیگر کشورها با واشنگتن علیه ایران جلوگیری کرد.
کلینتون با بیان اینکه «دیپلماسی در پی کمال مطلوب نیست بلکه موازنه خطر است»، به بحرانی خودساخته دولت ترامپ با خروج از برجام اشاره و تاکید کرد: دولت (ترامپ) تاکنون مسیر خطرناکی را که به آینده پرمخاطرهتر میانجامد، انتخاب کرده است. اما دیپلماسی تنها راه دولت (ترامپ) برای خروج از چاهی است که خود آن را ایجاد کرده است.
دولت ترامپ پس از خروج از توافق هستهای ایران که مورد تأیید شورای امنیت سازمان ملل متحد هم قرار گرفته است، با فشار حداکثری سعی کرد تا این توافق را از دور خارج کرده و ایران را به مذاکرات جدید وادار سازد.
اما جمهوری اسلامی ایران با یکسال صبر راهبردی و پیگیریهای مستمر برای جلوگیری از فروپاشی برجام، به دنبال ناتوانی اروپا در عمل به تعهدات برجامی خود، تصمیمهای جدیدی اتخاذ کرد.
طبق توافق هستهای که بین ایران و شش کشور آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین در سال ۱۳۹۴ صورت گرفت، مقرر شد که ایران با رفع تحریمهای بین المللی از مزایایی اقتصادی برجام برخوردار شود، اما آمریکا در سال ۱۳۹۷ با خروج از این توافق اعلام کرد که تحریمهای خود را برگردانده و با اعمال فشارحداکثری تلاش میکند تا فروش نفت ایران را به صفر برساند.
در مقابل این اقدامات، ایران از کشورهای اروپایی خواست تا طبق توافق نسبت به مقابله با تحریمهای آمریکا و انجام تعهدات اقدام کرده و راهکارهایی را برای برخورداری تهران از مزایای اقتصادی برجام پیش بینی کنند. اما با گذشت بیش از یکسال و صبر ایران، اروپا تاکنون این تعهد خود را انجام نداده است.
در پی این اقدام، شورای عالی امنیت ملی روز ۱۸ اردیبهشت ماه امسال (۱۳۹۸) در بیانیهای از برنامه ایران برای کاهش تعهدات هستهای در توافق یرجام خبر داد.
براساس بیانیه شورای عالی امنیت ملی در صورتی که شرکای اروپایی برجام طی این مدت گامی برای تأمین منافع ایران در توافق برجام برندارند ایران گام دوم کاهش تعهدات هستهای خود را در پایان مهلت ۶۰ روزه برمی دارد.
در همین راستا رئیس جمهوری چهارشنبه هفته گذشته و در جلسه هیأت دولت گفت که ایران دیگر متعهد به رعایت سقف ۳/۶۷ درصد نخواهد بود.
ایران در عین حال اعلام کرده است اقداماتش در کاهش تعهدات هستهای برگشت پذیر است و هر گاه شرکای اروپایی اقدام به اجرای تعهدات خود در برجام کرده و منافع ایران در توافق هستهای تأمین شود تهران هم سریعاً میتواند کاهش تعهدات خود را متوقف کند.
انتهای پیام